ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν.Πηλείδου: Προχωρούν οι συζητήσεις για το «Ισάι»

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση μεταξύ των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Κύπρου - Ισραήλ, ανέφερε η Υπουργός

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις Κύπρου – Ισραήλ για τη διαφορά που αφορά το ισραηλινό κοίτασμα «Ισάι» που γειτνιάζει με το «Αφροδίτη», όπως ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, ύστερα από την πρώτη τηλεδιάσκεψη που είχε την Τετάρτη με τον Ισραηλινό ομόλογό της Γιούβαλ Στάινιτς.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κα. Πηλείδου, το θέμα προχωρεί και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση μεταξύ των Γενικών Διευθυντών των δύο Υπουργείων. Πρόσθεσε πως θεωρεί ότι πάει αρκετά καλά η συζήτηση στο θέμα.

Αυτή τη στιγμή όπως είπε συζητείται ειδική συμφωνία που να αφορά μόνο το κοίτασμα «Αφροδίτη» και όχι γενικότερα το τεμάχιο 12 στο οποίο ανήκει το κοίτασμα. Μετά την υποβολή των λεπτομερών προτάσεων της Κύπρου και των σχετικών συμφωνιών με τις εταιρείες, το Ισραήλ έχει αρχίσει την εξέταση και εξέφρασε το ενδιαφέρον το θέμα να προχωρήσει σύντομα. Αν υπάρχουν εξελίξεις, η κα. Πηλείδου, δεν απέκλεισε να υπάρξει συνάντηση στο Ισραήλ εντός Σεπτεμβρίου για το θέμα.

Σε μια δια ζώσης συνάντησης επιδιώκεται επίσης να συζητηθεί και το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας με το έργο EuroAsia Interconnector. Το έργο συζητήθηκε επίσης στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, με το Ισραήλ να εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να προχωρήσει το έργο, μετά και τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η κα. Πηλείδου σημείωσε ότι από πλευρά της Κύπρου το έργο έχει προχωρήσει με την έκδοση όλων των σχετικών αδειών και με στόχο να τερματιστεί η ενεργειακή απομόνωση του νησιού και να επιτευχθεί μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.

Με τον κ. Στάινιτς συζητήθηκαν επίσης τα θέματα που αφορούν τον Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και οι προσπάθειες για τη μετατροπή του Φόρουμ σε διεθνή οργανισμό. Η κα. Πηλείδου εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει σύντομα το θέμα, ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος έχει εισηγηθεί να μπορούν να εντάσσονται στον οργανισμό και άλλες χώρες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, με την έγκριση των επτά ιδρυτικών χωρών. Το Φόρουμ αποτελείται από την Αίγυπτο, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.

Συζητήθηκε επίσης η πρόσφατη έγκριση από τα Κοινοβούλια Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Αυτή τη στιγμή, είπε η Υπουργός Ενέργειας, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, με την εγκαθίδρυση ομάδας εργασίας που θα συζητήσει τα θέματα που σχετίζονται με το έργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο (φωτ. EPA).

Ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής

Η έκβαση της Συνόδου, που θα λάβει χώρα στις 24-25 Σεπτεμβρίου, μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις των δύο πλευρών «σε δύο αντίθετες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ