ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:16
 

Ο περιφερειακός ρόλος της Κύπρου στη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπόλτον

Η αμερικανική πλευρά αντιμετωπίζει την Κύπρο ως εταίρο και συνεργάτη σε μια σειρά από κρίσιμους στρατηγικούς τομείς

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Συνάντηση στον Λευκό Οίκο είχε την Τετάρτη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, τον Τζον Μπόλτον.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον εποικοδομητικό περιφερειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ως θετικό στοιχείο που προέκυψε από τη συνάντηση εκλαμβάνεται το ότι η αμερικανική πλευρά δεν βλέπει πλέον την Κύπρο μόνο υπό το πρίσμα του Κυπριακού, αλλά την αντιμετωπίζει ως εταίρο με τον οποίο μπορεί να εμβαθύνει τη συνεργασία σε μια σειρά από κρίσιμους στρατηγικούς τομείς, με σκοπό την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως η συζήτηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας ήταν εποικοδομητική.

«Συζητήσαμε την πολυθεματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζεται πως πέραν του κυπριακού προβλήματος και της επιθυμίας μας για επίλυση του – που αποτελεί και την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας – αναγνωρίζεται ότι η Κύπρος είναι μία χώρα η οποία μπορεί να προσφέρει λύση στις προκλήσεις της περιοχής».

Επιπλέον, στο τετ-α-τετ των δύο ανδρών συζητήθηκε το πως η «πολυθεματική» εξωτερική πολιτική που έχει αναπτύξει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των τριμερών σχημάτων συνεργασίας αλλά και των σχέσεων που διατηρεί με γειτονικά κράτη της περιοχής μπορεί να συνδεθεί με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για την περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου.


Από τη συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ στο State Department και υπογραφή Δήλωσης Προθέσεων Κύπρου - ΗΠΑ

«Συζητήθηκαν επίσης εν εκτάσει οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη της περιοχής μπορεί να λειτουργήσει ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε λεπτομερώς τις τριμερείς συναντήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο σημαντικές προσθήκες στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας» καθώς «μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες – οι οποίες όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει δεν στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους – μπορούμε (...) να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις της περιοχής».

Στην ερώτηση αν συζητήθηκε το Κυπριακό και το θέμα της παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ζήτημα το οποίο γνωρίζει καλά ο κ. Μπόλτον από την θητεία του στον ΟΗΕ ως μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε την συνάντηση στον Λευκό Οίκο και πως σκοπεύει να το συζητήσει περαιτέρω με την Νίκι Χέιλι στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη στην έδρα του ΟΗΕ.

«Τα συζητήσαμε και, όντως, ο κ. Μπόλτον αναφέρθηκε στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Ανταλλάξαμε απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο όπως γνωρίζετε θα συζητηθεί εν εκτάσει με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, την πρέσβειρα Νίκι Χέιλι».

Πριν από την συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Κύπριος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε τα γραφεία του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI), ενώ λίγο νωρίτερα είχε συνάντηση με την ηγεσία του μεγαλύτερου αμερικανοεβραϊκού λόμπι (AIPAC), όπου συμφωνήθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης να είναι κεντρικός ομιλητής στο ερχόμενο συνέδριο του οργανισμού, τον Μάρτιο στην Ουάσινγκτον.

«Συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Εκείνο που ξεχωρίζει είναι η πρόκληση του AIPAC προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ο επίσημος ομιλητής κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου του, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου στην Ουάσιγκτον. Η πρόταση έγινε αποδεκτή μετά και από σχετική συνεννόηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σήμερα, Πέμπτη, ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου, στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Κύπρου), θα έχει συνάντηση με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη Nikki Haley. Το απόγευμα θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον όπου θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Κανένα ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Επαρχία Πάφου

«Ο θεός να βοηθήσει. Αμήν»
Marios  |  13:33

Brexit: Το Λονδίνο απειλεί με απόσυρση από τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

«Προφανώς, η "μεγαλομανία" είναι έμφυτη σε Ηγέτες με Τούρκικη καταγωγή!!»
YIANNOULIS  |  10:55

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X