ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νικόλας: Τον επίλογο στο δράμα της Κύπρου θα τον γράψουν οι επιλογές μας

Η εθνική συμφιλίωση σίγουρα είναι απαραίτητη και οφείλουμε ως λαός και να διδαχθούμε από την ιστορία μας και να συγχωρέσουμε, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

ΚΥΠΕ

Τον επίλογο στο δράμα της Κύπρου θα τον γράψουν οι επιλογές μας, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε και να μην επιτρέψουμε σ’ αυτή τη φρικτή τραγωδία που εκτυλίσσεται εδώ και 48 χρόνια και συνεχίζεται με άγνωστο ακόμη τον επίλογό της, να ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Στην ομιλία του κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως οι σχεδιαστές των δύο εγκλημάτων γνώριζαν τη διασύνδεση και είναι μάταιο και ανιστόρητο κάποιοι να αναφέρονται σε διχασμό και εμφύλιες διαμάχες, που οδήγησαν στην καταστροφή. «Ούτε διχασμός υπήρξε, ούτε εμφύλιες διαμάχες. Προδοσία υπήρξε, συνομωσία υπήρξε, ξένοι εγκέφαλοι και ντόπιοι ανεγκέφαλοι υπήρξαν. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια, όλα τα άλλα δεν αποτελούν παρά απόπειρα εξαγνισμού και δικαίωσης των ενόχων», είπε.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Βουλή συνέρχεται ακόμα και για να δηλώσει κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν αποδέχεται τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής, δεν αποδέχεται τις λεγόμενες πραγματικότητες, δεν αποδέχεται διχοτομικές λύσεις.

«Λύσεις δύο κρατών, που μοιραία θα οδηγήσουν στον αφανισμό του κυπριακού ελληνισμού από τη γη του, από τη γη των προγόνων του. Έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε και να μην επιτρέψουμε σ’ αυτή τη φρικτή τραγωδία που εκτυλίσσεται εδώ και 48 χρόνια και συνεχίζεται με άγνωστο ακόμη τον επίλογό της, να ολοκληρώσει τον κύκλο της. Πρόλογος αυτής της τραγωδίας υπήρξε το αντεθνικό πραξικόπημα της αθηναϊκής χούντας με τους εδώ άφρονες θαυμαστές της», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η εθνική συμφιλίωση σίγουρα είναι απαραίτητη και οφείλουμε ως λαός και να διδαχθούμε από την ιστορία μας και να συγχωρέσουμε. Όμως αυτή η συμφιλίωση γίνεται πολύ πιο δύσκολη, πρόσθεσε, όταν αντί για παραδοχών και απολογίας, εισπράττουμε έπαρση και παραχάραξη της ιστορίας.

«Δεν μπορεί να υπάρξει συγχώρεση, δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάταση, χωρίς πρώτα να υπάρξει η αναγνώριση του εγκλήματος και η αναγνώριση των θυσιών που επέφερε η καταστροφή του 1974. Και για αυτό σήμερα μνημονεύουμε και τιμούμε όλους τους αντιστασιακούς. Γιατί δεν πρέπει να τους ξεχάσουμε», είπε.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε στη συνέχεια πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε όσους συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από πραξικοπηματίες, δεν πρέπει να ξεχάσουμε όσους δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και όσους έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη νομιμότητα και τη δημοκρατία, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους καταδρομείς που αρνήθηκαν να υπακούσουν παράνομες διαταγές.

Είπε πως σήμερα τιμούμε τους αντιστασιακούς που με την έναρξη της εισβολής, όταν αποφυλακίστηκαν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης που είχε στηθεί στο Τρόοδος από τους πραξικοπηματίες, αντί να πάνε σπίτι τους, πήγαν στην πρώτη γραμμή για να πολεμήσουν τον Αττίλα, ενώ οι δεσμοφύλακες τους συνέχισαν να παραθερίζουν στο Τρόοδος.

Τιμούμε όσους μετά από την πρώτη φάση της εισβολής έτρεξαν χωρίς όπλα να πολεμήσουν, αλλά άκουγαν επίορκους αξιωματικούς, τιμούμε τους έφεδρους στρατιώτες που εθελοντικά κατατάγηκαν στις τάξεις της εθνικής φρουράς και άκουσαν τη διαταγή, πως «…δεν έχουμε όπλα, όταν όμως σκοτωθεί κάποιος, να πάρετε το δικό του…», είπε και τόνισε πως κι όμως δεν έφυγαν, έμειναν εκεί για να πολεμήσουν.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη πως παρά το εθνικό έγκλημα που είχε συντελεστεί και την ανισοσκέλια σε στρατιωτική δύναμη, κάποιοι πολέμησαν και η Κυπριακή Δημοκρατία επιβίωσε και ο κυπριακός ελληνισμός επιβίωσε.

«Το χρέος τιμής όλων μας λοιπόν, είναι τεράστιο», είπε και σημείωσε πως αυτό το χρέος τιμής δεν εκπληρώνεται με απλά μνημόσυνα και ομιλίες. «Αυτό το χρέος, εκπληρώνεται μόνο με αξιοπρεπείς στάσεις και αντιστάσεις», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ευχήθηκε να αποκαταστήσουμε την αυτοπεποίθηση και τις αντιστάσεις μας, που τις έχουμε χάσει στην φοβερή καταστροφή του 1974. «Ας αναθεωρήσουμε την τακτική και στρατηγική μας και ας κοιτάξουμε μπροστά με καθαρό βλέμμα, για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε μέσα μας με θάρρος και διεκδικητικότητα», είπε και τόνισε πως τον επίλογο θα τον γράψουν οι επιλογές μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X