ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:05
 

Οι μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης επί τάπητος στην 5η Σύνοδο των MED7 στη Λευκωσία

Στη Σύνοδο συμμετέχουν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κύπρος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη όπως το Μεταναστευτικό, το Brexit, η ενεργειακή ασφάλεια, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, οι εξελίξεις στην ευρωζώνη, και η κλιματική αλλαγή, θα βρεθούν στο επίκεντρο της 5ης Συνόδου Κορυφής των εφτά Νότιων Χωρών της ΕΕ (MED7), που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα στη Λευκωσία.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κύπρος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε σήμερα πως "οι εφτά αυτές χώρες έχουμε κοινά ενδιαφέροντα. Μερικά από τα μεγάλα ζητήματα, οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, εστιάζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Μεσόγειο". Σημείωσε πως τέτοια θέματα είναι η μετανάστευση και το προσφυγικό ρεύμα.

"Είναι καλά γνωστό ότι τη μεγαλύτερη πίεση την έχουν δεχτεί η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ σήμερα αναλογικά είναι η Κύπρος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Γίνονται διαβήματα και ενέργειες ούτως ώστε να εκδηλωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η αλληλεγγύη, διότι πραγματικά η χώρα μας χρειάζεται στήριξη αυτή την ώρα και όχι μόνο οικονομική. Μιλάμε για στήριξη με πολιτικές, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε και την ιδιάζουσα κατάσταση κατά την οποία η Τουρκία δεν εφαρμόζει για την Κύπρο τη συμφωνία επανεισδοχής", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Θα συζητηθούν βεβαίως και άλλα ζητήματα, όπως η απειλή της κλιματικής αλλαγής, που είναι ιδιαίτερα αισθητή στον χώρο της Μεσογείου, αλλά και η ενεργειακή ασφάλεια, είπε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας πως "βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, υπό μελέτη βέβαια, όπως είναι ο αγωγός EastMed, στον οποίον συμμετέχουν οι τρεις από τις εφτά χώρες, που θα έχουν αύριο τη Σύνοδο, δηλαδή η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία".

Στο σημείο αυτό ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως η Σύνοδος των εφτά χωρών "δεν αποτελεί μια ομαδοποίηση μέσα στην ΕΕ αλλά μια ευκαιρία να συνομιλήσουμε οι εφτά χώρες, να ανταλλάξουμε απόψεις, να συντονίσουμε ενέργειες, προκειμένου στο πλαίσιο πάντα των ευρωπαϊκών πολιτικών να αντιμετωπίσουμε προβλήματα για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τις χώρες και τους λαούς μας".

Ο κ. Προδρόμου είπε εξάλλου πως στο πλαίσιο της Συνόδου θα συζητηθούν και τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν γενικότερα την Ευρώπη όπως είναι το Brexit, οι εξελίξεις στην ευρωζώνη και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Πρόσθεσε πως στο τέλος της Συνόδου, θα εκδοθεί μια Κοινή Διακήρυξη.

Σημείωσε πως παράλληλα με τη Σύνοδο θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αξιόγραφοι: Θέλουν συνάντηση με τον νέο CEO της Τρ. Κύπρου

«Έλεος, κανένα ορθογραφημένο πανό δεν υπήρχε να βάλετε φωτογραφία...δικαιοσύνη με ωμέγα; σε πιάνει πονοκέφαλος ...»
Γιάννης  |  01:05

Διασωληνωμένος ο Δημήτρης Χριστόφιας

«Ευχομαστε περαστικα. Πρεπει ομως να πουμε οτι, εν καιρω εκλογων, το ακελ θα εκμεταλευτει στο επακρο ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:18

Κυπριανού: Άλλοι πρόδωσαν την Κύπρο το '74

«Έχουν όνομα και ταυτότητα οι "2" που μας προασβάλλουν το ήθος και τον πατριωτισμό μας: (α) ο Υπαρχηγός ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:36

Δεν ανήκει στην Καίτη Κληρίδου το άρθρο ψήφου προς Νιαζί

«Τελικά η ανάληψη πολιτικών ευθυνών είναι είδος που εξέλιπεν στην Κύπρο Των Σαλταδόρων Πολιτικών της ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:24

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X