ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προεδρία ΔΗΣΥ: Οι 10+1 προτάσεις του Δ. Δημητρίου εάν εκλεγεί

Παρουσίασε το πλάνο του για την επόμενη μέρα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Έντεκα προτάσεις σε σχέση με το πλάνο του για την επόμενη μέρα και την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΔΗΣΥ σε περίπτωση που εκλεγεί, παρουσίασε το Σάββατο (25/02) ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Δημήτρης Δημητρίου. Όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου «το αδιάσπαστο τρίπτυχο για το νέο ξεκίνημα του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι: Ενότητα – Καθαρές θέσεις – Αληθινή αλλαγή. Και έτσι θέλω να προχωρήσουμε μπροστά». Πρόσθεσε ότι «υπήρξαν λάθη και σκιές τις οποίες πρέπει να διαλύσουμε. Και αυτό θα συμβεί αν η διαφάνεια και οι καθαρές θέσεις για όλα τα ζητήματα γίνουν οι σημαίες μας. Από την καθημερινή λειτουργία μας, μέχρι τις δημόσιες θέσεις μας για όλα τα κρίσιμα ζητήματα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

Στέκομαι σήμερα απέναντί σας γιατί πιστεύω βαθιά ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, μια καθαρή αλλαγή. Και νέο ξεκίνημα, θα πει κυρίως 3 πράγματα:

Θα πει ενότητα. Όλον αυτόν τον καιρό, η παράταξή μας τραυματίστηκε. Η βάση μας διασπάστηκε, κάποιοι αντάλλαξαν βαριές κουβέντες. Ήρθε η ώρα αυτά να τα αφήσουμε πίσω μας. Και να προχωρήσουμε μπροστά, ενωμένοι σαν μια γροθιά.

Σημαίνει, επίσης, καθαρές θέσεις. Σύγχρονος προγραμματικός λόγος για όλα. Από το εθνικό θέμα μέχρι την οικονομία και τη διοίκηση του κράτους. Για το μέλλον αυτού του τόπου.

Νέο ξεκίνημα, όμως, σημαίνει πάνω απ’ όλα αληθινή αλλαγή, καθαρή αλλαγή. Στο κόμμα και στη λειτουργία του. Με διαφάνεια παντού. Σύγχρονη οργάνωση.

Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία ο ΔΗΣΥ πρέπει να ξαναγίνει ένα κόμμα μελών. Να πάρει δύναμη από τη βάση του. Μόνο έτσι θα ξαναβρεί το σφρίγος του, το βηματισμό του τη περηφάνια του. Γι’ αυτό σήμερα προτείνω μια σειρά από αλλαγές, που θα βοηθήσουν να ξαναβρούμε το δυναμισμό μας.

Αυτό είναι το αδιάσπαστο τρίπτυχο για το νέο ξεκίνημα του Δημοκρατικού Συναγερμού: Ενότητα – Καθαρές θέσεις – Αληθινή αλλαγή. Και έτσι θέλω να προχωρήσουμε μπροστά.

Αυτό είναι το όραμά μου και αυτό υποστήριξα αμέσως μετά τις ατυχείς για εμάς εκλογές. Για αυτό το λόγο βγήκα μπροστά. Για να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια, χωρίς να περιμένω ούτε συμφωνίες παρασκηνίου, ούτε τίποτα... Ευλογία ζήτησα μόνο από το Θεό!

Σέβομαι απεριόριστα και μέσα από την καρδιά μου τα ιστορικά στελέχη του κόμματός μας. Αλλά μετά από μια τόσο βαριά ήττα, μετά από το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της ιστορίας μας, για το οποίο έχουμε όλοι ευθύνη -και όσο πιο ψηλά βρίσκεται ο καθένας κι η καθεμία, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ευθύνη- είναι ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα.

Όλοι μαζί, να αλλάξουμε και να πάμε μπροστά.

Όλοι μαζί, ναι. Αλλά να αλλάξουμε. Και να πάμε μπροστά.

Το αύριο της παράταξής μας θα το αποφασίσουν η καθεμία και ο καθένας από όλους εμάς που συγκροτούμε αυτή τη μεγάλη, την ιστορική παράταξη.

Βρίσκομαι σε αυτό το κόμμα από μικρό παιδί. Μια ζωή, αφοσιωμένος στον Συναγερμό.

Και αυτήν ακριβώς την προσωπική υπόσχεση δίνω σε κάθε Συναγερμικό: Ότι θα είμαι πάντα απολύτως αφοσιωμένος στην παράταξή μας. Με όλη μου την ενέργεια, όλες μου τις δυνάμεις, σε κάθε γωνιά της Κύπρου. Για να κάνουμε τον ΔΗΣΥ ξανά δυνατό και περήφανο.

Για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Και όλοι μαζί, να ξαναβρούμε τις αρχές και τις αξίες που γέννησαν και γιγάντωσαν τον ΔΗΣΥ. Να πάμε πίσω να θυμηθούμε από που ξεκινήσαμε.

Να προχωρήσουμε με πολυσυλλεκτικότητα, σεβασμό, εσωτερική δημοκρατία. Με αδιαπραγμάτευτη αγάπη για αυτόν τον τόπο.

Με ρεαλισμό και ευθύνη, στην κατεύθυνση που χάραξε ο ιδρυτής μας, ο Γλαύκος Κληρίδης.

Να δουλέψουμε για να κάνουμε ξανά ισχυρούς τους δεσμούς μας με την κυπριακή κοινωνία.

Αν τα μέλη του ΔΗΣΥ με τιμήσουν με την ψήφο τους θα εργαστώ μαζί τους, όχι μόνο για την ενότητα της παράταξης, αλλά και για να χτίσουμε ένα κόμμα σύγχρονο, με συλλογική λειτουργία και τα μέλη του σε ενεργό ρόλο.

Τα μέλη μας είναι η δύναμή μας. Δεν τα θέλω χειροκροτητές, αλλά συνδιαμορφωτές της πολιτικής μας.

Βλέπετε, πιστεύω στην πολιτική που γίνεται στο προσκήνιο, όχι στο παρασκήνιο. Πάντα.

Στην πολιτική που γίνεται από τη βάση προς τα πάνω, όχι με εντολές από τα ψηλά, προς τη βάση. Πάντα.

Δημιουργική ενότητα χρειαζόμαστε, όχι ενότητα του παρασκηνίου. Και δημιουργική ενότητα σημαίνει η βάση του κόμματος να είναι ενεργή και καθοριστική.

Γι’ αυτό και καλώ όλα τα μέλη του ΔΗΣΥ να προσέλθουν στις εκλογές για πρόεδρο του κόμματος στις 11/3 και να δυναμώσουμε όλοι μαζί το νέο ξεκίνημα που έχει ανάγκη η παράταξή μας.

Πριν ολοκληρώσω αυτή την εισαγωγική μου τοποθέτηση και προχωρήσω στην παρουσίαση των προτάσεών μου για τη λειτουργία του κόμματος, θέλω να ξεκαθαρίσω και το εξής.

Τα τελευταία χρόνια, όλοι εμείς σε αυτό το κόμμα, σηκώσαμε την Κύπρο και πάλι ψηλά. Διαχειριστήκαμε κρίσεις, ανορθώσαμε την οικονομία. Και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη μας που είχαν κυβερνητικές θέσεις ευθύνης όλα αυτά τα χρόνια.

Υπήρξαν όμως και λάθη και σκιές τις οποίες πρέπει να διαλύσουμε. Και αυτό θα συμβεί αν η διαφάνεια και οι καθαρές θέσεις για όλα τα ζητήματα γίνουν οι σημαίες μας. Από την καθημερινή λειτουργία μας, μέχρι τις δημόσιες θέσεις μας για όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Χρειάζεται να λειτουργούμε στο φως. Με διαφάνεια παντού. Να πείσουμε πως πυξίδα μας είναι το όφελος των πολλών, το δημόσιο συμφέρον. Να εξαλείψουμε το πέπλο της καχυποψίας που αυξάνει την αποστάση μεταξύ πολιτών και πολιτικών, μεταξύ της κοινωνίας και των κομμάτων.

Όλη αυτή η προσπάθεια, πρέπει να γίνει όχι μόνο για το Συναγερμό, αλλά για ολόκληρη την Κύπρο. Οφείλουμε η επόμενη μέρα να μας βρει ενωμένους και δυνατούς, όχι μόνο για την παράταξή μας αλλά για την Κύπρο. Γιατί είμαστε η παράταξη στην οποία ακουμπά η πατρίδα μας σε κάθε δύσκολη στιγμή της. Και πρέπει σύντομα να είμαστε και πάλι δυνατοί.

Πώς θα το πετύχουμε; Θα σας πω τι θα κάνω εγώ. Θα αφοσιωθώ 24 ώρες το 24ωρο στο σκοπό αυτό. Θα γυρίσω κάθε γωνιά της Κύπρου. Για να ξεκινήσουμε επαφές με όλες τις κοινωνικές ομάδες, όχι για φωτογραφίες και χαμόγελα, αλλά για σοβαρή προγραμματική δουλειά. Και ταυτόχρονα, θα έχουμε δυναμική παρουσία στη Βουλή. Έτοιμοι και εκεί όχι να κάνουμε δημόσιες σχέσεις, αλλά όπου χρειαστεί να δώσουμε μάχες.

Και βέβαια, τα μέλη του κόμματος θα έχουν λόγο και ρόλο. Ώστε ο Συναγερμός να ξαναβρεί το ζωντάνια, τον παλμό του σε κάθε επίπεδο. Με σύγχρονη επικοινωνία και σύγχρονο τρόπο δράσης και δημόσιας διαβούλευσης. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους και όλες με σηκωμένα μανίκια και όρεξη για δουλειά.

Καταθέτω λοιπόν σήμερα 10 +1 προτάσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση του Δημοκρατικού Συναγερμού:

 1. Ο υποψήφιος του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα επιλέγεται ή θα επικυρώνεται δεσμευτικά από τα μέλη του κόμματος.
 2. Θεσμοθέτηση ετήσιου συνεδρίου στρατηγικής και θέσεων του κόμματος στα πρότυπα των Βρετανικών κομμάτων. Συνέδριο όχι για να εκλέξουμε όργανα, αλλά για να επικαιροποιούμε το πρόγραμμα και τη στρατηγική μας.
 3. Εκλογή προέδρου του κόμματος σε δύο γύρους ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή.
 4. Καθιέρωση ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων μεταξύ των μελών του κόμματος.
 5. Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού εσωτερικής διαβούλευσης. Το κάθε μέλος να μπορεί να προτείνει επισήμως ή να καταθέσει τη γνώμη του χωρίς μεσολαβητές στην ηγεσία.
 6. Διαφάνεια παντού. Το ημερήσιο πρόγραμμά μου θα είναι δημοσιευμένο. Όλες μου οι συναντήσεις, όλες μου οι δράσεις.
 7. Τακτικές επισκέψεις της ηγεσίας σε κάθε «σπίτι» της Παράταξης σε όλη την Κύπρο. Κάθε δύο μήνες ομάδα με επικεφαλής από την ηγεσία θα είμαστε εκεί, να ακούμε, να συζητάμε, να ανατροφοδοτούμε.
 8. Δημιουργία τμήματος ανθρώπινου δυναμικού. Και για να αξιοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητες του προσωπικού, κυρίως όμως για να προσεκλύσουμε, να εμπνεύσουμε και να αξιοποιήσουμε τα στελέχη που σήμερα χρειαζόμαστε από την κοινωνία.
 9. Δημιουργία μητρώο πολιτικών στελεχών. Μέσα από μια πλατφόρμα, ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει «παρών», να αξιολογηθεί από το ανθρώπινο δυναμικό και να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα.
 10. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός να γίνει ένας σύγχρονος πολιτικός οργανισμός. Από τις 13 του Μάρτη, ξεκινούν οι απαραίτητες μελέτες για να μπορέσουμε τον Μάιο, μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία, συλλογικά να υλοποιήσουμε το πλάνο εσωτερικής αναδόμησης. Η αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού να θεωρείται δεδομένη.
 11. Μέχρι τον Σεπτέμβρη, θα προχωρήσει το σχέδιο του εμπλουτισμού των τοπικών μας επιτροπών, των μικρότερων αλλά ουσιαστικότερων κυττάρων της παράταξής μας. Στόχος να ρίξουμε τον μέσο όρο ηλικίας των στελεχών μας, να εντάξουμε νέα στελέχη με φρέσκιες ιδέες, να ενθαρρύνουμε ως ηγεσία τα στελέχη αυτά για να εντάξουν νέες δράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Δράσεις που θα έχουν στο επίκεντρο, όσα απασχολούν στην καθημερινότητα, τους συμπολίτες μας.

Κυρίες και κύριοι,

Αυτές ήταν οι πρώτες προτεραιότητές μου για την οργανωτική ανασυγκρότηση της παράταξής μας.

Σε λίγες μέρες θα καταθέσω και το πολιτικό πλαίσιο που θέλω να υπηρετήσουμε.

Κλείνω και πάλι με τη δέσμευση ότι αν η βάση της παράταξης μού κάνει την τιμή να με εκλέξει Πρόεδρο, δεσμεύομαι να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να ζωντανέψω ξανά τη σπίθα της πολιτικής.

Της αναζήτησης νέων ιδεών όχι μόνο στο εσωτερικό της παράταξής μας, αλλά στη Κύπρο συνολικά.

Οι ιδέες μας, η ευρηματικότητά μας ως λαός, το ανοιχτό μυαλό μας, η ευελιξία μας, είναι η δύναμη που μας πηγαίνει μπροστά.

Αυτά είναι για μένα πολιτική, όχι οι δημόσιες σχέσεις και οι ισορροπίες. Έτσι θα προχωρήσουμε καθαρά μπροστά, έτσι θα προχωρήσουμε σε μια καθαρή αλλαγή.

Σας ευχαριστώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση