ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:12
 

Πρέσβης Αιγύπτου ΗΕ: Να σεβαστούν όλοι την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου

Η Αίγυπτος επαναβεβαιώνει τη θέση αρχής στο Κυπριακό, δήλωσε ο πρέσβης Abdellatif Aboulatta

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Κάλεσμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη μιας δίκαιης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, απηύθυνε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αιγύπτου στον ΟΗΕ, πρέσβης Abdellatif Aboulatta, μιλώντας στην ανοιχτή συνεδρίαση του Σ.Α., αμέσως μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2369 για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Αιγύπτιος πρέσβης ήταν ο μόνος που έλαβε το λόγο.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι η Αίγυπτος επαναβεβαιώνει τη θέση αρχής στο Κυπριακό.

«Καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου ως ανεξάρτητου και πλήρως κυρίαρχου κράτους», είπε.

Ο Αιγύπτιος διπλωμάτης επιδοκίμασε τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις σε υγιή βάση, ενώ τόνισε τη μεγάλη σημασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την Κύπρο.

«Ζητούμε τη συνέχιση του ρόλου της στη διατήρηση της ηρεμίας και τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στην Κύπρο, επιτηρώντας τις επικοινωνίες μεταξύ των μερών και επιδιώκοντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η αποστολή θα πρέπει επίσης να συνεχίσει το ρόλο της ως διαμεσολαβητής και διευκολυντής», πρόσθεσε.

Εκφράζοντας λύπη για το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο, ζήτησε την έναρξη των διαπραγματεύσεων ώστε να επιτευχθεί μία δίκαιη και συνολική διευθέτηση του προβλήματος.

Ο Αιγύπτιος πρέσβης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τη χώρα του η Κύπρος, μία φιλική γειτονική χώρα με την οποία διατηρούν οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς.

«Αποδίδουμε μεγάλη προσοχή και σημασία στο κυπριακό πρόβλημα. Τονίζουμε την ανάγκη να τηρηθούν οι αρχές της διαφάνειας και της συμπερίληψης όλων των μελών του Σ.Α., ενώ θα διαπραγματευόμαστε αντικειμενικά στη βάση όλων των σχετικών ψηφισμάτων», κατέληξε.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Βρετανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος, πρέσβης Μάθιου Ράικροφτ, ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την πρόθεση που είχε εκφραστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά του δείπνου στο Κραν Μοντανά.

Ο Βρετανός πρέσβης, αφού σημείωσε την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εξέφρασε απογοήτευση που οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά δεν οδήγησαν σε επιτυχία, παρά τις προσπάθειες όλων, συμπεριλαμβανομένων και των προσωπικών προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ.

«Ζητήσαμε μια περίοδο προβληματισμού και ανάπαυλας και ενθαρρύναμε τα μέρη να μην εμπλακούν σε οποιοδήποτε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, Δεν πρόκειται ούτε εγώ να εισέλθω σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών», πρόσθεσε ο κ. Ράικροφτ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Σχόλια αναγνωστών

Γ. Εισαγγελέας: Καμία πολιτική ευθύνη δεν λήφθηκε από Ερ. Επιτροπές για Μαρί και Συνεργατισμό

«Nα με συγχωράει ο κατά τα άλλα συμπαθής Γ.Εισαγγελέας, όμως από όσα ο ίδιος δηλώνει, μας δίνει το δικαίωμα ...»
ΑΚΑ  |  12:16

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X