ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οικολόγοι: Απέσυραν τις υποψηφιότητες τους Τσιμίλλης και Ξάνθου

Το συνέδριο γίνεται υβριδικά με φυσική παρουσία και διαδικτυακή. Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 3 το μεσημέρι

ΚΥΠΕ

Με αποσύρσεις υποψηφιοτήτων για όλες τις θέσεις της ιεραρχίας στο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, όχι όμως και των υποψηφίων για τα 16 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, άρχισε το 12 τακτικό παγκύπριο συνέδριο του κινήματος.

Της διεκδίκησης της θέσης του Προέδρου παραιτήθηκε ο Κυριάκος Τσιμίλλης και έτσι ανθυποψήφιοι είναι ο νυν Πρόεδρος του κινήματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και ο Σωτήρης Χρίστου.

Την υποψηφιότητά της για την θέση της Αναπληρώτριας Προέδρου, που κατείχε, απέσυρε η Έφη Ξάνθου και έτσι την διεκδικούν οι Άλκης Παπής, νυν εκπρόσωπος Τύπου και Σωτήρης Χρίστου.

Τις υποψηφιότητές τους για τη θέση του Αντιπροέδρου Α’ απέσυραν οι Σωτήρης Χρίστου, Σταύρος Αλαμπρίτης και Φρύνη Ονουφρίου. Παραμένουν διεκδικητές ο, Κυριάκος Τσιμίλλης και Μάριος Χρυσοστόμου.

Την υποψηφιότητα τους για τη θέση του Αντιπροέδρου Β’ απέσυραν οι Λούκας Στυλιανού και Σωτήρης Χρίστου. Παραμένουν οι υποψηφιότητες των Μαρία Κολά, Αντώνη Κουπαρή, Παναγιώτη Μανώλη και Μάριου Χρυσοστόμου.

Στον απολογισμό της θητείας του ο νυν Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σημείωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν ήταν η στελέχωση του ψηφοδελτίου για τις Βουλευτικές εκλογές και στις επιτυχίες αναφέρθηκε στην εκλογή για πρώτη φορά τριών Βουλευτών και την ανάληψη μιας Προεδρίας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος ανέλαβε την προεδρία του κινήματος το Φθινόπωρο του 2020 και ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας για τις Βουλευτικές του Μαΐου του 2021.

«Η μεγάλη αποχή, το για πρώτη φορά τόσο μεγάλο ποσοστό ψήφων που πήγε σε κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή, η επιθετικότητα των ΜΜΕ και η έλλειψη θεματικών συζητήσεων όπου θα μπορούσαμε να προβάλουμε τις θέσεις μας, η παραβίαση της νομοθεσίας και πολλά άλλα μας οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα». Δύο από τους Βουλευτές που εκλέγηκαν, πρόσθεσε, έγιναν μέλη του Κινήματος μετά την εκλογή τους.

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι για να αποφευχθούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που είχαν στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου για τις Βουλευτικές, θα πρέπει από τώρα να αρχίσει η προετοιμασία στελεχών για να υποβάλλουν υποψηφιότητα στις Δημοτικές εκλογές του 2024. Ήδη, πρόσθεσε, άρχισε την προεργασία με μια ομάδα νέων ατόμων, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι.

«Χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια για να προβάλουμε τα στελέχη μας της πρώτης γραμμής για να προβάλουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα».

Ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρθηκε και στην ανάγκη επιμόρφωσης των στελεχών σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν δείξει ενδιαφέρον για μερικά τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ ενδιαφέρον για συνδιοργάνωση υπήρξε και από τους Έλληνες Πράσινους.

Μίλησε για την ανάγκη σύνταξης ενός κειμένου θέσεων που θα αποτελεί βοήθημα για όσους τώρα ξεκινούν την ασχολία τους με τα θέματά τους και θα τους δώσει την ευκαιρία να συζητήσουν και να επανατοποθετηθούν ή να επιβεβαιώσουν μια σειρά από θέματα που τους αφορούν. Με αυτή την ευκαιρία, πρόσθεσε, οι θεματικές επιτροπές του Κινήματος θα έχουν την ευκαιρία να οργανωθούν καλύτερα και να παράγουν έργο. Αναδιοργάνωση, πρόσθεσε, χρειάζεται και το προσωπικό στα γραφεία τους.

Ο κ. Θεοπέμπτου μίλησε για ανάγκη αναβάθμισης του Καταστατικού στο οποίο δεν προβλέπει κάποιου είδους Πειθαρχικό Συμβούλιο, οι διαδικασίες για αφαίρεση κάποιου από ψηφοδέλτιο βουλευτικών εκλογών είναι χρονοβόρες , πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα στοιχεία που ζητούνται για να γίνει κάποιος μέλος του κινήματος κ.ά.

Ανέφερε επίσης ότι το Παγκύπριο συνέδριο θα πρέπει να έχει κανονισμούς για τη διαχείριση ενστάσεων και άλλων απρόοπτων συμβάντων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ενώ θεωρεί ότι πρέπει να καθοριστούν οι προδιαγραφές για το ποιος /ποια δικαιούται να είναι Πρόεδρος ή να συμμετέχει σε εκλελεγμένα σώματα του κινήματος. Τάχθηκε δε υπέρ της θέσπισης δύο συμπροέδρων, μιας γυναίκας και ενός άνδρα, όπως σε όλα τα πράσινα κόμματα στην ΕΕ.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι την «επόμενη 10ετία όλοι θα στρέφονται προς εμάς. Γι' αυτό τώρα πιο πολύ από άλλη φορά χρειάζεται να προετοιμαστούμε, να αποκτήσουμε γνώση και να δουλέψουμε όλοι μαζί για την αναβάθμιση του Κινήματος και των θεσμών του. Να προετοιμάσουμε τον κόσμο μας να μπορεί να βγαίνει έξω με γνώσεις και πράσινες πολιτικές, Να κάνουμε το κόμμα μας σπουδαίο».

Το συνέδριο γίνεται υβριδικά με φυσική παρουσία και διαδικτυακή. Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 3 το μεσημέρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση