ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο κορωνοϊός κλείνει και την Βουλή

Αναβάλλονται η μια μετά την άλλη οι συνεδριάσεις των Επιτροπών, ενώ στον αέρα είναι και η Ολομέλεια

Του Γιάννου Λύτρα

Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, για την απαγόρευση εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων, αγγίζουν και την Βουλή. Οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 13 Μαρτίου έχουν αναβληθεί, ενώ αβεβαιότητα πλανάται πάνω και από την σύγκληση της Ολομέλειας, παρά το γεγονός ότι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι έχει εκφραστεί η επιθυμία εκ μέρους του Προέδρου του Σώματος όπως η Ολομέλεια διεξαχθεί κανονικά την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχουν αναβληθεί οι συνεδριάσεις των Επιτροπών Παιδείας και Θεσμών οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για το πρωί της Τετάρτης 11/03, οι συνεδριάσεις των Επιτροπών Ελέγχου και Υγείας, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για την Πέμπτη 12/03, ενώ αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί σύντομα και η αναβολή της συνεδρίας της Επιτροπής Μεταφορών, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 13/03. Οι ακυρώσεις προέκυψαν εξαιτίας του ότι, πλέον, έχουν ενταχθεί στις χώρες υψηλού κινδύνου η Βρετανία και η Ελλάδα, οι οποίες επηρεάζουν μεγάλο αριθμό πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, έχει αρχίσει διαβούλευση με σκοπό την πραγματοποίηση της Ολομέλειας της Παρασκευής. Ωστόσο, προκύπτει το ερώτημα αν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί, καθώς αριθμός μελών της εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Συλλούρης, με στόχο να μην ξεπεραστεί κατά την διεξαγωγή της Ολομέλειας ο αριθμός των 75 ατόμων, θέτει το θέμα της παρουσίας μόνο των βουλευτών και αριθμού υποστηρικτικού προσωπικού, κάτι που συνεπάγεται την μη είσοδο κοινοβουλευτικών συνεργατών. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος που τίθεται, ο Πρόεδρος της Βουλής προωθεί πρόταση νόμου βάσει της οποίας θα επιτρέπεται η διεξαγωγή Ολομέλειας μέσω τηλεδιάσκεψης ή σε άλλο χώρο.

Η πρόταση

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος, με «την προσθήκη νέου άρθρου σύμφωνα με το οποίο σε εξαιρετικές και απρόβλεπτες περιστάσεις, όπως σεισμός, πλημμύρα, γενική επιδημία και παρόμοιες περιστάσεις, η Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από εισήγηση του Προέδρου της, δύναται να αποφασίσει δι’ απολύτου πλειοψηφίας όπως διεξάγει τις εργασίες της κατά τρόπο και σε τόπο που καθορίζεται στην εν λόγω απόφαση για όσο χρονικό διάστημα αποφασίσει σχετικά.
Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Βουλής ως νομοθετικής εξουσίας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  Υγεία  |  Coronavirus  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X