ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νόμος για αποφάσεις συλλογικών οργάνων μέσω τηλεδιάσκεψης

Θα θεωρούνται νόμιμες τηρουμένων των διατάξεων που αφορούν την απαρτία των μελών του συλλογικού οργάνου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε την τροποποίηση του βασικού νόμου για τις Γενικές Αρχές του Διοικητικού Δικαίου ώστε τα μέλη συλλογικών οργάνων να μπορούν να συνεδριάζουν και να λαμβάνουν αποφάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του νόμου, κατόπιν απόφασης του Προέδρου ενός συλλογικού οργάνου, τα μέλη συλλογικού οργάνου δύνανται, σε περίπτωση απουσίας τους στο εξωτερικό ή σε περιπτώσεις που είναι δυσχερής η φυσική παρουσία ή λόγω άλλης αδυναμίας προσέλευσης ενός ή περισσοτέρων ή όλων των μελών του συλλογικού οργάνου, να συμμετέχουν σε συνεδρία του οργάνου μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέσω τηλεδιάσκεψης θεωρούνται νόμιμες τηρουμένων των διατάξεων που αφορούν την απαρτία των μελών του συλλογικού οργάνου.

Με βάση τον νέο νόμο η ειδοποίηση των μελών του οργάνου με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο στην ηλεκτρονική διεύθυνση που το μέλος δήλωσε θεωρείται νομότυπη κλήση. Με τον νόμο ρυθμίζεται επίσης ότι οποιαδήποτε συνεδρία μέσω τηλεδιασκέψεως θεωρείται ως νόμιμη συνεδρία του συλλογικού οργάνου και έκαστο μέλος του που συμμετέχει σε αυτή θεωρείται ως παρόν αυτοπροσώπως και δικαιούται να ψηφίζει.

Ρυθμίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που θεωρηθεί επιβεβλημένη η αποχώρηση ενός μέλους ή περισσοτέρων μελών για οποιοδήποτε λόγο, η διακοπή της σύνδεσης με το εν λόγω μέλος ή μέλη θα θεωρείται ως νόμιμη αποχώρηση του/των μελών από την συνεδρία μέσω Τηλεδιάσκεψης και ότι η συνεδρία μέσω Τηλεδιάσκεψης θεωρείται ότι διεξάγεται στα γραφεία του συλλογικού οργάνου ή στον χώρο που ήθελε καθοριστεί. Επίσης ρυθμίζεται ότι για σκοπούς απαρτίας θεωρείται ότι είναι παρόντες και όσα μέλη λαμβάνουν μέρος στην Τηλεδιάσκεψη νοουμένου ότι τηρείται πρακτικό για το λόγο συμμετοχής τους με Τηλεδιάσκεψη Τροποποίηση του βασικού νόμου με την προσθήκη νέου άρθρου 62.

Με τον νόμο παρέχεται επίσης η εξουσία στον Υπουργό Οικονομικών να εκδίδει διατάγματα για την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, για τη ρύθμιση θεμάτων τεχνικής φύσεως, για την ομαλή λειτουργία Τηλεδιάσκεψης, την ομαλή συμμετοχή των μελών του συλλογικού οργάνου, την αξιοπιστία του συστήματος και για την ομαλή σύνδεση κατά τρόπο που θα τηρούνται οι πρόνοιες του νόμου. Στο νόμο αναφέρεται επίσης ότι οι διατάξεις που περιλαμβάνει εφαρμόζονται ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου.

Η Ολομέλεια της Βουλής που συνήλθε για μερικά λεπτά το απόγευμα της Παρασκευής, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ψήφισε τον νόμο, σε ενιαία ψηφοφορία με άλλα δέκα νομοσχέδια, που περιλαμβάνουν μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας και στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας στις συνθήκες κρίσης που ενέσκηψαν με τη διαδικασία του κατ΄επείγοντος. Η δέσμη των νόμων ψηφίστηκε με ενιαία ψηφοφορία, αφού εξασφάλισε 20 ψήφους υπέρ και μία εναντίον, αυτή του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση