ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:53
 

Ν. Χριστοδουλίδης: Επανέναρξη των συνομιλιών, δεν υπάρχει άλλη οδός

«Εχουμε καλέσει δημόσια την Τουρκία να συζητήσουμε για καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μας στη βάση του διεθνούς δικαίου» δήλωσε στο euronews

Newsroom K

EURONEWS

Μια σειρά από ανατροπές στη γεωπολιτική σκακιέρα έχουν φέρει την Κύπρο στο επίκεντρο των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο. Η επίλυση του Κυπριακού έχει μπει ξανά στην ατζέντα της διεθνούς διπλωματίας.

Μιλώντας στο euronews από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε το στίγμα της Λευκωσίας για την επόμενη ημέρα.

«Αν πραγματικά θέλουμε και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, ότι το στάτους κβο κάθε μέρα που περνά γίνεται ακόμα χειρότερο και κατ' επέκταση δυσκολεύει και την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να συζητήσουμε και να δούμε πώς μέσα από νέες προσεγγίσεις, νέες ιδέες, μπορούν να δημιουργηθούν δεδομένα για επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν υπάρχει άλλη οδός», λέει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η ενέργεια αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τη δημιουργία νέων συμμαχιών στην περιοχή, ταυτόχρονα όμως δυσχεραίνει τις σχέσεις με την Τουρκία. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει: «Εμείς λαμβάνουμε αποφάσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση της σχετικής σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας το 1982. Είναι για αυτόν τον λόγο εξάλλου που ενεργειακοί κολοσσοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιλαμβάνεστε ότι αν υπήρχε η όποια αμφιβολία, δεν θα βρίσκονταν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή όμως έχουμε καλέσει δημόσια την Τουρκία να καθίσουμε, να συζητήσουμε για καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μας στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε και για τις προετοιμασίες ενόψει ενδεχόμενου άτακτου Brexit. «Η προσπάθειά μας είναι να είμαστε έτοιμοι στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ειδικότερα η Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί πέραν του γεγονότος ότι η Βρετανία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει μια διαχρονική σχέση, υπάρχουν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα: η ανάγκη να διασφαλίσουμε όποια και αν είναι η εξέλιξη, ότι οι Κύπριοι που εργάζονται ή ζουν εντός των βρετανικών βάσεων δεν θα επηραστούν καθ' οιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματά τους αλλά και πολλά άλλα θέματα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Τα τετράμηνα οδηγούν στα φροντιστήρια

«ενω πριν τα τετραμηνα οι γονεις και οι μαθητες δεν ειχαν ξανακουσει για φροντιστηρια. »
αντζελα  |  12:44

Πετρίδης: «Μαύρη τρύπα» η πράσινη γραμμή – Ενισχυμένα μέτρα στα οδοφράγματα

«Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει αμέσως δραστικά μέτρα με το λαθραίο μεταναστευτικό τότε θα είναι όλα αργά ...»
Riddick  |  11:37

Πετρίδης: «Μαύρη τρύπα» η πράσινη γραμμή – Ενισχυμένα μέτρα στα οδοφράγματα

«Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει αμέσως δραστικά μέτρα με το λαθραίο μεταναστευτικό τότε θα είναι όλα αργά ...»
Riddick  |  11:35

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X