ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολυθεματική η Σύνοδος των Med7 στη Λευκωσία

Από το μεταναστευτικό στην έξοδο της Βρετανίας και με βάση τις διμερης συναντήσεις Αναστασιάδη

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

 

Πολυθεματική η ατζέντα των επτά μεσογειακών χωρών που θα λάβει χώρα στη Λευκωσία την επόμενη εβδομάδα. Από το μεταναστευτικό και την έξοδο της Βρετανίας, η εν γένει παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην ΕΕ, η μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη, η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και η επιδίωξη για αυτονομία, οι κλιματικές αλλαγές το δημοσιονομικό πλαίσιο και ο αραβικός κόσμος, θα είναι μεταξύ αυτών.  Επιπρόσθετα θα απασχολήσουν τη Σύνοδο όλες οι περιφερειακές εξελίξεις, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για το κυπριακό.

Σημειώνονται οι διμερής επαφές με αρχηγούς κρατών, στις 28 με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, στις 29 με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και στο συνεδριακό όπου θα λάβει χώρα η Σύνοδος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό. 

Το θέμα της ενέργειας 

Ως προς τις συζητήσεις κυρίως με το Γάλλο Πρωθυπουργό, που ενδιαφέρουν λόγω της παρουσίας της Total στην κυπριακή ΑΟΖ, συμφωνήθηκε ήδη όπως προχωρήσουν, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, οι συζητήσεις σε θέματα ενέργειας, άμυνας και ασφάλειας. «Αν κριθεί αναγκαίο θα υπάρξουν ανακοινώσεις, η προεργασία σε όλα τα επίπεδα έχει προχωρήσει», τόνισε ο ίδιος. 

Πρόσθεσε δε πως οι πλευρές βρίσκονται σε επαφή για να διευρυνθεί η συνεργασία της Γαλλίας με την Ιταλία στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ από τη συζήτηση δεν έλειψε ο East Med, οπότε αναμένονται τα σχόλια της επιτροπής για το προσχέδιο της συμφωνίας ως προς τον αγωγό.

Το μεταναστευτικό και το κυπριακό

Όλες οι χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό πρόβλημα όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ως μια πρώτη απάντηση θα επέλθει η κοινή διακύρηξη των επτά μεσογειακών χωρών. «Είναι ενα θέμα που πρέπει να τύχει διαχείρισης από όλα τα κράτη μέλη. Η συζήτηση μεταφέρεται και σε επίπεδο ΕΕ, και στόχος είναι να υπάρξει κοινή προσέγγιση των επτά», τονίστηκε. 

Σε επίπεδο κυπριακού και μηνυμάτων που θα σταλούν, καταγράφεται πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις πέραν της δουλειάς της κ. Λουτ και ότι στη Σύνοδο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θίξει την ανάγκη περισσότερης εμπλοκής της ΕΕ, η οποία μπορεί να υπάρξει μέσω λύσεων και προτάσεων πάνω σε θέματα που οδηγησαν σε αδιέξοδο στο Κρανς Μοντάνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Αποσύρθηκε από την ψηφοφορία η συμφωνία Τζόνσον

«Αν θέλουν να φύγουν, ας πάνε συτο καλό, θέλουν να μείνουν ας μείνουν σαν καλά παιδιά. Εμάς να μας αφήσουν ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:36

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X