ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πάει Βρυξέλλες ο Πρόεδρος - Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό

Ο κ. Αναστασιάδης θα τονίσει το δυσανάλογο βάρος για την Κύπρο από τις μεταναστευτικές ροές

ΚΥΠΕ

Το δυσανάλογο βάρος που επωμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω των πολύ αυξημένων μεταναστευτικών ροών, θα επισημάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα συζητηθεί το μεταναστευτικό.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Ανδρέας Ιωσήφ, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στις 9 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για τηv έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κυριότερο θέμα της Συνόδου είναι το μεταναστευτικό και θα συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης του.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην έκτακτη Σύνοδο θα επισημάνει το δυσανάλογο βάρος που επωμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω των πολύ αυξημένων μεταναστευτικών ροών, αναδεικνύοντας παράλληλα την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, όπου τα τελευταία πέντε χρόνια έχει καταστεί το κράτος μέλος της ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό αιτητών ασύλου.

Αναφέρεται ότι το ποσοστό αιτητών ασύλου και τα πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη λάβει καθεστώς προστασίας ανέρχεται στο 6% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης περίπου το 95% των μεταναστών εισέρχεται μέσω Τουρκίας, ακολούθως μεταβαίνουν στα κατεχόμενα και στη συνέχεια δια μέσου της πράσινης γραμμής φθάνουν στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και ζητούν πολιτικό άσυλο.

Προστίθεται ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε επιστολή της προς τους ηγέτες των κρατών-μελών ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χαρακτηρίζει τη μετανάστευση ως μια ευρωπαϊκή πρόκληση για την οποία πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνει ότι η γεωπολιτική αστάθεια, οι δημογραφικές τάσεις και η κλιματική αλλαγή εντείνουν περαιτέρω τις πιέσεις. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία αναφορικά με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Η Πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή της τονίζει παράλληλα, ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Ο κ. Ιωσήφ αναφέρει επίσης ότι την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 09:30 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ημέρα διεξαγωγής του β’ γύρου των Προεδρικών εκλογών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 09:30 το πρωί στο Λανίτειο Λύκειο, Κέντρο Α’ στη Λεμεσό, καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση