ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παίρνει διαστάσεις η κόντρα ΑΚΕΛ - Κυβέρνησης για την ακρίβεια

«Πόλεμος» ανακοινώσεων με αλληλοκατηγορίες - Απαντά και ο ΔΗΣΥ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης για την ακρίβεια. Συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ εξέδωσε πρώτο ανακοίνωση αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση «άφησε τον κυπριακό λαό στο έλεος της ακρίβειας που σαρώνει», με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, να απαντά ότι «η πολιτική δεν είναι copy-paste από άλλες πραγματικότητες με άλλα δεδομένα». Απαντώντας στον κ. Πελεκάνο, το ΑΚΕΛ ανέφερε σε νέα ανακοίνωσή του ότι «η κυβερνητική παράταξη δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει πόσο μακριά βρίσκεται από τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας, την ακρίβεια, τα ενοίκια και τα δάνεια, τους χαμηλούς μισθούς». Μέρος στην κόντρα έλαβε και ο ΔΗΣΥ ο οποίος επέστρεψε τα «πυρά» στο ΑΚΕΛ, αναφέροντας ότι «το ΑΚΕΛ επιλέγει και πάλι τον συνήθη δρόμου του λαϊκισμού, ξεχνώντας ηθελημένα και τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για στήριξη των συμπολιτών μας».

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση άφησε τον κυπριακό λαό στο έλεος της ακρίβειας 

Επίθεση ΑΚΕΛ προς την κυβέρνηση για την ακρίβεια, πραγματοποιήθηκε μέσω ανακοίνωσης του κόμματος το μεσημέρι του Σαββάτου (20/08). «Άφησε τον κυπριακό λαό στο έλεος της ακρίβειας που σαρώνει», ανέφερε μεταξύ άλλων το ΑΚΕΛ.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

«Την ώρα που η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοινώνει μείωση του ΦΠΑ από το 19% στο 7% μέχρι το Μάρτιο του 2024, η κυβέρνηση του Συναγερμού στην Κύπρο επιμένει να ισχυρίζεται ότι η ΕΕ δεν επιτρέπει γενική μείωση του ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εμποδίζει, με αναφορές και αναπομπές, τη μείωση του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρισμό που ψήφισε η Βουλή.

Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια και αφήνει τον κυπριακό λαό στο έλεος της ακρίβειας που σαρώνει τα πάντα.

- Πότε διεκδίκησε η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ρυθμίσεις ώστε να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, δεδομένης της ιδιαιτερότητας της χώρας μας;

- Πού λογαριάζει να διοχετεύσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία, μέσω του ΦΠΑ, λόγω των αυξήσεων στις τιμές; Πού αλλού, αν όχι στην κοινωνία που σαρώνεται από την ακρίβεια, πρέπει να διοχετευτούν αυτά τα απροσδόκητα έσοδα της κυβέρνησης;

- Γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται την πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας, κάτι που ήδη αποφάσισαν κι άλλες χώρες;

Όταν πρόκειται για μέτρα που ανακουφίζουν τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και τις ευάλωτες ομάδες, η κυβέρνηση βρίσκει και εφευρίσκει κάθε είδους δικαιολογίες, νομικισμούς και ανακρίβειες για να τα αποφύγει. Όταν πρόκειται για τις τράπεζες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, βρίσκουν λύσεις και τρόπους σε μια νύκτα.»

Τι απαντά η Κυβέρνηση

Λίγη ώρα αργότερα η κυβέρνηση έδωσε τη δική της απάντηση, μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της, Μάριου Πελεκάνου. Μεταξύ άλλων ο κ.Πελεκάνος ανέφερε: «Ας επικεντρωθούν, επιτέλους, στις πραγματικότητες της δικής μας χώρας».

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

«Η ανάγκη του ΑΚΕΛ για αντιπολίτευση το έχει καταστήσει τις τελευταίες ημέρες θαυμαστή της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας. Επιλέγουν τώρα να απομονώνουν μία πρόταση της Γερμανικής Κυβέρνησης, να τη διαστρεβλώνουν, και να την προσαρμόζουν στα μέτρα τους καθιστώντας την προμετωπίδα της σημερινής τους πολιτικής.

Η πολιτική δεν είναι copy-paste από άλλες πραγματικότητες με άλλα δεδομένα. Η πολιτική απαιτεί συνεκτικές προτάσεις. Για αυτό, αντί να «μελετούν» τι αποσπασματικά προτείνει η μία ή η άλλη Κυβέρνηση, ας επικεντρωθούν, επιτέλους, στις πραγματικότητες της δικής μας χώρας, όπου η Κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα στήριξης με δαπάνη 350 εκ. ευρώ, προς όφελος νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη στόχευση στους ευάλωτους, καλύπτοντας πλήρως τη διαφορά του ΦΠΑ από 9% και 5% στο 19%, καθώς και όλες τις αυξήσεις από τον Ιούλιο και μετά, με στοχευμένο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Παράλληλα, αξιολογεί μέτρα για φορολόγηση των υπερκερδών εταιριών ενέργειας, την ώρα που οι Οίκοι Αξιολόγησης, ο ένας μετά τον άλλο, αναφέρονται στις επιτυχιες της κυπριακής οικονομίας, όπως, για παράδειγμα, στην πρόσφατη έκθεση του Δ.Ν.Τ., αλλά και στη χθεσινή ανακοίνωση των Moody’s, μέσω της οποίας ο Οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση της προοπτικής της οικονομίας μας, από σταθερή (stable outlook) σε θετική (positive outlook)»

Επανέρχεται με νέα «πυρά» το ΑΚΕΛ

Συνέχεια στην κόντρα δίνει το ΑΚΕΛ εκδίδοντας νέα ανακοίνωση με την οποία απαντά στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Όπως αναφέρει, «δεν χάνει ευκαιρία η κυβερνητική παράταξη να υπενθυμίζει πόσο μακριά βρίσκεται από τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας, την ακρίβεια, τα ενοίκια και τα δάνεια, τους χαμηλούς μισθούς». 

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

Η πολιτική της κυβέρνησης Συναγερμού για την ακρίβεια έχει ως εξής: Τις νομοθεσίες που ψηφίζει η Βουλή, δεν τις δέχεται. Τις προτάσεις του ΑΚΕΛ, δεν τις υιοθετεί. Τα μέτρα που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, δεν τα συζητά. Δικό της ουσιαστικό πλάνο, δεν έχει. Με άλλα λόγια, ωμά και κυνικά λέει στον κυπριακό λαό να αποδεχθεί την ακρίβεια που του κατατρώει το εισόδημα μέρα με τη μέρα περισσότερο.

Δεν χάνει ευκαιρία η κυβερνητική παράταξη να υπενθυμίζει πόσο μακριά βρίσκεται από τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας, την ακρίβεια, τα ενοίκια και τα δάνεια, τους χαμηλούς μισθούς. Την ώρα που ο κυπριακός λαός βλέπει το βιοτικό του επίπεδο να βυθίζεται, η κυβέρνηση Συναγερμού αδιαφορεί για τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η ακρίβεια στα νοικοκυριά και τις ΜμΕ επιχειρήσεις.

Η απάντηση του ΔΗΣΥ

Στα «πυρά» του ΑΚΕΛ απάντησε ο ΔΗΣΥ. Σε ανακοίνωσή του το κόμμα αναφέρει ότι «το ΑΚΕΛ επιλέγει και πάλι τον συνήθη δρόμου του λαϊκισμού, ξεχνώντας ηθελημένα και τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για στήριξη των συμπολιτών μας». 

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

Την ώρα που εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης, ο Οίκος Αξιολόγησης Moody’s αναγνωρίζει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, το ΑΚΕΛ επιλέγει και πάλι τον συνήθη δρόμου του λαϊκισμού.

Ξεχνώντας ηθελημένα και τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για στήριξη των συμπολιτών μας και του συνόλου της κοινωνίας αλλά και παράλληλα την ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος μεταξύ των ευρωπαϊκών και όχι μόνο χωρών.

Σε πείσμα τους, κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσουμε στο δρόμο της σταθερότητας και της ορθής οικονομικής πολιτικής η οποία βλέπουμε ότι παράγει χειροπιαστά, θετικά αποτελέσματα τα οποία αναγνωρίζονται πρωτίστως από την κοινωνία μας αλλά και από τους Οίκους Αξιολόγησης.

Μακριά από τον λαϊκισμό και από το κυνήγι των εντυπώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση