ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οζερσάι: Αν δεν μπορεί να υπάρξη λύση στο Κυπριακό, να υπάρξει συνεργασία

Ο Τ/κ πολιτικός είπε ακόμη ότι τις επόμενες μέρες θα δοκιμαστεί η ειλικρίνεια της διεθνούς κοινότητας για συνεργασία στην Αν.Μεσόγειο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Αν δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση στο Κυπριακό μεταξύ των πλευρών, θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συνεργασία χωρίς λύση, δήλωσε ο "υπουργός εξωτερικών" Κουντρέτ Οζερσάι σε ομιλία του σε Συμπόσιο με τίτλο “Δίκαιο και Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο” στην Άγκυρα, στο οποίο συμμετείχαν από κοινού με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τ/κ πολιτικός είπε ακόμη ότι τις επόμενες μέρες θα δοκιμαστεί η ειλικρίνεια της διεθνούς κοινότητας για συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι μέχρι το 2011 η ε/κ πλευρά έκανε βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο για να δημιουργήσει μια κατάσταση πραγματική, προσθέτοντας ότι η τ/κ πλευρά διαμαρτυρόταν συνεχώς για να μην χάσει το δικαίωμα αντίρρησης της στο μέλλον. Ανέφερε ακόμη ότι την περίοδο ακριβώς που είχε αναπτυχθεί το σχέδιο Ανάν η ε/κ πλευρά καθόρισε ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και τότε η Τουρκία μαζί με την τ/κ πλευρά αντέδρασαν, λέγοντας “και εμείς έχουμε δικαιώματα εδώ. Είναι αμφισβητούμενη περιοχή εδώ. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς τη συγκατάθεση όλων των πλευρών”.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν περιορίστηκε μόνο στον καθορισμό ΑΟΖ αλλά ξεκίνησε και έρευνες, υποστηρίζοντας ότι μέχρι το 2011 η στάση της ήταν να διαφυλάξει πρώτα το στάτους κβο χωρίς περιεκτική λύση.

Πρόσθεσε ότι μετά το 2011 με τη “συμφωνία καθορισμού υφαλοκρηπίδας μεταξύ ‘τδβκ’ και Τουρκίας” και οι ίδιοι άρχισαν να κάνουν ουσιαστικά βήματα στην περιοχή, απαντώντας στην ε/κ πλευρά με ‘συμφωνίες’ αδειοδότησης σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων. “Όσο βρίσκονταν στην περιοχή οι Ε/Κ άλλο τόσο βρίσκονταν και οι Τ/κ που έχουν ίδια δικαιώματα στην περιοχή”, ανέφερε. Ο Τ/κ πολιτικός είπε ότι ως απάντηση στις πιθανές αντιρρήσεις της ε/κ πλευράς, Τουρκία και τ/κ πλευρά έχουν ξεκινήσει από τώρα εργασίες για το πρόγραμμα ερευνών και γεωτρήσεων. “Η ‘τδβκ’ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι μπορεί να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις σε όλες αυτές την περιοχές με την αρμοδιότητα που έδωσε στην Τουρκία”, ανέφερε.

Υποστήριξε περαιτέρω πως αν στο παρελθόν έλεγαν στην ε/κ πλευρά "αν εσείς επιδείξετε θετική στάση για τη λύση τότε θα μπορείτε να γίνεται μέλος της ΕΕ", η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική, λέγοντας ότι και τώρα έχουν δημιουργηθεί παρόμοιες ευκαιρίες. 

Ο Τ/κ πολιτικός είπε ακόμη ότι πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην ε/κ πλευρά πως παρά τις εργασίες αδειοδότησης για έρευνες και γεωτρήσεις, στην περίπτωση που συμφωνήσουν με την τ/κ πλευρά μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες γεώτρησης. “Αυτό το μήνυμα μπορεί να βοηθήσει ώστε να καμφθεί η στάση της ε/κ πλευράς για αποφυγή διαμοιρασμού”, ανέφερε.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι “αυτό που θα δοκιμαστεί στις επόμενες μέρες είναι η ειλικρίνεια της διεθνούς κοινότητας για συνεργασία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», προσθέτοντας ότι το φυσικό αέριο της περιοχής θα μπορούσε να μετατραπεί σε όχημα για λύση. O κ. Οζερσάι είπε ότι η "ε/κ διοίκηση" από τη μια συνεργάζεται με την Αίγυπτο και από την άλλη με το Ισραήλ και την Ελλάδα, κάνοντας διάφορα βήματα για την άμυνα και ασφάλεια στο πλαίσιο της ΕΕ.

“Όπως και στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων νομίζω ότι χρειάζεται μια υποδειγματική αλλαγή όσον αφορά στην άμυνα και τη στρατιωτική συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο εναντίον των Ε/κ», ανέφερε ο Οζερσάι.

Είπε ότι ευχή τους είναι να υπάρξει τέλος στο πρόβλημα των προσφύγων στην Ανατολική Μεσόγειο, να τερματιστεί η ανθρώπινη τραγωδία και να υπάρξει εμπορική και οικονομική αλληλεξάρτηση. 

 «Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Και αυτό το ιδανικό εξασφαλίζεται με μία περιεκτική λύση. Αλλά ακόμη κι αν δεν γίνεται μια περιεκτική λύση μεταξύ των πλευρών, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη συνεργασία έστω των μερών ακόμη και χωρίς λύση. Μία οικονομική συνεργασία θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο των συγκρούσεων και να εξαλείψει την αστάθεια», κατέληξε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση