ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποιος θα κερδίσει τους Συναγερμικούς;

Το παρασκήνιο πίσω από το άδειασμα των υπουργών και ο ρόλος Αναστασιάδη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στο προεδρικό βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για τον καθιερωμένο πρωινό καφέ με κύριο θέμα στην ατζέντα τη συνέντευξη του Νίκου Χριστοδουλίδη στην «Κ» και το πώς θα τύγχανε πλέον χειρισμού η κατάσταση. Τον συνόδευσαν ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης και ο Παναγιώτης Δημητρίου ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν και άλλα μέλη του υπουργικού, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Γιάννης Καρούσος και ο Νίκος Νουρής.

Η αφορμή

Η δήλωση του τέως υπουργού Εξωτερικών, ότι ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να είναι παρών στην διακυβέρνηση του τόπου αλλά κυρίως η αναφορά του ότι μιλά με στελέχη του ΔΗΣΥ που στηρίζουν αυτή τη στιγμή τον Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά συμφωνούν στο σενάριο συγκυβέρνησης του ΔΗΣΥ στο ενδεχόμενο που ο ίδιος εκλεγεί, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος. Ήταν όπως σημειώνει η Πινδάρου μία δήλωση προκλητική καθώς αποτελεί καθαρή παρέμβαση στο εσωτερικό του κόμματος.

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η συνέντευξη Νίκου Χριστοδουλίδη στην «Κ» στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ

Η παρέμβαση Προέδρου και η δήλωση πίστεως

Ο ΔΗΣΥ αντιμετώπισε στην αρχή με αμηχανία τις δηλώσεις Χριστοδουλίδη, ωστόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήθελε μία δυναμική και εν πολλοίς θεσμική παρέμβαση. Ο αρχικός στόχος της Πινδάρου ήταν να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέναντι στις δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, κάτι το οποίο δεν επιτεύχθηκε. Όπως σημειώνουν Συναγερμικά στελέχη, ήταν σκέψη του Προέδρου Αναστασιάδη η κοινή ανακοίνωση υπουργών και Συναγερμικών στελεχών που εκδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας. Άλλωστε αρκετοί υπουργοί υπογράμμισαν κατά την τελευταία συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου ότι ήθελαν να ξεκαθαρίσουν πως δεν έχουν επαφές με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως φημολογείται και βρήκαν –όπως αναφέρουν στελέχη του ΔΗΣΥ- την ευκαιρία, μετά τη συνέντευξή του στην «Κ». Με την υπογραφή τους, όπου διαψεύδουν τα περί μυστικών επαφών με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την υπογράμμιση πίστης στην υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρούν να σταματήσουν την περιρέουσα. Κλείνουν όμως το ενδεχόμενο παρουσίας τους σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση Χριστοδυλίδη.

Επιδίωξη του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι

  • Να διατηρήσει τις εισροές του Συναγερμικού ακροατηρίου
  • Να απενεχοποιήσει την Συναγερμική ψήφο υπέρ του
  • Να διατηρήσει την πόρτα επικοινωνίας με τον ΔΗΣΥ στο ενδεχόμενο που ο Αβέρωφ Νεοφύτου μείνει εκτός β’ γύρου. Καθόλου τυχαίο πως σε αντίθεση με το κάλεσμα προς τον Συναγερμό, δεν επιχείρησε κάτι παρόμοιο με το ΑΚΕΛ.

Το αυτογκόλ Νικόλα

Ήδη σε πρόσφατη προεκλογική του συγκέντρωση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε στους παρευρισκόμενους πως το εισιτήριο στον β’ γύρο δεν είναι δεδομένο και με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να σταματήσει η όποια σκέψη πριμοδότησης άλλου υποψηφίου. Στο επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη αντιλαμβάνονται πως η Συναγερμική ψήφος προς τον ίδιο δεν είναι διόλου αμελητέα καθώς αποτελεί το 33% περίπου της δύναμής του. Καθόλου τυχαία και η δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου το πρωί της Δευτέρας. Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε στην ουσία ένα άνοιγμα προς τους Συναγερμικούς ψηφοφόρους, υπογραμμίζοντας πως το δίλημμα για τους δεξιούς ψηφοφόρους είναι μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Νίκου Χριστοδουλίδη. Μία δήλωση που βγάζει εκτός της εξίσωσης τον Αβέρωφ Νεοφύτου, όμως παράλληλα ανοίγει την πόρτα διαρροών των αριστερών ψηφοφόρων από την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη.

Η δήλωση Νικόλα Παπαδόπουλου, αξιοποιήθηκε πάντως πλήρως από το ΑΚΕΛ το οποίο θέλει με κάθε τρόπο να μειώσει τις όποιες διαρροές αριστερών ψηφοφόρων προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Αποτελεί και την κατάλληλη απάντηση σε εκείνα τα στελέχη ή την μερίδα των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων που έβλεπαν θετικά την συνεργασία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και γιατί όχι, την στήριξη στην υποψηφιότητά του. Αξιοποιήθηκε πλήρως και από τον ΔΗΣΥ που έστειλε το μήνυμα πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος παρεμβαίνει στα εσωτερικά του κόμματος. Από πλευράς του ο ΔΗΣΥ δια μέσου του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Δημήτρη Δημητρίου χαρακτήρισε υποκρισία που ξεπέρασε κάθε όριο, την εν λόγω δήλωση. «Ο κ Νικόλας Παπαδόπουλος διαισθανόμενος προφανώς την άνοδο του Αβέρωφ Νεοφύτου, επέλεξε σήμερα να απευθυνθεί στους Συναγερμικούς θέτοντας το δήθεν δίλημμα ΑΚΕΛ ή Νίκος Χριστοδουλίδης. Αυτά από τον Νικόλα Παπαδόπουλο που το 2008 πρωτοστάτησε υπέρ του Δημήτρη Χριστόφια. Που συμπορεύτηκε με το ΑΚΕΛ στη μηδενιστική αντιπολίτευση, που άφησε τη χώρα χωρίς προϋπολογισμό και που για μήνες προσπαθούσε να τα βρει με το ΑΚΕΛ για να αποκλείσει - όπως έλεγε- τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η υποκρισία ξεπέρασε κάθε όριο. Και η δική μας απάντηση είναι ξεκάθαρη: Οι Κύπριοι πολίτες, και ιδιαίτερα οι φίλοι του Δημοκρατικού Συναγερμού θα δώσουν και αυτή τη φορά τη δύναμη στην παράταξη μας, θα δώσουν την εντολή στον Αβέρωφ Νεοφύτου για να συνεχίσει την προσπάθεια για καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κ. Δημητρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023