ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτοί είναι οι σύμβουλοι οικονομίας του Μαυρογιάννη

Τα ονόματα που πλαισιώνουν την ομάδα του υποψηφίου

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Ομάδα τεχνοκρατών και συμβούλων για θέματα οικονομίας διαμόρφωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης. Στην ομάδα αυτή, ανάμεσα σε άλλους, συμμετέχουν οι Δρ Σωφρόνης Κληρίδης Καθηγητής Οικονομικών και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Άδωνης Πηγασίου Ακαδημαϊκός Διευθυντής στο European Institute of Management and Finance, Λάζαρος Λαζάρου, τέως Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και τέως Γενικός Λογιστής της Κυπριακής Δημοκρατίας και Φίλιππος Φιλής Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης Πλοιοκτητών ECSA και Ιδρυτής - Διευθύνων Σύμβουλος του ναυτιλιακού Ομίλου Lemissoler.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Hilton από το Επιτελείο του ανεξάρτητου υποψήφιου Ανδρέα Μαυρογιάννη, εκδήλωση-συζήτηση για θέματα οικονομίας με τίτλο: Η Κύπρος στην εποχή της βιώσιμης και υπεύθυνης οικονομικής ανάπτυξης – ESG στόχοι και προκλήσεις.  

Την εκδήλωση συντόνισε ο Ακαδημαϊκός Διευθυντής στο European Institute of Management and Finance, δρ. Άδωνης Πηγασίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε το τέως Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Λάζαρος Λαζάρου.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο καθηγητής Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας του London Business School, Ιωάννης Ιωάννου και ο καθηγητής Οικονομικών και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης.

Ο κ. Ιωάννου, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη για υιοθέτηση αναδυόμενων βέλτιστων πρακτικών βιωσιμότητας σε επίπεδο κλάδων, αλλά και σε επίπεδο επιχειρηματικού μοντέλου.

Από πλευράς του, ο κ. Κληρίδης υπέδειξε ότι χρειάζεται αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης, βελτίωση της αξιοπιστίας μας διεθνώς και αναβάθμιση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών, με ένα κράτος ικανό να παίρνει στρατηγικές αποφάσεις.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέπτυξε το όραμά του για την κυπριακή οικονομία το οποίο βασίζεται σε μία βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Δήλωσε ότι η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες που δίνει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Σταθερότητας.

«Η προσωπική μου εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα λειτουργίας και θεσμών της ΕΕ, αποτελούν πρόσθετη εγγύηση ότι θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πόροι που αναλογούν στην Κύπρο», σημείωσε. Τόνισε επίσης πως, η διακυβέρνησή του θα έχει ως προτεραιότητα την πράσινη μετάβαση και την αειφορία, εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Υπέδειξε ότι στην προσπάθεια για μία βιώσιμη και πράσινη οικονομία, η συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι απαραίτητη, υπογραμμίζοντας ότι οι ανεξάρτητες εποπτικές αρχές πρέπει να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια και εργαλεία, ώστε να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοοικονομικού τομέα, τη σταθερότητα και την υγιή ανάπτυξή του.

Στη συζήτηση συμμετείχαν με παρεμβάσεις εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, του ΣΤΕΚ, του ΠΑΣΥΞΕ, του ΣΕΛΚ, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της ΠΑΣΥΔΥ, της ΣΕΚ και της ΠΕΟ.

Χαιρετίζοντας την παρουσία τους ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι, ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για το μέλλον της οικονομίας, μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με τη συνδρομή των κοινωνικών εταίρων, για αυτό και στόχος του είναι η διατήρηση ενός ανοικτού δίαυλου επικοινωνίας για συλλογική διαχείριση των δυσκολιών και εφαρμογή ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που να μετατρέπει τους κινδύνους σε προοπτική.

«Έχουμε το όραμα, έχουμε τον σχεδιασμό, έχουμε τους ανθρώπους για να δημιουργήσουμε μία οικονομία φιλόξενη για το επιχειρείν, πράσινη, βιώσιμη και ευημερούσα. Για το καλό του τόπου μας, για το καλό των ανθρώπων του», τόνισε κλείνοντας τη συζήτηση.

Η διαχείριση της οικονομίας και η επίτευξη μίας βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης δεσπόζουν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στο πλαίσιο αυτό, έχει διαμορφώσει μία ομάδα τεχνοκρατών, Συμβούλων για θέματα οικονομίας, στην οποία ανάμεσα σε άλλους, συμμετέχουν οι κύριοι:

-        Δρ Σωφρόνης Κληρίδης Καθηγητής Οικονομικών και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου

-        Δρ. Άδωνης Πηγασίου Ακαδημαϊκός Διευθυντής στο European Institute of Management and Finance

-        Λάζαρος Λαζάρου, τέως Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και τέως Γενικός Λογιστής της Κυπριακής Δημοκρατίας

-        Φίλιππος Φιλής Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης Πλοιοκτητών ECSA και Ιδρυτής - Διευθύνων Σύμβουλος του ναυτιλιακού Ομίλου Lemissoler

Δρ Σωφρόνης Κληρίδης

 

Ο Σωφρόνης Κληρίδης κατέχει πτυχίο BA (Honors) στα Οικονομικά και Μαθηματικά από το University of Wisconsin και διδακτορικό τίτλο στα Οικονομικά από το Yale University. Εργάστηκε ως ερευνητής στη Διεθνή Τράπεζα, ενώ από το 1998 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου σήμερα είναι Καθηγητής Οικονομικών και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών. Κατά την περίοδο αυτή δίδαξε επίσης στο Yale University, το European University Institute και το Georgetown University και διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής για ένα χρόνο στο Northwestern University με υποτροφία Marie Curie. Είναι ερευνητικός εταίρος του Centre for Economic Policy Research (CEPR), ένα από τα σημαντικότερα Ευρωπαϊκά δίκτυα οικονομικής έρευνας. Η έρευνά του εστιάζεται στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και έχει δημοσιεύσει αριθμό άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους.

 

Δρ. Άδωνης Πηγασίου

Ο Άδωνις Πηγασίου είναι Ακαδημαϊκός Διευθυντής του EIMF από τον Μάιο του 2019. Είναι κάτοχος διδακτορικού στα Πολιτικά (Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ), MSc στις Σπουδές Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ) και BSc στα Οικονομικά (London School of Economics (LSE)). Επιπλέον, είναι κάτοχος της πιστοποίησης «Certified Global Sanctions Specialist» (CGSS) που προσφέρεται από την Ένωση Ειδικών για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Χρήματος (ACAMS) και δίπλωμα στη «Διακυβέρνηση, τον κίνδυνο και τη συμμόρφωση» (Merit) που προσφέρεται από την International Compliance Association (ICA). ). Μετά τις διδακτορικές του σπουδές, κατείχε θέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των Κυπριακών Αερογραμμών (Επικεφαλής του Γραφείου Προέδρου και Μη Εκτελεστικό Μέλος του Συμβουλίου), της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, της Πρεσβείας του Κουβέιτ στην Κύπρο (Σύμβουλος ο Πρέσβης) και την Κυπριακή Συνεταιριστική Τράπεζα (Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου – διορισμένος από την Κυβέρνηση εγκεκριμένος από τη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Στο διάστημα μεταξύ των επαγγελματικών του διορισμών, ο Άδωνις Πηγασίου έλαβε χρηματοδότηση μεταδιδακτορικής έρευνας από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εξετάσει τον «Ευρωπαϊσμό της Κυπριακής οικονομίας». Κατά τη διάρκεια του μεταδιδακτορικού έργου, εργαζόταν στο Ερευνητικό Κέντρο EUC (Κύπρος) και ήταν επίσης Επισκέπτης Συνεργάτης στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα, έχει δημοσιεύσει την εργασία του σε διάφορα περιοδικά με κριτές και έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια. Επίσης, έχει διδάξει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC) (2014-2016) και είναι Επίκουρος Λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2015.

 

Λάζαρος Λαζάρου

Φίλιππος Φιλής

Γεννήθηκε το 1961. Από το 1996 είναι ο ιδρυτής και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Lemissoler, o οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης, λειτουργίας και ιδιοκτησίας πλοίων και το 2009 διορίστηκε Πρόεδρος του Ομίλου. Το 1997 ίδρυσε την IMCL Inter Marine Container Lines, μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις τροφοδότη εμπορευματοκιβωτίων στη Βαλτική Θάλασσα. Έχει αποφοιτήσει από το RWTH Aachen με τον τίτλο του Διπλ. Ing. Μηχανολόγου Μηχανικού. Ειδικεύτηκε στις εφαρμογές Expert Systems in Logistics και ολοκλήρωσε το Executive Leadership Program (ELP) στο Cyprus International Institute of Management (CIIM). Έχει επίσης ολοκληρώσει το Private Equity και Venture Capital (PEVC) στο Harvard Business School (HBS). Είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (CSC). Ενεργεί ως Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, το οποίο αντιπροσωπεύει στην Οργάνωση Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECSA). Είναι μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Είναι μέλος του Συνδέσμου Επιστημόνων Μηχανικών Κύπρου (CPEA), του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Μηχανικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας (IMarEST). Συμμετέχει ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αριθμού άλλων Εταιρειών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Δεν ε΄χει αντιληφθεί ακόμη ο κ. Μαυρογιάννης ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί πρόεδρος της Κυπ. Δημ. για τον απλούστατο λόγο ότι προτάθηκε από το πιό κομμουνιστικό κόμμα της υφηλίου.

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023