ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρακαταθήκη ο αγώνας του ’40 δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Αναφέρθηκε στις συνθήκες το 1940 και σήμερα, λέγοντας ότι Γαλλία και Γερμανία, τότε ήταν σε αντίπαλα στρατόπεδα και σήμερα πυλώνες σταθερότητας της ΕΕ

ΚΥΠΕ

Για τους Έλληνες της Κύπρου, ο αγώνας, η φλόγα, η αντίσταση και όλα τα μηνύματα που εμπεριέχονται στην 28η Οκτωβρίου, είναι ιστορική παρακαταθήκη, με την οποία δίνουμε τον αγώνα μας για τη λύτρωση και την ελευθερία από τον Τούρκο κατακτητή, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κάνοντας λόγο για ένα νέο παράθυρο στο Κυπριακό.

Εκφωνώντας τον πανηγυρικό λόγο στη Δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στις συνθήκες το 1940 και σήμερα, λέγοντας ότι Γαλλία και Γερμανία, τότε ήταν σε αντίπαλα στρατόπεδα και σήμερα πυλώνες σταθερότητας της ΕΕ. Προχωράμε μπροστά, κι απομακρυνόμαστε χρονικά από ιστορικά γεγονότα όπως η 28η Οκτωβρίου, είπε, για να σημειώσει ότι συχνά επανέρχονται οι συνθήκες που θυμίζουν εκείνη την περίοδο, που έδωσαν τη δυνατότητα στον ελληνισμό να κάνει τη διαφορά. «Μιλώ για περιόδους που τα μαύρα σύννεφα της απειλής και του φόβου σκέπασαν την οικουμένη και τον ελληνισμό», ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου μίλησε «για ένα μέλλον απαλλαγμένο από το φόβο. Αυτός είναι ο δρόμος που οδήγησε στην ενωμένη Ευρώπη, στην προοπτική και στην ασφάλεια της οποίας είμαστε μέλος σήμερα ως Κύπρος. Κλείνουμε το γόνυ λοιπόν στην παγκοσμιότητα του έπους του 1940 και βλέπουμε και τον εαυτό μας στα μάτια».

Γιατί αν η 28η Οκτωβρίου φέρνει στο νου μας αισθήματα λύτρωσης, για μας τους Κυπρίους θυμίζει και κάτι άλλο, ανέφερε. «Θυμίζει τους υπέροχους δικούς μας αγώνες, τη θυσία του αίματος των ηρωικών παιδιών μας, που με θάρρος κι άπειρη ψυχική αντοχή πήραν τα μονοπάτια να βρουν τη λευτεριά», πρόσθεσε.

Χρόνια τώρα – αιώνες ολόκληρους το ίδιο σκηνικό, είπε. «Βράχοι πεταμένοι στη θάλασσα, δίπλα από στεριές βαθιά πληγωμένες απ’ το αλμυρό νερό, με βραχωμένα κι’ απόκρημνα βουνά πιο πάνω και λιγοστούς κάμπους χαμηλότερα. Κι απάνω σε τούτα τα βράχια ένας αδιόρθωτος λαός, ο Ελληνικός, γαντζωμένος με πείσμα να γράφει με πίκρα και πόνο τη δική του ιστορία», σημείωσε.

O Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μίλησε για ιστορική οφειλή που θα εκπληρωθεί στην πράξη με μια λύση λειτουργική, χωρίς πολλαπλά και δυσεπίλυτα αδιέξοδα, αλλά και μια λύση οικονομικά βιώσιμη.

«Εκ νέου σήμερα ένα παράθυρο για το Κυπριακό»

«Σήμερα φαίνεται εκ νέου να δημιουργείται ένα παράθυρο για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δηλώσει την ετοιμότητά του για επανεκκίνηση του διαλόγου. Και είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο προκειμένου να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια», επεσήμανε. Στεκόμαστε, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην τεράστια προσπάθεια που κάνει να φτάσουμε σε ένα σωστό, βιώσιμο και αξιοπρεπή συμβιβασμό για όλους τους Κύπριους.

Δηλώνουμε απερίφραστα, συνέχισε, ότι παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης. «Στόχος μας μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και θα την αποκαθιστά ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη ιθαγένεια», ανέφερε.

Νοουμένου φυσικά, είπε ο κ. Νεοφύτου, ότι η Τουρκία θα συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της εντός της χωρικής θάλασσας και της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους όποιους σχεδιασμούς για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, όπως, πρόσθεσε, με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Απέναντι στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, είπε, η Κύπρος δεν είναι μόνη. «Ακούστηκε δυνατά η φωνή της μέσω της Ευρώπης που τάχθηκε σύσσωμη κατά των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία εις βάρος της Κύπρου. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και μέσα σε αυτό το σπίτι παράνομες συμπεριφορές όπως της Τουρκίας δεν έχουν θέση».

Την ίδια ώρα όμως χρειάζεται και κλίμα συναίνεσης, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, λέγοντας ότι όπως οι Έλληνες το 1940 στάθηκαν ενωμένοι σαν μια γροθιά πίστης στον αγώνα για την ελευθερία, έτσι κι εμείς δεν πρέπει στιγμή να εκφεύγουμε της πορείας και του στόχου μας. «Για να φτάσουμε όλοι μαζί στον τερματισμό της σημερινής απαράδεχτης κατάσταση πραγμάτων. Για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από την τουρκική δεσποτεία. Για να προχωρήσει η Κύπρος ελεύθερη και ευημερούσα στον ευρωπαϊκό της δρόμο», σημείωσε.
  «Το χρωστάμε στον τόπο μας. Το χρωστάμε στις μελλοντικές γενεές», κατέληξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση