ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα επιστολή διαμαρτυρίας στον Άλαν Ντάνκαν από Κύπριους της Βρετανίας

Η δήλωση του σερ Άλαν προκάλεσε «ενόχληση και αναστάτωση» στους ιδίους και στις πολλές χιλιάδες Βρετανών πολιτών κυπριακής καταγωγής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Συνεχίζεται η αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας από Κύπριους της Βρετανίας προς τον Υπουργό Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν με αφορμή τη δήλωσή του περί περιοχής με «κυριαρχία υπό αμφισβήτηση» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η νεότερη επιστολή έχει συνταχθεί από δέκα Κύπριους πρόσφυγες που εδώ και δεκαετίες ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας αποκτήσει και τη βρετανική υπηκοότητα.

Τονίζουν ότι η δήλωση του σερ Άλαν προκάλεσε «ενόχληση και αναστάτωση» στους ιδίους και στις πολλές χιλιάδες Βρετανών πολιτών κυπριακής καταγωγής.

Σημειώνουν ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνάδει με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και «δεν ήταν ούτε είναι αμφισβητούμενη από καμία χώρα (πλην ασφαλώς της Τουρκίας)».

Προσθέτουν ότι η Κύπρος έχει συνάψει συμφωνίες επί της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και ότι εταιρείες ενέργειας από ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία μετέχουν της ανάπτυξης των φυσικών πόρων της περιοχής.

Επισημαίνουν, παράλληλα, την καταδίκη των συνεχών παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο από την ΕΕ και ιδιαίτερα της τελευταίας πρόκλησής της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Ως εκ τούτου, η δήλωσή σας, πέρα του ότι είναι απαράδεκτη για τα μέλη της κοινότητάς μας και για πολλούς συναδέλφους σας στο κοινοβούλιο, αντικρούει τη στάση της ΕΕ και τη διεθνή γνώμη. Επιπλέον, κατά την άποψή μας, ενθαρρύνει περαιτέρω τουρκική αλαζονεία και αδιαλλαξία, μία νοοτροπία που διατηρεί η Τουρκία από τη στρατιωτική της εισβολή και κατοχή μεγάλου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1974», συνεχίζει η επιστολή.

Οι υπογράφοντες προτρέπουν τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης να αναθεωρήσει τη στάση του και να καλέσει την Τουρκία να αποσύρει τα πλοία της από την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και τα κατοχικά στρατεύματα.

Καταλήγουν σχολιάζοντας ότι είναι μία καλή ευκαιρία να ασκήσει η Βρετανία τον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης και την υποχρέωση αποκατάστασης της ακεραιότητας και της ασφάλειας της Κύπρου.

Οι υπογράφοντες είναι οι Λεωνίδας Λεωνίδου, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Γιώργος Πίππας, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένη, Γιάννης Κούβαρος και Σπύρος Νεοφύτου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο (φωτ. EPA).

Ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής

Η έκβαση της Συνόδου, που θα λάβει χώρα στις 24-25 Σεπτεμβρίου, μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις των δύο πλευρών «σε δύο αντίθετες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ