ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:43
 

«Πόλεμος» ανακοινώσεων Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ για την επιστολή Αναστασιάδη

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας λέει ο Στέφανος Στεφάνου - Επιζήμια χαρακτηρίζει τη στάση του ΑΚΕΛ η κυβέρνηση

Newsroom K

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε η αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ μετά και την αποκάλυψη από την «Κ» της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδης στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δηλώνοντας πως «η κοινοποίηση τα επιστολής επιβεβαιώνει όλα αυτά για τα οποία κάνουμε κριτική στον Πρόεδρο». Αργότερα σε διάσκεψη Τύπου ο κ. Στεφάνου, ανέφερε πως οι φόβοι του ΑΚΕΛ επιβεβαιώνονται. «Ο Πρόεδρος επανέλαβε εαυτόν. Ενώ στα λόγια υποστηρίζει επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που παρέμειναν στο Κραν Μοντανά, στην πράξη με αυτά που ζητά ακυρώνει αυτή τη θέση». Πρόσθεσε δε πως «αυτό που ουσιαστικά λέει ο Πρόεδρος στην επιστολή είναι είτε να γίνει μια συνάντηση του ίδιου και του τ/κ ηγέτη με την κ. Λουτ είτε μια άτυπη διάσκεψη, τύπου Κραν Μοντανά, όχι για να συνεχίσουμε απ’ εκεί που μείναμε αλλά για να συζητηθούν οι όροι αναφοράς και οι νέες ιδέες του».

Ο κ. Στεφάνου μάλιστα, αναρωτήθηκε εάν πιστεύει στα σοβαρά ο Πρόεδρος ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πειστεί να συγκαλέσει άτυπη διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά για να συζητηθούν τέτοιες φαεινές ιδέες. Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος στις εκθέσεις του λέει ότι αν υπάρχουν νέες ιδέες θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν με την αίσθηση του επείγοντος μεταξύ των δύο ηγετών και μετά να απευθυνθούν στον Γ.Γ;

Τι απαντά η Κυβέρνηση

Απάντηση στις δηλώσεις του κ. Στεφάνου έδωσε η Κυβέρνηση δια στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου. Σε δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κ. Προδρόμου ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είναι αχρείαστο να εισέλθουμε σε δημόσιο διάλογο από τη στιγμή που ο Πρόεδρος ακόμη δεν ενημέρωσε τα κόμματα». Σε σχέση με τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «ο κ. Γκουτέρες ζήτησε να υποβάλουν οι ηγέτες νέες ιδέες». Συνέχισε λέγοντας πως οι νέες προτάσεις κατατέθηκαν προληπτικά από τον Πρόεδρο χωρίς να είναι δεσμευτικές ή βάση διαπραγμάτευσης, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης της όλης διαδικασίας».

Το απόγευμα της Παρασκευής, με νέα γραπτή του δήλωση ο κ. Προδρόμου χαρακτήρισε επιζήμια τη στάση του ΑΚΕΛ.
Είναι επιζήμιο για την ίδια την προσπάθεια λύσης, μέσα από μια στενή λογική αντιπολίτευσης, να δίδεται η εντύπωση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι δήθεν συνυπεύθυνη για τα όσα μεθοδεύουν η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε επικρίσεις του ΑΚΕΛ όσον αφορά τους χειρισμούς του Κυπριακού.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Προδρόμου επισημαίνει ότι, στην επιστολή που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στις 14 Ιουνίου 2019, αναφέρει επί λέξει: «Έχω κατ’ επανάληψη καταθέσει τη δέσμευσή μου στη διαδικασία και για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, από το σημείο που αυτές διακόπηκαν στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά».

Ο κ. Προδρόμου σημειώνει ότι, «αντίθετα από ισχυρισμούς που ανακριβώς προβάλλονται, δεν θέτει κανένα όρο ούτε και εξαρτά τη συνέχεια από καμία προϋπόθεση, παρά μόνο ενημερώνει τον Γενικό Γραμματέα ότι θέση μας παραμένει η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, το συντομότερο δυνατό, από εκεί όπου αυτή διακόπηκε, νοουμένου, βεβαίως, ότι θα τερματισθούν οι παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι και η θέση του Εθνικού Συμβουλίου».

«Σε αυτό στοχεύει η επιστολή, όπως και όλες οι άλλες ενέργειες του Προέδρου, δηλαδή στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν διακοπεί λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας», επισημαίνει ο κ. Προδρόμου.

Προσθέτει ότι «ο Πρόεδρος αποφασιστικά γράφει στον Γενικό Γραμματέα ότι ‘δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές από την προσπάθεια για ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ’».

«Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο κάθε αναγνώστης της επιστολής, ο Πρόεδρος δεν θέτει ούτε όρους ούτε προϋποθέσεις. Και δεν έχει λόγο ο Πρόεδρος που οδήγησε τη διαπραγμάτευση το 2017 τόσο κοντά σε μια στρατηγική συμφωνία, για την τελική επίλυση, να θέσει άλλους όρους ή προϋποθέσεις, τη στιγμή μάλιστα που από τον Ιούλιο του 2017 είναι η Τουρκία που προσπαθεί να κωλυσιεργήσει, αποτρέποντας την επανέναρξη, διατείνεται ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να επαναρχίσουν από το ίδιο σημείο, προσπαθεί να διαστρέψει το Πλαίσιο Γκουτέρες κ.ο.κ.», σημειώνει ο κ. Προδρόμου.Επίσης, επισημαίνει ότι «με την ευκαιρία της επιστολής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται σε προσπάθειες που κατέβαλε όλο αυτό το διάστημα σχετικά με ζητήματα διαδικασίας και με στόχο να καταλήξουμε, σύμφωνα με την προτροπή του Γενικού Γραμματέα, σε ‘Όρους Αναφοράς’, ότι δηλαδή πρότεινε στην κ. Λουτ μια συνάντηση της από κοινού με τον ίδιο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για να συζητήσουν πώς μπορεί να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, ότι, ακόμα, αποδέχτηκε εισήγηση της κ. Λουτ για μια άτυπη διαδικαστική συνάντηση με τη σύνθεση του Κραν Μοντανά, προκειμένου να συμφωνηθεί η συνέχιση της διαδικασίας, την οποία όμως η Τουρκία απέρριψε ενιστάμενη για τη συμμετοχή της ΕΕ και ότι, υπενθυμίζοντας και εκείνο που ανέφερε διά ζώσης σε συνάντησή τους στο Πεκίνο τον Μάιο, είναι έτοιμος, αν το κρίνει ο Γενικός Γραμματέας, για συνάντηση των δύο ηγετών με τον ίδιο προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχιση της διαδικασίας».

«Ταυτόχρονα, δηλώνοντας έτοιμος να εξετάσει όποιες άλλες εποικοδομητικές και καινοτόμες ιδέες θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την υπέρβαση του αδιεξόδου, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ιδέες που κατέθεσε ο ίδιος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη δυσκολία με την υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από προηγούμενη σύγκλιση στα θέματα άσκησης της διακυβέρνησης και η νέα αξίωση για οριζόντια, σε όλες τις αποφάσεις του κράτους, ανάγκη ‘μιας θετικής τουρκοκυπριακής ψήφου’ που δημιουργεί εμπλοκή και δυσλειτουργία της ομοσπονδιακής πολιτείας», αναφέρει ο κ. Προδρόμου.

Προσθέτει ότι «το ΑΚΕΛ σήμερα επικρίνει τον Πρόεδρο διότι, όπως ισχυρίζεται, ‘η εμμονή του να συρρικνώσει τη μια θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναιρεί τη σχετική σύγκλιση που έχει επιτευχθεί’».

«Είναι εντυπωσιακό το ότι, προτιμώντας αυτό τον ανακριβή ισχυρισμό, δεν λένε ούτε λέξη για το ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά από τη Διάσκεψη της Γενεύης και εντεύθεν εγκατέλειψε τη σύγκλιση που υπήρχε, αξιώνοντας πλέον οριζόντια εφαρμογή της ‘θετικής ψήφου’», επισημαίνει ο κ. Προδρόμου.

Αναφέρει, επίσης, ότι, «έχοντας σε όλο αυτό το διάστημα να αντιμετωπίσουμε τη δεδηλωμένη απροθυμία ή και καθαρή άρνηση της Τουρκίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, την επίκληση διαδικαστικών προφάσεων (όπως η ανάγκη παρέλευσης των Ευρωεκλογών ή και του Brexit ακόμα), την καθαρή ακόμα άρνηση του πλαισίου λύσης των Ηνωμένων Εθνών με αναφορές σε ‘άλλα μοντέλα’ και εσχάτως τις επιλογές έντασης με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και τις συνεχείς προκλήσεις και απειλές που οδήγησαν στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά ακόμα και την άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη έστω και για άτυπη προπαρασκευαστική συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έπαψε στιγμή να απευθύνεται είτε στα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη είτε σε άλλα κέντρα αποφάσεων που μπορεί να επηρεάσουν, επιζητώντας την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με αξιοποίηση του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο θεωρήθηκε επίτευγμα της δικής μας πλευράς εφόσον επιλαμβάνεται για πρώτη φορά των νευραλγικών ζητημάτων ασφάλειας, με κατάργηση των εγγυήσεων, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και άλλα, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική συμφωνία για λύση».

«Εκτός του ότι είναι ανακριβές και άδικο να αναφέρεται ότι όλες αυτές οι ακατάπαυστες ενέργειές του είτε συντηρούν το αδιέξοδο είτε συμβάλλουν στις προσπάθειες της Τουρκίας, είναι οπωσδήποτε και επιζήμιο για την ίδια την προσπάθεια λύσης να δίνεται, μέσα από μια στενή λογική αντιπολίτευσης, η εντύπωση ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά είναι δήθεν συνυπεύθυνη για τα όσα μεθοδεύουν η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς», καταλήγει τη γραπτή του δήλωση ο κ. Προδρόμου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Πέντε μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X