ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Μια διπλωματία που να χτίζει γέφυρες στην αν. Μεσόγειο»

Ισχυρή υποστήριξη στις διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού και στα ενεργειακά της Κύπρου από την τριμερή του Ισραήλ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με μια ισχυρή διακήρυξη που καλύπτει όλα τα φλέγοντα ζητήματα της περιοχής, ολοκληρώθηκε η τριμερής σύνοδος των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ. Οι τρείς ηγέτες έστειλαν μήνυμα συνεργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο. Στην κοινή διακήρυξη, οι τρείς ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη και αμέριστη στήριξη τους στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Μια λύση, που θα επανενώνει το νησί, «στη βάση του σεβασμού των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, όχι μόνο θα ήταν επωφελής για τον λαό της Κύπρου στο σύνολο του, αλλά και θα συνέβαλλε σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μέσω της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου».

Ενέργεια

Σημαντικές θεωρούνται οι αναφορές στο κομμάτι της ενέργειας, με ταυτόχρονη στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών στης περιοχής. Συγκεκριμένα οι τρείς ηγέτες θεωρούν ότι ο τομέας της ενέργειας, και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν μια σταθερή βάση για συνεργασία στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στις αντίστοιχες τους ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδες. «Εκφράζουμε τη σημασία του σεβασμού στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή». Την τριμερή σύνοδο των ηγετών απασχόλησε το ενεργειακό έργο του αγωγού EastMed επιβεβαιώνοντας τη στήριξη τους για όλα τα έργα κοινού ενδιαφέροντος. Στην κοινή διακήρυξη αναφορά γίνεται και στο φόρουμ EastMed Gas, του οποίου την προεδρία θα αναλάβει η Κύπρος την 1η Ιανουαρίου 2022, και όπως τονίζεται αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία συνεργασίας και διαλόγου, για όλους τους ενδιαφερόμενους στην περιοχή. «Το Φόρουμ οικοδομεί πάνω στους φυσικούς πόρους της περιοχής για να μετατρέψει τα αποθέματα υδρογονανθράκων σε καταλύτη για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία και για να προωθήσει τη συλλογική δράση για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στην περιβαλλοντική ατζέντα».

Πανδημία

Στο κομμάτι της πανδημίας οι τρείς ηγέτες τόνισαν τη σημασία της ανταλλαγής γνώσεων, της εμπειρογνωμοσύνης, των καλών πρακτικών και της τεχνολογίας. Παράλληλα δεσμεύθηκαν να προσφέρουν αμοιβαία βοήθεια, ώστε να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και να ενδυναμωθεί η συνεργασία στον τομέα αυτό, ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία για τις μελλοντικές προκλήσεις τέτοιας εμβέλειας στον τομέα της υγείας.

Κλίμα – καλώδια

Η τριμερής σύνοδος του Ισραήλ συμφώνησε για την ενίσχυση της συνεργασίας για αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω κοινών έργων, στους τομείς των καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, της έρευνας και της ανάπτυξης, και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ θα συνεχίσουν την προώθηση για την ενεργειακή  και  ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των χωρών  μέσω του ΕuroAsia interconnector. Οι τρείς ηγέτες εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να συνεργαστούν στο πλαίσιο των σχετικών περιφερειακών πρωτοβουλιών, περιλαμβανομένης και της κυπριακής πρωτοβουλίας για Συντονισμένη Δράση για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση