ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περίπατος για την Στέλλα η υγεία, στρίμωγμα για τα τρόφιμα

Καταιγισμό ερωτήσεων δέχτηκε για τα φυτοφάρμακα και το πώς θα χειριστεί το κεφάλαιο του καρκίνου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο από χαλαρή ήταν η τρίωρη ακρόαση της ορισθείσας Κύπριας επιτρόπου για την Υγεία, Στέλλας Κυριακίδου. Το δήλωσε άλλωστε και η ίδια με το πέρας της ακρόασης, εκφράζοντας την ικανοποίηση για το γεγονός ότι κατάφερε τουλάχιστον να μοιραστεί το πάθος της και να μιλήσει για ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο την ενδιαφέρει. Όπως είπε «αν εκλεγώ θα ξεκινήσω τρέχοντας για να εργαστώ με διαφάνεια και επικοδομητικό τρόπο». Υπογράμμισε πως η Ε.Ε μπορεί να δώσει τη μάχη για περισσότερα.

Με το πέρας της ακρόασης, ο αντιπρόεδρος τηςENVI, Seb Dance, ανέφερε πως η Κύπρια ορισθείσα επίτροπος τα πήγε αρκετά καλά, ότι έδειξε επαγγελματισμό και πάθος, όπως επίσης και προθυμία για διάλογο, που είναι πολύ σημαντικά. Υπογράμμισε βεβαίως πως υπήρξαν ζητήματα, γύρω από την ασφάλεια τροφίμων στα οποία οι ερωτήσεις δεν ήταν πλήρεις.

Στρίμωγμα από τους Πρασίνους

Τις προθέσεις πως η ακρόαση δεν θα είναι εύκολη για την κα Κυριακίδου, έδωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημειώνοντας πως ενώ έδωσε αρκετά στοιχεία και με την πρότερη δράση της αλλά και με τις απαντήσεις της στον τομέα της δημόσιας υγείας, έδωσε κάποιες γενικόλογες απαντήσεις σε ο,τι αφορά το δεύτερο σκέλος που αφορά την ασφάλεια τροφίμων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ευρωβουλευτές προερχόμενοι κυρίως από την ομάδα των Πρασίνων, έκαναν συγκεκριμένες ερωτήσεις για τη ασφάλεια των τροφίμων, αναφέροντας πως οι απαντήσεις της κας Κυριακίδου δεν ήταν σαφείς για τα μέτρα και τους τρόπους που θα χειριστεί ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια της υγείας, όπως τα φυτοφάρμακα,

Για το ζήτημα των φυτοφαρμάκων και τις μέλισσες. Η Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε πως θα πρέπει να μειωθεί η εξάρτησή μας για τα φυτοφάρμακα και να βρεθούν οι κατάλληλες εναλλακτικές. Σημείωσε δε στόχος είναι να εφαρμοστεί η ισχυρή νομοθεσία που υπάρχει, αλλά που όπως είπε δεν εφαρμόζεται όπως πρέπει. Σε ερώτηση με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει ώστε όλα τα κράτη μέλη να λαμβάνουν υπόψη τα όσα λέγονται για τα φυτοφάρμακα ούτως ώστε να μην μπαίνουν από την πίσω πόρτα, σημείωσε πως επί του παρόντος δεν μπορεί να πει περισσότερα, ωστόσο θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες η εξάρτηση στα φυτοφάρμακα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα για τον καρκίνο που αφορά προτεραιότητα της νέας Επιτρόπου. Όπως είπε η κα Κυριακίδου στόχος είναι όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως να μπορούν να έχουν ίση πρόσβαση στην πρόληψη. Σημείωσε πως δεν θα διστάσει να τα βάλει με μεγάλα συμφέροντα που αφορούν καπνοβιομηχανίες συγκεκριμένα τρόφιμα και αλκοόλ για την πρόληψη του καρκίνου υπογραμμίζοντας ως προτεραιότητά της την ενημέρωση και αλλαγή τρόπου ζωής σε ο,τι αφορά τον καπνό το αλκοόλ αλλά και πιο ασφαλή τρόφιμα.

Πολλές ερωτήσεις τέθηκαν και για το ζήτημα του εμβολιασμού και της παραπληροφόρησης που υπάρχει. Θέλω να δω την Ε.Ε να ηγείται στην αντιμετώπιση της αντίστασης πολλών πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό». Όπως είπε η κ. Κυριακίδου δεν είναι δυνατόν να πεθαίνουν χιλιάδες Ευρωπαίοι ή παιδιά από ασθένειες που παλαιότερα αντιμετωπίζονταν με τον εμβολιασμό. Όπως δήλωσε αυτό συνδέεται με την παραπληροφόρηση, που αποτελεί ένα από τα αρνητικά της ψηφιακής εποχής και υπογράμμισε πως στόχος είναι να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση και στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.

Υπογράμμισε πως θα εργαστεί με σθένος για την προώθηση και ενίσχυση της αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας, καθώς έτσι όπως είπε θα μπορέσει να προστατεύσει τους ασθενείς καταδεικνύοντας κατά πόσο ασφαλή είναι τα φάρμακα. Σημείωσε πως για τον τομέα της υγείας, η ψηφιοποίηση, οι ηλεκτρονικές συνταγές είναι πολύ σημαντικά και θα πρέπει να υπάρξει σωστή ενημέρωση σε όλα τα κράτη μέλη και τους ασθενείς. Όπως είπε «δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε την ψηφιοποίηση ωστόσο θα πρέπει αν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων». Κληθείσα να τοποθετηθεί για το κατά πόσο θα εφαρμόσει τη διαφάνεια για το τι αποφασίζουν τα κράτη μέλη σχετικά με τον τομέα των φαρμάκων και της υγείας, υπογράμμισε πως στόχος της είναι η διαφάνεια.

Εντός 24 ωρών από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι συντονιστές θα στείλουν εμπιστευτική συστατική επιστολή στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών, δηλώνοντας αν η υποψήφια είναι κατάλληλη τόσο για να συμμετάσχει στο Σώμα των Επιτρόπων, όσο και για την εκπλήρωση των καθηκόντων της.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για την έγκριση της νέας Επιτροπής στο σύνολό της στις 23 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση