ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο ανασχηματισμός άργησε μια μέρα

Σε μετέωρο βήμα βρίσκεται η αλλαγή του υπουργικού σχήματος τη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε περιδίνηση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν ξημέρωνε η περασμένη Κυριακή, παροικούντες το Προεδρικό αλλά και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ανέμεναν πως μετά από καιρό η μέρα θα κυλούσε ήρεμα στον Λόφο, γιατί ο Τύπος θα ήταν μάλλον ευνοϊκός απέναντι στην Κυβέρνηση. Ευνοϊκός, γιατί όπως έλεγαν στους διαδρόμους, ο Πρόεδρος μέσω των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη βδομάδα έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ το κλείδωμα της τριμερούς διάσκεψης κατέδειξε πως οι εξελίξεις στο Κυπριακό δρομολογούνται.

Κινήσεις που κατέρριπταν, όπως έλεγαν, τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και μερίδας ΜΜΕ για έλλειψη στρατηγικής, είτε στο Κυπριακό είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση. Χρειάστηκε να ξεφυλλίσουν τις εφημερίδες για να διαπιστώσουν πως κάθε άλλο από ήρεμη διαφαίνεται η βδομάδα που μπαίνει καθώς οι ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν μάλλον καίνε περαιτέρω την κυβέρνηση. Το πρωτοσέλιδο του «Πολίτη» για το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα, οι προεκτάσεις των χρυσών διαβατηρίων σε συνδυασμό με την συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στη «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Παραιτούμαι αν παρανόμησα για τα διαβατήρια», ήταν αρκετά για να προκαλέσουν νέα κρίση και δυσφορία εντός της κυβέρνησης. Δυσφορία γιατί κυβερνητικοί κύκλοι λένε πως η κυβέρνηση χρειάζεται ένα δυνατό restart για να αποσυμπιέσει την κυβερνητική κρίση, να δώσει τον αέρα μίας νέας αρχής ή τουλάχιστον να αλλάξει για λίγο την ατζέντα της επικαιρότητας.

Το restart βεβαίως θα επέλθει με τον ανασχηματισμό, που ενώ συζητείται από το περασμένο καλοκαίρι πάει από αναβολή σε αναβολή, προκαλώντας επικοινωνιακά ζητήματα αλλά και προστριβές εντός της υπουργικής ομάδας. Το κατά πόσο ο ανασχηματισμός θα σώσει την κυβέρνηση από την περιδίνηση στην οποία βρίσκεται τυγχάνει αρκετής συζήτησης και θα εξαρτηθεί βεβαίως κατά πολύ από τα πρόσωπα που θα κληθούν τελικώς να αναλάβουν.

Η λίστα του Προέδρου

Μπροστά στην ονοματολογία που δίνει και παίρνει από το καλοκαίρι, στενοί συνεργάτες του Προέδρου απαντούν πως «όλα θα εξαρτηθούν από τον Πρόεδρο». Και για το πότε και για το ποιοι θα αντικατασταθούν. Ο Πρόεδρος, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, δεν θα διαμορφώσει το νέο υπουργικό σχήμα, με στόχο να μπουν συγκεκριμένα στελέχη του ΔΗΣΥ στη Βουλή, και εκτιμούν πως ενδεχομένως να ακολουθήσει το μοντέλο «Σαββίδη», υπουργών που δεν προέρχονται από τον ΔΗΣΥ, ούτε έχουν ιστορικό στο πολιτικό σκηνικό.

Το ερώτημα βεβαίως είναι για ποιο λόγο ο ανασχηματισμός παίρνει παράταση. Είναι γνωστό πως ο Πρόεδρος δυσφορεί εδώ και καιρό με χειρισμούς συγκεκριμένων στελεχών και αντιλαμβάνεται πως μία αλλαγή ίσως να δώσει στην κυβέρνηση μία σχετική ανάσα από το ένα χαστούκι που ακολουθεί το άλλο. Κύρια αιτία της αναβολής του ανασχηματισμού αποτελεί η παράταση στην διαμόρφωση της Κομισιόν που έδωσε στον Νίκο Αναστασιάδη την πολυτέλεια χρόνου για να πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Άλλωστε ο ίδιος φαίνεται πως δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα για τις θέσεις που ακούγονται τόσο σε ό,τι αφορά το υπουργείο Παιδείας όσο και το υπουργείο Συγκοινωνιών. Λέγεται μάλιστα, πως οι πιέσεις τόσο από ΜΜΕ όσο και από συγκεκριμένους κύκλους που ζητούν ανασχηματισμό, μάλλον προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το ζήτημα είναι πως κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν πως όσο καθυστερεί ο ανασχηματισμός τόσο χάνεται το στοίχημα για μία ολική επανεκκίνηση ή τουλάχιστον το στοίχημα να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία πως ο Πρόεδρος είναι έτοιμος για αλλαγές.

Πιέζουν για αλλαγές

Τόσο στην Πινδάρου όσο και σε κύκλους της κυβέρνησης υπάρχει η εκτίμηση πως ο Πρόεδρος θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε αλλαγές, οι οποίες δεν θα περιοριστούν βεβαίως σε απλή αντικατάσταση του Χάρη Γεωργιάδη που έχει προαναγγείλει εδώ και μήνες την παραίτησή του, αλλά σε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό. Ανασχηματισμό που τουλάχιστον για κάποιο διάστημα θα μειώσει τους αντιπαραθετικούς τόνους και θα στείλει το μήνυμα μίας νέας αρχής. Ίσως, όπως λένε, να στείλει και το μήνυμα ενός mea culpa για το τι διαμείβεται στην εσωτερική διακυβέρνηση και να αποσείσει την εικόνα της κυβερνητικής κόπωσης.

Έχουν καεί

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως συγκεκριμένοι υπουργοί έχουν ήδη καεί και η παραμονή τους κάθε άλλο από το να ωφελήσει μπορεί είτε την κυβέρνηση είτε τους ιδίους. Έχει κάνει ήδη αρκετή ζημιά λένε το γεγονός ότι τα ονόματα συγκεκριμένων υπουργών (Κώστα Χαμπιαούρη, Βασιλικής Αναστασιάδου εν μέρει και του Γιώργου Λακκοτρύπη) ακούγονται προς αποχώρηση από το καλοκαίρι λόγω της δυσφορίας του Προέδρου με το μέχρι τώρα έργο τους. Όχι μόνο ζημιάς σε θέμα εικόνας αλλά και σε θέμα ουσίας, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα στο εσωτερικό των υπουργείων και κρούσματα ανυπακοής σε κάποια εξ αυτών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά το υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικοί κύκλοι ακόμη και από την Συναγερμική ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία, έχουν στείλει το μήνυμα πως θα πρέπει να γίνει αλλαγή του πολιτικού προϊστάμενου.

Έκτισαν ήδη και το προφίλ του διαδόχου του κ. Χαμπιαούρη, το οποίο όπως λένε επιβάλλεται να είναι μετριοπαθές πρόσωπο απορρίπτοντας το ενδεχόμενο αντικατάστασης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου.
Και στον ΔΗΣΥ βεβαίως υπάρχει η έντονη άποψη ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς τα όσα διαμείβονται προκαλούν ζημιά αναπόφευκτα και στον Συναγερμό. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στελέχη έχουν τηρήσει αποστάσεις από ζητήματα, όπως το καυτό θέμα των πολιτογραφήσεων και δη των Καμποτζιανών, περιοριζόμενοι στο να εκδίδουν απρόσωπες ανακοινώσεις τύπου. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μάλιστα, επιχειρεί αυτό το διάστημα άνοιγμα στη βάση, πραγματοποιώντας καθημερινά επισκέψεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αποφεύγοντας την όποια ευθεία αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

Στο μυαλό του Αβέρωφ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές τόσο εντός της κοινοβουλευτικής του ομάδας όσο και στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος. Όπως λένε πρόσωπα στο στενό περιβάλλον του, θα έβλεπε ιδιαίτερα θετικά την μετακίνηση του Πρόδρομου Προδρόμου στη Βουλή, καθώς έτσι θεωρείται πως θα ενισχυθεί κατά πολύ η κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και η εκπροσώπηση του ΔΗΣΥ στα τηλεοπτικά πάνελ. Η είσοδος όπως λέγεται στελεχών που ανήκουν στην πιο φιλελεύθερη τάση όπως οι Ξένια Κωνσταντίνου και Μιχάλης Σοφοκλέους στη Βουλή, θεωρείται πως θα φέρει πίσω ένα ακροατήριο μάλλον δυσαρεστημένο για τα όσα διαμείβονται τόσο στην εσωτερική διακυβέρνηση αλλά κυρίως στο Κυπριακό.

Υπάρχει ωστόσο και η εκτίμηση συναγερμικών στελεχών πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας πλην της αντικατάστασης της Στέλλας Κυριακίδου. Το καλύτερο σενάριο για τον Αβέρωφ Νεοφύτου θα ήταν να αντικατασταθεί από τον έμπειρο κοινοβουλευτικά και πολιτικά Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος ωστόσο, παρά τα όσα ακούγονται για διακυμάνσεις στη σχέση του με τον Πρόεδρο δεν φαίνεται να εγκαταλείπει το κυβερνητικό σχήμα. Όπως λένε συγκεκριμένα στελέχη, στόχος για το 2021, θα είναι ένα δυνατό ψηφοδέλτιο και γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Συναγερμικός Πρόεδρος θα θέλει να ρίξει όλα τα στελέχη στη μάχη ιδιαίτερα στην επαρχία Λευκωσίας. Δεν θα θέλει για παράδειγμα να αφήσει εκτός μάχης ούτε τον Νίκο Νουρή, του οποίου το όνομα ακούγεται εντόνως για το υπουργείο Εσωτερικών, θέλει τον Χάρη Γεωργιάδη, αλλά επιδιώκει να σύρει στη μάχη –χωρίς επιπλέον προβάδισμα που θα αποτρέψει τυχόν αριστίνδην να δώσει τη δική του μάχη- τους Ξένια Κωνσταντίνου, Μιχάλη Σοφοκλέους και Σάβια Ορφανίδου. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να θέλει και την παρουσία του Νίκου Τορναρίτη ο οποίος θα καλύψει, όπως λένε στελέχη, το κενό της Στέλλας Κυριακίδου στην αστική Λευκωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση