ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νίκος Μούδουρος στην «Κ» - Χρειάζεται ολοκληρωμένη κατανόηση των Τ/κ

Ο τουρκολόγος μιλάει για την τ/κ Αντιπολίτευση και τον κοινωνικό σχηματισμό των Τουρκοκυπρίων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Μούδουρου, λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, «Διεκδικώντας την πατρίδα. Η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση την περίοδο 1964-2004» (εκδ. Ψηφίδες) συζητήσαμε με τον συγγραφέα για το τι εστί τ/κ αντιπολίτευση και ποια πατρίδα διεκδικούν οι Τ/κ. Ο Νίκος Μούδουρος λέει πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει ν’ αναπτύξει προσανατολισμούς ενίσχυσης της συνεργασίας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε ζητήματα που επηρεάζουν καθοριστικά τον πυρήνα των νέων σχέσεών τους με την Τουρκία, για να δείξει ότι επιθυμεί έναρξη συνομιλιών.

–Κύριε Μούδουρε, αν μάθουμε να διαβάζουμε καλύτερα τους Τ/κ, θα αλλάξει πιθανώς το κυπριακό πολιτικο-κοινωνικό συγκείμενο;
–Η σφαιρική γνώση σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση αναλυτικών εργαλείων για τις εξελίξεις εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας ή και στο επίπεδο των σχέσεων της κοινότητας με την Τουρκία, όντως μπορεί να οδηγήσει στην εξής παράμετρο που αφορά τόσο στην ιστορία της Κύπρου, όσο και στις ίδιες τις «λεπτομέρειες» του κυπριακού προβλήματος: Μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του συνόλου των συνθηκών μέσα στο οποίο εντάσσεται και νοηματοδοτείται ένα γεγονός. Είτε αυτό αφορά στην ιστορία, είτε στην επικαιρότητα. Είναι συνεπώς απαραίτητη αυτή η γνώση, γιατί θα ξεδιπλώσει ενώπιόν μας αφώτιστες στιγμές που έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνίας στο σύνολό της. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γνώση για το κοινωνικό κίνημα των Τουρκοκυπρίων. Η εμφάνισή του, η εσωτερική του σύνθεση, τα πολιτικά του αιτήματα σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο επηρέασε την αναδιαμόρφωση των σχέσεων της κοινότητας με την Τουρκία, αποτελεί από μόνο του ένα κεφάλαιο της κυπριακής ιστορίας. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα αναγκαιότητα ισχύει ταυτόχρονα και για τις δύο κυπριακές κοινότητες.

 

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Απόστολο Κουρουπάκη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση