ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παπαχαραλάμπους: O Αναστασιάδης τραβά το χαλινάρι στον ΔΗΣΥ - Ποιοι οι άνθρωποί του

«Ο Αναστασιάδης έχει δικούς του ανθρώπους στην ηγεσία του κόμματος κατ’ εικόνα και ομοίωση και τους χρησιμοποιεί», λέει το ιδρυτικό μέλος του ΔΗΣΥ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη θέση ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει να οδηγήσει τον ΔΗΣΥ στον Χριστοδουλίδη, εξέφρασε μέσω συνέντευξής τους στην «Καθημερινή» και τον Αντρέα Κημήτρη, ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συναγερμού, υποστηρίζοντας ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να δείξει ότι η απόφασή του για εκλογή τού Χριστοδουλίδη ήταν ορθή ενώ, όπως λέει, πίσω από αυτό βλέπει τη δική του προστασία. Σημειώνει ότι ο Αναστασιάδης έχει δικούς του ανθρώπους στην ηγεσία του κόμματος «κατ’ εικόνα και ομοίωση και τους χρησιμοποιεί». Βασικοί άνθρωποι του Αναστασιάδη στην ηγεσία αυτή τη στιγμή, λέει, είναι ο Δίπλαρος και ο Πελεκάνος. Κληθείς να σχολιάσει τα περί ενότητας, τονίζει ότι ενότητα δεν είναι να έρθει πίσω ο Κωστάκης, ο Λετυμπιώτης, ο Παπαχαραλάμπους του Στροβόλου και οι υπόλοιποι, αλλά να μη συντηρείς τη διάσπαση για χάρη της ενότητας και στο τέλος να απομακρύνεις απλά μέλη που ήταν πιστοί στο κόμμα.

Οι «αδικαιολόγητες ικανοποιήσεις» και οι ευθύνες της ηγεσίας

Ο κ. Παπαχαραλάμπους υπογράμμισε στην συνέντευξή του στην «Κ» ότι ο ΔΗΣΥ σήμερα απέχει αρκετά από τον ΔΗΣΥ που ιδρύθηκε το 1976 καθώς τότε υπήρχε έντονο το ιδεολογικό στοιχείο. Η ευθύνη, όπως είπε, βαραίνει την εκάστοτε ηγεσία που άφησε να λειτουργήσει και το προσωπικό συμφέρον. «Κακώς, ο ΔΗΣΥ, όταν έλαβε την εξουσία, μιμήθηκε το ΔΗΚΟ του Σπύρου Κυπριανού που τότε το κόμμα ήταν και γραφείο εξεύρεσης εργασίας και γραφείο προαγωγών. Όταν οι άνθρωποι της αντιπολίτευσης δεν μπορούσαν να πλησιάσουν καμία κυβερνητική θέση ή προαγωγή, μετά είχαν και δικαιολογημένες απαιτήσεις και αδικαιολόγητες. Τα θέλω ήταν πολλά, τα δώσε επίσης πολλά. Οι αδικαιολόγητες ικανοποιήσεις άρχισαν να ξεχειλώνουν την ιδεολογία».

Ερωτηθείς ποιες οι ευθύνες της ηγεσίας για όσα συνέβησαν με την στήριξη στον Κωστάκη Κωνσταντίνου στην Πάφο, γεγονός που ανέδειξε την εσωστρέφεια που επικρατεί στο κόμμα, ο κ. Παπαχαραλάμπους σημείωσε ότι ήταν ειλημμένη απόφαση εκ των προτέρων να στηριχθεί ο Κωστάκης. «Η ηγεσία ήθελε τον Κωστάκη και οδήγησε τα πράγματα προς εκείνη την κατεύθυνση, πιστεύοντας λανθασμένα ότι ενδεχομένως με αυτό τον τρόπο θα ένωνε το κόμμα. Το κόμμα δεν ενώνεται με έναν άνθρωπο ή με δύο ή με τρεις, διότι το να ακολουθείς αυτή τη διαδικασία για να ικανοποιήσεις τον Κωστάκη, σημαίνει ότι μπορεί να έχασες άλλους τέσσερις που διαφωνούν». Την ίδια ώρα σημείωσε ότι «ενότητα δεν είναι να έρθει πίσω ο Κωστάκης, ο Λετυμπιώτης, ο Παπαχαραλάμπους του Στροβόλου και οι υπόλοιποι. Ενότητα είναι να μη συντηρείς τη διάσπαση για χάρη της ενότητας και να απομακρύνεις απλά μέλη που ήταν πιστοί στο κόμμα. Ενώ με μια απλή κίνηση βγάζεις εκτός μητρώου εκείνους τους λίγους, και θα ανάπνεαν όλοι οι οπαδοί και τα μέλη του Συναγερμού».

«Τον Αναστασιάδη τον ενδιαφέρει ο Αναστασιάδης»

Σε ερώτηση ποια είναι η άποψή του για την Αννίτα Δημητρίου μετά από έντεκα μήνες ο κ. Παπαχαραλάμπους σημείωσε ότι η Πρόεδρος του κόμματος τού είναι συμπαθέστατη, με πολιτική αντίληψη. «Έδωσε μάχες και δεν πήρε τίποτα τυχαία. Μπορεί να βοηθήθηκε είτε από τον Αβέρωφ ή και από άλλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχε τις προϋποθέσεις. Τις έχει και είναι υποσχόμενη. Όμως, πρέπει όλοι να αποφασίσουμε ότι πρόεδρος του κόμματος είναι η Αννίτα και να της δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο να αναδείξει τα ηγετικά της προσόντα. Υστερεί στο ότι δεν είναι της άμεσης απόφασης. Και αυτό με κάνει να πιστεύω ότι κάποιος ή κάποιοι τραβούν το χαλινάρι». Τόνισε παράλληλα ότι αν η κα Δημητρίου λειτουργούσε αυτόνομα θα ήταν πολύ καλύτερες οι αποφάσεις και περισσότερο ριζοσπαστικές για το καλό του Συναγερμού.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους υποστήριξε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και μια μικρή ομάδα υποστηρικτών τού Νίκου Χριστοδουλίδη τραβούν το χαλινάρι στον ΔΗΣΥ. «Αυτοί οι άνθρωποι με πρόσχημα την ενότητα θέλουν να ικανοποιήσουν τα θέλω κάποιων ανθρώπων. Για παράδειγμα, θα έμενε εκτεθειμένος ο Κωστάκης, αν δεν στηριζόταν από τον ΔΗΣΥ ως υποψήφιος περιφερειάρχης, διότι δεν ξύπνησε ένα πρωί και πήγε εναντίον του κόμματος έτσι απλά. Έγινε προεργασία από τον Νίκο Αναστασιάδη. Επλεύρισεν αρκετά άτομα για να στηρίξουν Χριστοδουλίδη φανερά από τον πρώτο γύρο και αρκετοί από αυτούς ανέμεναν ότι θα είχαν το αντάλλαγμά τους. Ήδη για να καταλάβετε, παραμένει πρόβλημα ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους στον Στρόβολο, διότι ο Κωστάκης στηρίχθηκε, ενώ εκείνος όχι».

Ερωτηθείς πώς μπορεί και τα κάνει όλα αυτά ο Αναστασιάδης, είπε ότι έχει δικούς του ανθρώπους στην ηγεσία του κόμματος «κατ’ εικόνα και ομοίωση και τους χρησιμοποιεί. Βασικοί άνθρωποι του Αναστασιάδη στην ηγεσία αυτή τη στιγμή είναι ο Δίπλαρος και ο Πελεκάνος». Σε σχέση με τον τελικό στόχο του Αναστασιάδη αναφορικά με τον ΔΗΣΥ, ο κ. Παπαχαραλάμπους, εξέφρασε τη θέση ότι ο Αναστασιάδης από την αρχή αδίκως δεν ήθελε να κατεβεί ο Αβέρωφ στις προεδρικές. «Στήριξε και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή τον Χριστοδουλίδη. Επομένως, θέλει οπωσδήποτε να οδηγήσει τον Συναγερμό στον Χριστοδουλίδη. Αυτός είναι ο στόχος του». Πρόσθεσε ότι «θέλει να δείξει ότι η απόφασή του για εκλογή του Χριστοδουλίδη ήταν ορθή, ενώ πίσω από αυτό βλέπει τη δική του προστασία. Τον Αναστασιάδη τον ενδιαφέρει ο Αναστασιάδης και όχι το κόμμα».

Κληθείς να πει πώς θα το πετύχει αυτό αφού το κόμμα έλαβε απόφαση να είναι στην αντιπολίτευση, υποστήριξε ότι «ο Αναστασιάδης κατάφερε και έχει εγκλωβισμένα κοντά του κάποια στελέχη, που δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνονται τα λάθη του, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που είναι πιστοί ακόμη και στο λάθος. Με αυτούς θα θέτει πάντοτε επί τάπητος ότι μόνη σωτηρία μας είναι να γίνουμε συμπολίτευση. Άρα θα αναμένει ένα κακό αποτέλεσμα στις εκλογές, για να επαναφέρει αυτό το ζήτημα. Φυσικά, σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρχουν δύο αφηγήματα. Ένα ότι πρέπει να αλλάξουμε ηγεσία για να δώσουμε τη μάχη να ξαναχτίσουμε το κόμμα και το άλλο ότι είμαστε πλέον έτοιμοι να πάμε στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, το οποίο θα είναι μέγα λάθος».

ΔΗΣΥ και Χριστοδουλίδης

Για τις πολιτικές διαφορές του Συναγερμού με τον Χριστοδουλίδη, ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε πως «δεν υπάρχει τίποτα που να μοιάζει ο Συναγερμός με τον Χριστοδουλίδη. «Σε όλα υπάρχουν διαφορές. Το να έχεις μια φατσούλα δεν σημαίνει ότι είσαι ηγέτης που μπορείς να παραλληλιστείς με τον Κληρίδη, τον Μητσόπουλο και τον Αβέρωφ». Μπορεί να ήταν συναγερμικός διότι έτσι βόλευε, συνέχισε, αλλά δεν συμπεριφέρεται ως συναγερμικός. «Άλλο πράγμα οι αρχές και οι αξίες του ΔΗΣΥ και άλλο πράγμα τι πρεσβεύει ο Χριστοδουλίδης». Σε σχέση με την εσωστρέφεια στο κόμμα, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε «το να ρίχνουν την μπάλα της ψευδοενότητας στον Αβέρωφ είναι λάθος μεγάλο. Τον Αβέρωφ πρέπει να τον αξιοποιήσουν με το να τον συμβουλεύονται. Ουδέποτε θα στραφεί εναντίον του κόμματος. Η ευθύνη του, και του το είπα, είναι ότι εγκατέλειψε το κόμμα, όταν δεν διεκδίκησε την προεδρία και ακολούθως που δεν στήριξε τον Χάρη για την προεδρία του κόμματος. Το καλύτερο σενάριο για τον Συναγερμό, αν δεν σκέφτονταν με πανικό, ήταν να παραμείνουν πρόεδρος ο Αβέρωφ και αναπληρωτής ο Χάρης, ο οποίος θα ήταν ο καλύτερος διάδοχος. Είναι ικανός και απέδειξε ότι μπορεί να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση