ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:58
 

Προαναγγελθείσα η ρήξη Σιζόπουλου-Παπαδάκη

Τα περί προώθησης Ιακώβου στις ευρωεκλογές και οι καταγγελίες για μη κομματική συμπεριφορά

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο παρά έκπληξη προκάλεσε στα κομματικά πηγαδάκια η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ να διερευνήσει θέμα αντικομματικής συμπεριφοράς για τον ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη και μη τήρηση των κομματικών και οικονομικών του υποχρεώσεων στο κόμμα. Κίνηση που τον θέτει στο εδώλιο με αυξημένο το ενδεχόμενο να σταλεί στο πειθαρχικό της ΕΔΕΚ και να του επιβληθεί ποινή. Και δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι Μαρίνος Σιζόπουλος και Δημήτρης Παπαδάκης βρίσκονται εδώ και καιρό σε ρήξη.

Οι ποινές

Ο Κωστής Ευσταθίου ορίστηκε την περασμένη Κυριακή από το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ ως υπεύθυνος να διερευνήσει κατά πόσο ισχύουν οι καταγγελίες ότι ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ δεν τηρεί τις κομματικές και οικονομικές του υποχρεώσεις. Αν διαφανεί πως ισχύει κάτι τέτοιο θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό με τις ποινές να ποικίλουν: από απλή επίπληξη μέχρι και διαγραφή από το κόμμα.

Η καταγγελία εστιάζεται στο ότι ο Δημήτρης Παπαδάκης δεν καταβάλλει κάθε μήνα το 10% του μισθού του στο κόμμα ως εισφορά, ενώ όπως λέγεται δεν εργοδοτεί από τον μισθό του ευρωβουλευτή προσωπικό που θα βρίσκεται στα γραφεία της ΕΔΕΚ και όχι στις Βρυξέλλες. Κάτι τέτοιο βεβαίως θεωρείται πως αντιτάσσεται στους κανονισμούς του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Πολίτη έχει αναφέρει δεν έλαβε μέχρι στιγμής από το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ κανένα κατηγορητήριο, ούτε ενημερώθηκε προηγουμένως για το θέμα. Όπως είπε το θέμα αυτό δεν βρισκόταν καν στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο.

Σημείωσε ότι είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του στο κόμμα, καταθέτοντας σε αυτό το 10% των συνολικών απολαβών από το μισθό του ευρωβουλευτή. Χαρακτήρισε μάλιστα γελοίο να κατηγορείται για αντικομματική συμπεριφορά και προειδοποίησε πως θα μιλήσει την ώρα που πρέπει.

Από την αποκήρυξη

Η κόντρα βεβαίως δεν είναι σημερινή, αλλά χρονολογείται. Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, αν και είχε στηρίξει τον κ. Σιζόπουλο στις εσωκομματικές εκλογές του 2015, είχε διαφωνήσει με την πρώτη κίνηση του Μαρίνου Σιζόπουλου ως Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, να προχωρήσει σε αποκήρυξη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η θέση που εξέφραζε o κ. Παπαδάκης ήταν να κρατηθούν χαμηλότεροι τόνοι στο ζήτημα της αποκήρυξης της ΔΔΟ. 

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2016, όταν ο Μαρίνος Σιζόπουλος κινδύνευσε να μείνει εκτός βουλής και η ΕΔΕΚ είχε πτώση ποσοστών. Στελέχη της ΕΔΕΚ είχαν προσεγγίσει τον Δημήτρη Παπαδάκη ούτως ώστε να αμφισβητήσει τον Μαρίνο Σιζόπουλο στις εσωκομματικές εκλογές που θα ακολουθούσαν. Κίνηση που δεν έκανε βεβαίως ο κ. Παπαδάκης.

Το θέμα ωστόσο αμφισβήτησης του κ. Σιζόπουλου από πλευράς του ευρωβουλευτή καλλιεργείται εδώ και καιρό. Ο Δημήτρης Παπαδάκης είχε διαφωνήσει δημοσίως με την στάση της ΕΔΕΚ γύρω από τα οδοφράγματα, αλλά και με θέσεις της ΕΔΕΚ που προσεγγίζουν αυτές του ΕΛΑΜ. Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αναφέρει πως αναπτύχθηκε μία νοοτροπία όπου μία εξωθεσμική παρέα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ακόμα και για σοβαρές πολιτικές αποφάσεις. Ο κ. Παπαδάκης είχε διαφωνήσει με την απόφαση της ηγεσίας να μην συνεργαστεί με τους Οικολόγους και να πάει αυτόνομα.

Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού είχε ενταθεί η ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών καθώς είχαν εκφραστεί έντονα παράπονα από τον περίγυρο του Δημήτρη Παπαδάκη για εμφανή στήριξη της ηγεσίας στο πρόσωπο του ανθυποψηφίου του ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Γιώργου Ιακώβου. Μπροστά μάλιστα στον κίνδυνο απώλειας της έδρας από το ΕΛΑΜ, στελέχη είχαν προτείνει στον κ. Παπαδάκη να αμφισβητήσει τον κ. Σιζόπουλο. Κόντρα που θεωρήθηκε για πολλούς πως ξεχάστηκε, μετά και την κατάληψη της έδρας από την ΕΔΕΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Το Λονδίνο απειλεί με απόσυρση από τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

«Προφανώς, η "μεγαλομανία" είναι έμφυτη σε Ηγέτες με Τούρκικη καταγωγή!!»
YIANNOULIS  |  10:55

Καρναβάλι Πάτρας: Φυλάκιση έως 2 έτη για όσους δεν πειθαρχήσουν στην ματαίωση

«Κοντός ψαλμός ..... Αυτή είναι η σωστή συμπεριφορά, για παραβάτες Κρατικών οδηγιών!!!!»
YIANNOULIS  |  10:43

Κυρ. Μητσοτάκης: Να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία οι νησιώτες

«Δυστυχως, οσο και αν ακουγεται ρατσιστικο, σε πολυ λιγο θα αρχισουν και φονικες επιθεσεις εναντιων ολων ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  05:15

Περδίκης: Η Επιτροπή Ελέγχου δεν κατέληξε να ζητήσει τη λίστα Γιωρκάτζη

«Είστε Ένα Μάτσο Καρναβάλια Υποκριτές »
ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ  |  22:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X