ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νουρής: Αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση ΤΑ θα παγοποιηθούν τα 130 εκ. από Ε.Ε

Η Βουλή έχει το δικαίωμα να αποφασίσει θετικά ή αρνητικά επί του συγκεκριμένου ερωτήματος, παραπέμποντας το στην Ολομέλεια, χωρίς όμως να το διαφοροποιεί. είπε ο ΥΠΕΣ

ΚΥΠΕ

Για το ερώτημα που θα τεθεί στο Δημοψήφισμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν αυτή η πρόταση της Κυβέρνησης περάσει από τη Βουλή, ενημέρωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής την Επιτροπή Εσωτερικών του σώματος, τονίζοντας την ανάγκη να περάσει η πρόταση της Κυβέρνησης ώστε να καταγραφεί η άποψη του λαού, η οποία ωστόσο δεν θα είναι δεσμευτική. Από την άλλη πλευρά, μερίδα των κομμάτων εξέφρασε τις δικές της απόψεις και διαφωνίες με τη θέση της Κυβέρνησης, υποστηρίζοντας εκ νέου τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων και διαφοροποίησης του ερωτήματος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, είπε η Βουλή έχει το δικαίωμα να αποφασίσει θετικά ή αρνητικά επί του συγκεκριμένου ερωτήματος που έχει θέσει η Κυβέρνηση, παραπέμποντας το στην Ολομέλεια, χωρίς όμως να το διαφοροποιεί. Σημείωσε πως εξήγησε στους Βουλευτές τη φύση του ερωτήματος όσο και την αναγκαιότητα να προωθηθεί και να υπερψηφιστεί η πρόταση για ένα Παγκύπριο δημοψήφισμα ταυτόχρονα με τις Βουλευτικές ώστε να έχουμε την άποψη του λαού σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Νουρής είπε πως ανέμενε θετικότερο κλίμα από τα κόμματα, ιδιαίτερα μετά την ενημέρωση που έκανε στα κόμματα σε συναντήσεις που είχαν, λέγοντας ωστόσο πως συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει η εν δυνάμει στήριξη της πρότασης της Κυβέρνησης. «Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας και κάποιες τοποθετήσεις θυμίζουν υπεκφυγές εκ μέρους κοινοβουλευτικών κομμάτων, τα οποία φαίνεται να μην θέλουν να προωθηθεί το δημοψήφισμα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους», είπε.

Ο Υπουργός είπε πως μετά από 10 χρόνια συζητήσεων έχουν εξαντληθεί όλα όσα τους απασχολούσαν, με τους πολίτες να αναμένουν από όλους να ψηφίσουν και να εφαρμόσουν επιτέλους μια μεταρρύθμιση που θα καταστήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση οικονομικά και διοικητικά αυτοτελή και η οποία θα μπορέσει να δώσει στους πολίτες ποιοτικότερες υπηρεσίες στο φθηνότερο δυνατό κόστος.

«Δεν είναι η ώρα της επίκλησης συνθημάτων και δεν είναι η ώρα, πολύ περισσότερο, με την επίκληση κάποιων δήθεν ερωτημάτων να επιδιώκεται η αναβολή κάποιων σημαντικών αποφάσεων. Πολύ δε περισσότερο που έχει συνδεθεί η μεταρρύθμιση και έχει ιεραρχηθεί στο επίπεδο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πολύ ψηλά σε σχέση με τη διασύνδεση με Ταμείο Ανάκαμψης και την πιθανότητα εκταμίευσης ή παγώματος ενός πολύ σημαντικού ποσού υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Ο κ. Νουρής εξέφρασε στη συνέχεια την ελπίδα ότι στην Ολομέλεια θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να δοθεί η δυνατότητα, όπως είπε, στον κυρίαρχο λαό να τοποθετηθεί υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης ώστε να έχουμε την άποψη του για αυτή τη Μεταρρύθμιση. Αν αυτό συμβεί, η Κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία ως την 31η Μαΐου να ενημερώσει τον κόσμο για την πρόταση ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για το ερώτημα και την μεταρρύθμιση.

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν απορριφθεί η πρόταση, είπε πως δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά την Μεταρρύθμιση, λέγοντας πως τα νομοσχέδια της Μεταρρύθμισης εκ τω πραγμάτων παραπέμπονται στη νέα Βουλή. Στην πιθανότητα διενέργειας του δημοψηφίσματος ξεκαθαρίζονται δύο σημαντικά ζητήματα, το θέμα του αριθμού των Δήμων και το θέμα των τοπικών δημοψηφισμάτων. Αν ο λαός πάρει απόφαση στις 31 Μαΐου τότε η νέα Βουλή, είπε, θα έχει ενώπιον της τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, τα οποία όμως θα είναι απαλλαγμένα από τα δύο αυτά θέματα και έτσι θα είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρήσει και να αποφασίσει για όλα τα υπόλοιπα θέματα.

Ερωτηθείς πόσα χρήματα θα εισπράξει η Κυβέρνηση από το Ταμείο ανάκαμψης είπε πως πρόκειται για 968 εκατομμύρια αλλά δεν αφορούν όλα τη Μεταρρύθμιση. Το ποσό για την μεταρρύθμιση υπερβαίνει τα 130 εκ. τα οποία η Επιτροπή ενημέρωσε πως αν δεν προχωρήσει θα μπουν σε διαδικασία παγώματος ή θα δώσει κάποιες εναλλακτικές επιλογές. Αν δώσουμε απτά παραδείγματα ότι προχωράμε με την μεταρρύθμιση αίρονται οι επιφυλάξεις της Κομισιόν και τα όποια προβλήματα, είπε.

Αν μέχρι τις Βουλευτικές Εκλογές υπάρχει η διαδικασία του δημοψηφίσματος, είπε ακόμη ο Υπουργός, τότε θα υπάρξει μια αναστολή εκ μέρους της Κομισιόν της διαδικασίας μέχρι να εξαχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου αφού ξεκαθάρισε πως το ΔΗΚΟ τάσσεται υπέρ της Μεταρρύθμισης της ΤΑ, είπε πως η προκαταρκτική απόφαση του κόμματός του είναι ότι επιβάλλεται με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα να ζητήσει από την Κυβέρνηση να διεξάγει τοπικά δημοψηφίσματα. «Αυτό έχει παρεξηγηθεί και έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι είμαστε εναντίον της μεταρρύθμισης, καμία αλήθεια περί τούτου» είπε.

Πρόσθεσε πως το ερώτημα που έχει τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών και θα τεθεί ενώπιον του λαού, είναι ένα πλασματικό ερώτημα το οποίο παραπλανεί και θα δημιουργήσει νέα αδιέξοδα γιατί πρόκειται για ένα ερώτημα με τρία επιμέρους ερωτήματα. «Άρα, δεν πρόκειται περί εφαρμογής του νόμου που θέλει τα δημοψηφίσματα να είναι απλά, να μην είναι σύνθετα και να μπορεί να τα αντιληφθεί ο μέσος πολίτης», είπε.

Επί της ουσίας, πρόσθεσε, επιβάλλεται να τεθούν δημοψηφίσματα με τρόπο ώστε οι τοπικές κοινωνίες να πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Ανέφερε πως το ΔΗΚΟ έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο να ψηφίσει τα άλλα δύο νομοσχέδια που αφορούν τον Περί Κοινοτήτων Νόμο, αλλά και αυτόν που αφορά τα επαρχιακά συμβούλια, όπου παραπέμπονται οι πολεοδομικές αρχές. Καταλήγοντας είπε πως φαίνεται ότι είναι η ίδια η Κυβέρνηση που θέλει να αναβάλει τη διαδικασία και να επιρρίψει στους ώμους της Βουλής την ευθύνη.

Ο Πρόεδρος και βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως το κόμμα του είναι σταθερά υπέρ της μεταρρύθμισης και της ορθολογικής μείωσης του αριθμού των Δήμων για να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών και μειωθεί το κόστος και τη φορολογία στους δημότες. «Όμως έχουμε διαφωνία όσον αφορά τον τρόπο συνένωσης των Δήμων, τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών διαμερισμάτων αλλά και το εκλογικό σύστημα το οποίο προτείνεται, το οποίο, θεωρούμε ότι δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και θα οδηγήσει σε αποδόμηση και όχι σε μεταρρύθμιση της ΤΑ», είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το συγκεκριμένο ερώτημα θα πρέπει να είναι σαφέστατο και δεν πρέπει να συνδέει το σύνολο της μεταρρύθμισης με τη μείωση των Δήμων για αυτό η ΕΔΕΚ ζήτησε να καθοριστεί στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα το ερώτημα για τη μείωση του αριθμού των Δήμων και μόνο. «Η πρόταση και η θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και σε τοπικά δημοψηφίσματα για να ερωτηθούν ακριβώς οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής για το θέμα της συνένωσης ή όχι με συγκεκριμένο Δήμο ούτως ώστε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις προθέσεις τους χωρίς να αυτό να είναι δεσμευτικό για την απόφαση που θα πάρει η Βουλή και την τελική μορφή του νομοσχεδίου», είπε.

Η συζήτηση του θέματος θυμίζει τη λαϊκή ρήση όποιος δεν θέλει να πάει στον μύλο δέκα μέρες κοσκινίζει, είπε ο βουλευτής των δημοκρατικών δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας, προσθέτοντας πως παρά το ότι είναι δημοκρατική η διενέργεια δημοψηφισμάτων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθούν τοπικά δημοψηφίσματα το 2023 για πρακτικούς, οικονομικούς και άλλους λόγους.

Ο κ. Μουσιούττας είπε πως υπάρχει ο οδικός χάρτης και η Βουλή με βάση τον Νόμο θα ψηφίσει ή θα καταψηφίσει την πρόταση που έχει φέρει η Κυβέρνηση. Ωστόσο, είπε, η απόφαση του λαού δεν είναι δεσμευτική νομικά για κανένα, όπως αναφέρθηκε σήμερα. Αν η Βουλή καταψηφίσει το δημοψήφισμα τότε προχωρά με τη νέα Βουλή η συζήτηση της μεταρρύθμισης χωρίς τη διεξαγωγή των τοπικών δημοψηφισμάτων. «Οι δρόμοι είναι ανοικτοί και ξεκάθαροι, το να διυλίζουμε τον κώνωπα για να δούμε το άλφα ή το βήτα δεν περιποιεί τιμή σε κανένα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε πως θα στηρίξει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος εφόσον ήρθε από την Κυβέρνηση ως συμβιβαστική πρόταση. Απ΄ εκεί και πέρα, συνέχισε, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα εμείς θα προσπαθήσουμε αυτή η προσπάθεια τόσων χρόνων να προχωρήσει διότι ο κόσμος τη χρειάζεται για να έχει ποιοτικότερες και πιο φθηνές υπηρεσίες.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως η Κυβέρνηση δεν επιδεικνύει την απαραίτητη καλή θέληση ούτως ώστε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση. Είπε πως απαιτείται η απαραίτητη ευελιξία από πλευράς Κυβέρνησης και εφαρμογή πολιτικής συμβιβασμού με την αντιπολίτευση, ούτως ώστε να επιτευχθεί ένας πραγματικός εκσυγχρονισμός και μεταρρύθμιση, «πράγμα το οποίο δεν φάνηκε δυστυχώς κατά τη σημερινή παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X