ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ναρκοθετούν τη νέα διάσκεψη για το Κυπριακό

«Πόλεμος» ανακοινωθέντων και μηνύματα απειλητικού περιεχομένου από την τουρκοκυπριακή ηγεσία

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Θα πραγματοποιηθεί η νέα διάσκεψη για το Κυπριακό; Υπάρχει νόημα να οδηγηθούν εκ νέου οι εμπλεκόμενες πλευρές σε μια νέα άτυπη συνάντηση την στιγμή που ανταλλάσσουν αυστηρά μηνύματα και παρασύτονται μέσα σε ένα νέο «blame game»;

Τα πιο πάνω ερωτήματα θέτουν τις τελευταίες ώρες έμπειροι αναλυτές και δημοσιογράφοι στην Άγκυρα και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Στην σκιά των κατηγοριών και σκληρών μηνυμάτων-τοποθετήσεων που ανταλλάσσουν οι δυο κοινότητες της Κύπρου και των νέων δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, Τούρκοι και Τ/κ αναλυτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για την τροπή των εξελίξεων στο Κυπριακό. 

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ» στην τουρκική πρωτεύουσα, οι νέες παρεμβάσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Τουρκίας για το Κυπριακό μιλούν από μόνες τους και περιορίζουν τις ελπίδες για την επιστροφή του Κυπριακού στην τροχιά των διαπραγματεύσεων με βάση τις συμφωνημένες παραμέτρους λύσης του ΟΗΕ. 

Στον αέρα η νέα διάσκεψη;

Λίγες ώρες μετά το τέλος της διάσκεψης της Γενεύης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας προχώρησε σε μια λιτή, ωστόσο, γεμάτη νόημα, τοποθέτηση για το Κυπριακό. Σε δηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ταγγίπ Ερντογάν επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά με τον ισχυρισμό ότι τηρεί αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό.  «Η διαδικασία (στο Κυπριακό) αναβλήθηκε για 2-3 μήνες. Ωστόσο, (παρά την αναβολή και την ιδέα της σύγκλησης μιας νέας διάσκεψης) εγώ δεν πιστεύω ότι θα προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα. Και αυτό διότι οι Ε/κ δεν είναι ειλικρινείς», ήταν η τοποθέτηση του Ερντογάν λίγες μόλις ώρες μετά το τέλος της άτυπης διάσκεψης της Γενεύης.  Στην Άγκυρα κύκλοι διπλωματών και αναλυτών έσπευσαν να ερμηνεύσουν την πιο πάνω δήλωση ως ένα είδος κακού οιωνού για την διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό. Παρά την επιμονή του ΟΗΕ στον διάλογο, διά στόματος του Προέδρου της, η τουρκική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι κρατά μικρό καλάθι για την συνέχεια των συνομιλιών. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν στην πραγματικότητα απευθύνεται στην διεθνή κοινότητα και στον ΟΗΕ. Το μήνυμά του είναι ξεκάθαρο. Με τα νέα δεδομένα, ο διάλογος και οι συνομιλίες δεν πρόκειται να φέρουν θετικό αποτέλεσμα. Ακόμη και αν ακολουθήσουν νέες διασκέψεις, η όλη προσπάθεια του ΟΗΕ δεν πρόκειται να μας οδηγήσει σε πρόοδο διότι το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι πολύ μεγάλο», σημείωνε στην «Κ» λίγο μετά την σύντομη τοποθέτηση του Ερντογάν, μια τουρκική πηγή που ειδικεύεται σε ζητήματα διπλωματίας και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.  Την άποψη αυτή υποστηρίζουν και τα όσα δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας και αρμόδιος Τούρκος αξιωματούχος για θέματα της Κύπρου, Φουάτ Οκτάϊ. Στον απόηχο των εξελίξεων στην Γενεύη και την δήλωση του Προέδρου της Τουρκίας, ο Οκτάϊ ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο υφίστανται δυο ξεχωριστά κράτη, δυο ξεχωριστές δημοκρατίες και μια συνοριακή γραμμή που χωρίζει τις δυο ξεχωριστές ταυτότητες (ε/κ και τ/κ) της Κύπρου. Σύμφωνα με τον Οκτάϊ, από τώρα και στο εξής, στο Κυπριακό οι συνομιλίες πρέπει να προχωρήσουν πάνω σε αυτήν την βάση. Επίσης επανέλαβε την γνωστή τουρκική θέση ότι το Βαρώσι «είναι γη της ΤΔΒΚ». 

Στο στόχαστρο ο Αναστασιάδης

Το μέλλον της δεύτερης διάσκεψης για το Κυπριακό παραμένει σε καθεστώς αβεβαιότητας την στιγμή που η Άγκυρα εξαπολύει μετωπική επίθεση κατά του Προέδρου Αναστασιάδη. Μετά το τέλος της άτυπης διάσκεψης, η Άγκυρα ασκεί δριμύτατη κριτική στον ηγέτη της ε/κ πλευράς, με τον ισχυρισμό ότι τηρεί αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό και παραγνωρίζει τις υφιστάμενες «πραγματικότητες». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή της για μια νέα διαδικασία λύσης στο Κυπριακό, η οποία δεν αναγνωρίζει την υπόθεση της ύπαρξης δυο ξεχωριστών κρατών, την «ΤΔΒΚ» και τον αγώνα των Τ/κ. Με αφορμή το διάγγελμα του Προέδρου για το Πάσχα, ο Τσελίκ ισχυρίζεται ότι το περιεχόμενο του διαγγέλματος δείχνει το πόσο προβληματική είναι η νοοτροπία του Ε/κ ηγέτη για το Κυπριακό. «Πριν από σύντομο χρονικό διάστημα (ο κ. Αναστασιάδης) συνεχάρη την επέτειο της ΕΟΚΑ (την εορτή της 1ης Απριλίου), μιας οργάνωσης, της οποίας τα μέλη φέρουν στα χέρια τους τα αίματα χιλιάδων Τ/κ. Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι ένα άτομο που μιλά με την γλώσσα των φασιστών της Ευρώπης», δήλωσε ο Τσελίκ, σύμφωνα με τον οποίο ο Ε/κ ηγέτης έχει έναν και μοναδικό στόχο: την κατάργηση της «ΤΔΒΚ». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσελίκ έθεσε στο στόχαστρο του και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την άποψη του, η ΕΕ έχει μετατραπεί σε ένα είδος «παιχνιδιού» στα χέρια των Ε/κ.

«Πυρά» από Τατάρ

Ευθυγραμμισμένες με το ύφος της Άγκυρας είναι οι τελευταίες δηλώσεις που έρχονται τις τελευταίες ώρες και από τους εκπρόσωπους της τ/κ ηγεσίας. Η τ/κ πλευρά επιστρατεύει γλώσσα αδιαλλαξίας και σκληρή στάση απέναντι στην ε/κ πλευρά. Ακόμη, εξαπολύει απειλές για το μέλλον των σχέσεων των δυο ηγεσιών. Αντιδρώντας στο διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη για το Πάσχα, ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η θέση της λύσης των δυο κρατών βρήκε μεγάλο αντίκτυπο στην Γενεύη. Για αυτόν τον λόγο, η ε/κ πλευρά σήμερα επιστρατεύει μαύρη προπαγάνδα και επιχειρεί να παραπλανήσει την διεθνή κοινή γνώμη. Σύμφωνα με τον Τατάρ, ο Ε/κ ηγέτης δεν έχει το δικαίωμα να απευθύνεται στους Τ/κ ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό διότι, σύμφωνα πάντα με την οπτική γωνία της τ/κ ηγεσίας, ο «τ/κ λαός» δεν είναι μια μειονότητα της ε/κ πλευράς, αλλά πολίτες της «ΤΔΒΚ». Απαντώντας στην κριτική του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η τουρκική πλευρά παρασύρεται πίσω από το όραμα της αναστήλωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Τατάρ δήλωσε ότι οι Τ/κ είναι οι απόγονοι των Οθωμανών που κατέλαβαν την Κύπρο το 1571. Την περίοδο 1963-1974, οι απόγονοι των Οθωμανών, δηλαδή οι Τ/κ, ήλθαν αντιμέτωποι με την απειλή της «γενοκτονίας». Επιστρέφοντας στο σήμερα, ο κ. Τατάρ ισχυρίζεται ότι η λύση των δύο κρατών τυγχάνει της υποστήριξης της πλειοψηφίας της τ/κ κοινής γνώμης. Επίσης, ισχυρίζεται ότι η τ/κ πλευρά τάσσεται υπέρ της διαιώνισης των τουρκικών εγγυήσεων.

Απειλές από Σανέρ

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα από τον ηγέτη του, ο «Πρωθυπουργός», Ερσάν Σανέρ, ο οποίος αναδείχθηκε στην ηγεσία της τ/κ Δεξιάς χάρη στις παρεμβάσεις της Άγκυρας στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα των Τ/κ, απείλησε την ε/κ πλευρά. «Προειδοποιώ την ε/κ διοίκηση», υπήρξε το χαρακτηριστικό μήνυμα του κ. Σανέρ, ο οποίος στην συνέχεια πρόσθεσε τα εξής: «Μια ώρα αρχύτερα τηρήστε ρεαλιστική στάση και αναγνωρίστε την κυριαρχία του τ/κ λαού. Σε περίπτωση που δεν πράξετε αυτό και συνεχίσετε την επιθετική στάση σας, εσείς θα φέρετε την ευθύνη των αρνητικών εξελίξεων που θα προκύψουν. Ακόμη, θα φτάσετε στο σημείο που θα ψάχνετε αυτές τις ημέρες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση