ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’ στην «Κ» - Η Εκκλησία της Κύπρου έχει Προκαθήμενο

Λυπούμαστε, γιατί κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί περί δήθεν παρεμβάσεων στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Κύπρου. Μήπως εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια;

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Εκκλησία της Κύπρου έχει προκαθήμενο, λέει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ» ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’, διαψεύδοντας τα περί εμπλοκής του στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Κύπρου. «Μήπως εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια;» διερωτάται, αναφέροντας ότι όλα αυτά προσβάλλουν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Έντονος είναι με τα όσα εκτυλίσσονται στην Ουκρανία αλλά και τη στάση που τήρησε σε όλο αυτό ο Πατριάρχης Μόσχας, αναφερόμενος σε ιερό πόλεμο.

«Μπροστά στον θάνατο αθώων ανθρώπων, στον βομβαρδισμό αμάχου πληθυσμού, στην ισοπέδωση ολόκληρων πόλεων, μπροστά σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, δεν μπορεί να ακούγονται κηρύγματα που να χαρακτηρίζουν "ιερό" έναν πόλεμο. Αυτό είναι κάτι πολύ λυπηρό. Μας προκαλεί βαθύτατη λύπη και πόνο. Μα περισσότερο πόνο προκαλεί στους ίδιους τους Ουκρανούς. Γιατί δεν μπορεί να ισχυρίζεσαι ότι είσαι αδελφός με έναν άλλο λαό και να ευλογείς τον εναντίον του πόλεμο που διεξάγει το κράτος σου.

Δεν μπορεί να επιμένεις στανικώς ότι η Ουκρανία σού ανήκει εκκλησιαστικώς, αλλά να αφήνεις τους πιστούς της υπαγόμενης στην Μόσχα εκκλησιαστικής δομής να σκοτώνονται και οι ναοί τους να καταστρέφονται από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Εκτός και αν ελπίζουν ότι η στρατιωτική εισβολή θα τακτοποιήσει και τις εκκλησιαστικές τους διεκδικήσεις. Κάτι που κάνει την όλη κατάσταση άκρως τραγική.

Και ασφαλώς αυτό το αντιλαμβάνονται οι Ουκρανοί αδελφοί και αδελφές μας που βλέπουν τον Δνείπερο ποταμό, όπου έλαβαν το βάπτισμα από την Κωνσταντινούπολη, να μετατρέπεται σε ένα κόκκινο από το αίμα αθώων συμπατριωτών τους ποταμό, και την Μαριούπολη και άλλες πόλεις να έχουν γίνει συντρίμια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Απόστολο Τομαρά στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση