ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α. Μαυρογιάννης: Ευθύνες και στον ΠτΔ αφού ερωτοτροπούμε με ιδέες δύο κρατών

Ο Α. Μαυρογιάννης ο καταλληλότερος και ο ικανότερος, δήλωσε ο Χ. Προύντζος

Με μήνυμα για ελπίδα και προοπτική επανένωσης της Κύπρου και για οικονομία που να παράγει ευημερία για την κοινωνία και όχι κέρδη για τους λίγους, κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Αφού ευχαρίστησε όσους στήριξαν την υποψηφιότητά του με την υπογραφή τους και τους «χιλιάδες ανθρώπους εκεί έξω που προσδοκούν την προοδευτική αλλαγή στον τόπο», ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι χρειάζεται «ηγεσία που να υπηρετεί τον τόπο και όχι τα δικά της συμφέροντα, με ειλικρίνεια και εντιμότητα, με διαφάνεια και λογοδοσία, εξυγίανση, κάθαρση, τιμωρία των ενόχων για τα δεκάδες σκάνδαλα που ατίμασαν την Κύπρο».

Επιπλέον, ο υποψήφιος για την Προεδρία είπε ότι διεκδικεί δουλειά με δικαιώματα, επιχειρείν σε υγιές περιβάλλον, ζωή με αξιοπρέπεια, τομές και μεταρρυθμίσεις για τον τόπο. «Αυτό σημαίνει για εμάς προοδευτική αλλαγή. Έχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο, έχουμε τους ανθρώπους για να κάνουμε πράξη τα αιτήματα και τις προσδοκίες της κοινωνίας», σημείωσε.

«Σε αυτές τις εκλογές, ο κυπριακός λαός έχει ενώπιον του αρκετούς υποψήφιους αλλά έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα παραμείνουμε στην ίδια πορεία, με τις ίδιες πολιτικές, με τους συνεχιστές της παρούσας διακυβέρνησης, είτε θα πετύχουμε τη μεγάλη προοδευτική αλλαγή για τον τόπο. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, το στοίχημα της αλλαγής. Η Κύπρος μπορεί! Μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη την αλλαγή, να ανεβάσουμε τον τόπο μας λίγο ψηλότερα, όπως λέει και ο στίχος του Σεφέρη», κατέληξε.

Μαζί του, εκτός από τον δικηγόρο Χαράλαμπο Προύντζο που τον πρότεινε, ήταν, μεταξύ άλλων, η κόρη του Αθηνά, η ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη και ο Πανίκος Παπανικολάου από το επιτελείο του. Επί σκηνής, ανέβηκαν μαζί του πολλοί υποστηριχτές του, μεταξύ των οποίων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο πρώην υποψήφιος για την Προεδρία, Σταύρος Μαλάς, Βουλευτές του ΑΚΕΛ και άλλοι.

Μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του, ο κ. Μαυρογιάννης δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και για τον ρόλο του στο Κραν Μοντανά. Ανέφερε ότι με τις εκθέσεις του ΓΓ επιβεβαιώνεται αυτό που είχε διαφανεί ήδη τα τελευταία δύο χρόνια, «ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μπει σε μια λογική ίσων αποστάσεων και όταν εγείρουμε το θέμα της μη αναφοράς της συμφωνημένης βάσης λύσης και του κεκτημένου της διαδικασίας η απάντηση είναι πώς περιμένετε από εμάς να είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως; Αφού εσείς οι ίδιοι δεν κάνετε αυτό που πρέπει και δεν επιμένετε όσο πρέπει, περιμένετε από εμάς; Αυτή είναι η κατάσταση των Ηνωμένων Εθνών και αυτή η κατάσταση επιβεβαιώνει δυστυχώς αυτό που ξέρουμε».

Γι’ αυτό, συνέχισε, «και για ‘μας είναι πρώτιστο μέλημα από την πρώτη μέρα η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πλευράς μας, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό: απόλυτη επιμονή και συνέπεια στο κεκτημένο της διαδικασίας, στο σημείο που φτάσαμε στο Κραν Μοντανά για να συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε και να καλύψουμε το τελευταίο μίλι. Είτε είναι αυτό, είτε είναι η διχοτόμηση της Κύπρου. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ τη διχοτόμηση της Κύπρου», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ΠτΔ ότι νιώθει δικαιωμένος που είναι υποψήφιοι τρεις συνεχιστές του, ο κ. Μαυρογιάννης, είπε ότι έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει δικαιωμένος. «Εγώ διετέλεσα για εννιά χρόνια συνεργάτης του ΠτΔ για το Κυπριακό και μαζί καταβάλαμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να φέρουμε το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά. Δεν υπάρχει τίποτε το κακό σε αυτό». Πρόσθεσε ότι στο Κραν Μοντανά η πλευρά μας ήταν απόλυτα προσηλωμένη και συνετή και συνεπής. «Αν φτάσαμε εκεί που φτάσαμε στο Κραν Μοντανά είναι γιατί δουλέψαμε με πάθος και είμαστε η μόνη πλευρά που υπέβαλε στο Κραν Μοντανά και γραπτές προτάσεις, με τις οποίες αποδεχόμασταν και όλο το κεκτημένο της διαδικασίας και τα έξι σημεία του ΓΓ».

Αναφορικά με την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ο ΓΓ εισηγήθηκε στα έξι σημεία την άμεση κατάργηση των εγγυήσεων και μία λογική πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. «Εγώ προσωπικά ήμουν και είμαι απόλυτα ευτυχής με την προσέγγιση του ΓΓ», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν ευθύνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναφέρουν το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης στις εκθέσεις τους, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ευθύνεται και ο Πρόεδρος, «γιατί από τη στιγμή που φλερτάρουμε και ερωτοτροπούμε με ιδέες δύο κρατών, πώς περιμένουμε είτε η άλλη πλευρά, είτε ο ΓΓ των ΗΕ, να μην το αρπάξουν και να το κάνουν μπαντιέρα».

Κληθείς να σχολιάσει «πηγαδάκια» για «πριμοδότησή του» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να περάσει στον δεύτερο γύρο, είπε ότι «διαβεβαιώνω ότι δεν χρειάζομαι καμία πριμοδότηση για να περάσω στον δεύτερο γύρο. Δεν νομίζω ότι ευσταθούν αυτά που λέγονται στα πηγαδάκια. Ομολογώ την αδυναμία μου να κατανοήσω όλα αυτά που λέγονται στα πηγαδάκια στην Κύπρο».

Ο Α. Μαυρογιάννης ο καταλληλότερος και ο ικανότερος, λέει ο Χ. Προύντζος

Από την πλερυά του, ο Χαράλαμπος Προύντζος, που πρότεινε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη, δήλωσε ότι ο κ. Μαυρογιάννης «είναι ένας έντιμος, ικανός και σύγχρονος άνθρωπος».

Πρόσθεσε ότι όταν του προτάθηκε να στηρίξει τον κ. Μαυρογιάννη ένιωσε ότι «είναι η στιγμή, άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν στο σύνολο της κοινωνίας των πολιτών από διάφορες εκφάνσεις της κοινωνίας, να δράσουν, να τοποθετηθούν και να λάβουν θέση για την Κύπρο που θέλουμε στο μέλλον».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Μαυρογιάννης «είναι ο καταλληλότερος και ο ικανότερος για να χειριστεί τη διακυβέρνηση του τόπου τα επόμενα πέντε χρόνια». Ερωτηθείς εάν εντάχθηκε στο πλευρό του Ανδρέα Μαυρογιάννη, από την αρχή ή στην πορεία, ο κ. Προύντζος είπε ότι «η προσέγγιση η συγκεκριμένη έγινε τις τελευταίες μέρες όμως η υποστήριξή μου προς το πρόσωπο του κ. Μαυρογιάννη ήταν δεδηλωμένη από προηγουμένως».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023