ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ζητά να δει την επιστολή Αναστασιάδη προς Γκουτέρες

Δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι η Τουρκία μπλοφάρει στο θέμα της Αμμοχώστου, δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την επιστολή με τα τρία σημεία που απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον ΓΓ του ΟΗΕ, ζητά να δει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, καλώντας για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα τερματίζουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και στις μεθοδεύσεις για εποικισμό της Αμμοχώστου. Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου υπό τον Δήμαρχο Αλέξη Γαλανό, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι η Τουρκία μπλοφάρει στο θέμα της Αμμοχώστου.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου του επέδωσε το υπόμνημα που έδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παράλληλα εξέφρασε την πλήρη στήριξη του ΑΚΕΛ στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος για να μην υπάρξουν νέα τετελεσμένα για την Αμμόχωστου και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στα σπίτια τους, είτε προσωρινά υπό την διοίκηση των ΗΕ είτε μόνιμα υπό την διοίκηση της ε/κ κοινότητας.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις τελευταίες μεθοδεύσεις που προβαίνει η τουρκική πλευρά για άνοιγμα της πόλης υπό τ/κ διοίκηση, οι οποίες δεν είναι τυχαίες. «Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός σχεδίου της Τουρκίας από τη μια για να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, να βαθύνει ακόμα περισσότερο τη διχοτόμηση και από την άλλη να επιβάλει τη λύση της δικής της επιλογής», είπε και σημείωσε πως πληθαίνουν οι φωνές στην τουρκική πλευρά που μιλάνε για λύση δύο κρατών.

«Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ κάτι τέτοιο, καλούμε για ακόμη μια φορά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες από τη μια θα τερματίζουν την τουρκική προκλητικότητα και τον παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου και από την άλλη θα διανοίγουν την προοπτική ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Κυπριανού, διευκρινίζοντας πως δεν ικανοποιούνται από τις δημόσιες αναφορές του Υπουργού Εξωτερικών ότι ο Πρόεδρος έστειλε επιστολή με τρία σημεία στον ΓΓ του ΟΗΕ.

«Θέλουμε να την δούμε αυτή την επιστολή για να ξέρουμε και εμείς τι πραγματικά λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν απευθύνεται στα ΗΕ», είπε και απάντησε στην δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι μόνο το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέτει όρους και προϋποθέσεις. «Παίζει με την νοημοσύνη του λαού ο κ. Προδρόμου. Εδώ και 2 χρόνια ο κ. Αναστασιάδης πράττει οτιδήποτε άλλο από αυτό που του ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ», είπε.

Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε αν η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας και για κοινοβουλευτική Δημοκρατία δεν είναι εκτός του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ. «Θα συμβούλευα τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο αντί να ρωτά το ΑΚΕΛ πού επιτέλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάχα παραβιάζει αυτά που ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ, να συνειδητοποιήσουν ότι η διεθνής πολιτική σκηνή δεν είναι ο μικρόκοσμος της Κύπρου που μπορούν να κοροϊδέψουν τους πάντες έχοντας την κάλυψη κάποιων Μέσων Ενημέρωσης», είπε και πρόσθεσε πως όταν συμπεριφέρεσαι με αυτό τον τρόπο μοιραία θα μείνεις εκτεθειμένος στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου αφού ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για την πλήρη στήριξη στην προσπάθεια των Αμμοχωστιανών, είπε πως είναι ολοφάνερο ότι η τουρκική πλευρά έχει εξαπολύσει επίθεση σε δύο μέτωπα, ένα στη θάλασσα και ένα στη στεριά για να προωθήσει διχοτομικές λύσεις.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία αισθάνεται ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να προχωρήσει και δεν πρέπει αυτή τη φορά να θεωρήσουμε ότι το θέμα της Αμμοχώστου είναι μια απλή μπλόφα γιατί έχοντας εγείρει και ένα παραμύθι όπως αυτό του ΕΦΚΑΦ πιθανόν να προχωρήσουν σε νέα τετελεσμένα. «Αν αφεθούν να προχωρήσουν αυτά τα σχέδια της τουρκικής πλευράς θα είναι τέτοιο το χάσμα που θα δημιουργηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων που δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε συνομιλίες στο μέλλον ή σε μια λύση επανένωσης», είπε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη συμφωνία του με τον κ. Κυπριανού ότι θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για συνομιλίες και λύση, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να σώσουμε πολλά πράγματα εκτός αν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η λύση βρίσκεται μέσα στο περίγραμμα του ΓΓ του ΟΗΕ, σημείωσε και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να δεχθούμε απαράδεκτες και μη λειτουργικές προτάσεις.

Ο κ. Γαλανός είπε πως ο Δήμος ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τα πολιτικά κόμματα να λάβουν σοβαρά το υπόμνημα του και να προχωρήσουν προς συγκεκριμένες ενέργειες τόσο προς το ΣΑ του ΟΗΕ όσο και προς τον ίδιο τον ΓΓ του Οργανισμού, καθώς και προς την ΕΕ, για να αντιμετωπιστούν οι εχθρικές κινήσεις από μερίδα της τ/κ ηγεσίας. Επίσης, είπε, ζητούν από τον Μουσταφά Ακιντζί να θέσει ξεκάθαρα ότι μελλοντικές κινήσεις όσο παραμένει στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας θα γίνονται μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Εξέφρασε επίσης, την ελπίδα να υπάρξει ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο καθώς μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, αλλά κανείς δεν διαφωνεί ότι δεν θέλουμε τη διχοτόμηση του τόπου.

Απαντώντας σε προτροπή Τ/κ πολιτικού όπως οι Αμμοχωστιανοί σταματήσουν να ζουν με τις αναμνήσεις τους, ο κ. Γαλανός απάντησε πως προτιμούν να ζουν με τις αναμνήσεις τους παρά με τους εφιάλτες τους και από τους εφιάλτες που θα επέλθουν αν ο τόπος δεν επανενωθεί και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση