ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΗΣΥ: Τι θα συζητηθεί στο Πολιτικό Γραφείο

Κλειδώνει η ημερομηνία εκλογών στον ΔΗΣΥ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στον απόηχο του δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών και της ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός εισέρχεται και τυπικά σε μια εσωκομματική διαδικασία η οποία θα οδηγήσει ανάδειξη νέου προέδρου του, όπως εξήγγειλε την περασμένη Τρίτη ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Το έναυσμα των διαδικασιών θα δώσει το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ το οποίο θα συνέλθει, το απόγευμα Δευτέρας, στα κεντρικά γραφεία στην Πινδάρου. Η ατζέντα συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα είναι το εκλογικό συνέδριο το οποίο ανακοίνωσε την προηγούμενη Τρίτη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Άγνωστο παραμένει, επίσης, αν στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές το μόνο ζητούμενο θα είναι η εκλογή προέδρου του κόμματος ή του συνόλου της ηγετικής πυραμίδας. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου όταν ανακοίνωσε το εκλογικό συνέδριο είχε αναφερθεί μόνο σε εκλογή προέδρου κάνοντας γνωστό πως θα είναι ένας εκ των υποψηφίων.

Οι ενδιαφερόμενοι

Ο Χάρης Γεωργιάδης αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, από το βήμα του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου της περασμένης Τρίτης, πέρα από την αυτοκριτική που είχε ζητήσει να γίνει για τη συνολική παρουσία του ΔΗΣΥ στις Προεδρικές Εκλογές, είχε διερωτηθεί αν το κόμμα θα πρέπει να πάει άμεσα σε εκλογή μόνο προέδρου και μετά από δυο μήνες να εκλέξει και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας του κόμματος. Πέραν του Αβέρωφ Νεοφύτου που εξήγγειλε υποψηφιότητα για ανανέωση την προεδρικής θητείας, στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο, ουδείς άλλος έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Ωστόσο οι εκλογικές διαδικασίες στην κορυφή του Συναγερμού δεν φαίνεται να αφήνουν αδιάφορους πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος όπως ο Χάρης Γεωργιάδης αλλά και ο Δημήτρης Δημητρίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, τι θα πράξει και ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Κ», τον περασμένο Μάιο, ευθαρσώς είχε παραδεχθεί πως δεν τον αφήνει αδιάφορο η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι σήμερα θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο που θα συζητήσει τις διαδικασίες για το εκλογικό συνέδριο της 11ης Μαρτίου. Συγκεκριμένα, τα διαδικαστικά είναι πότε θα πραγματοποιηθεί η δήλωση των υποψηφιοτήτων και ποιος αναλαμβάνει έφορος εκλογών, ενώ οι εκλογές θα διεξαχθούν για τον Πρόεδρο του κόμματος και μόνον στις 11 Μαρτίου.

Ο κ. Δημητρίου, διευκρίνισε ότι αν παραιτηθεί η υπόλοιπη ηγεσία θα διεξαχθούν εκλογές και για τις θέσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος και των τριών Αντιπροέδρων. Αν παραιτηθεί η ηγεσία θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα και παραίτηση και του Πολιτικού Γραφείου, και τότε, όπως είπε ο κ. Δημητρίου, θα διεξαχθούν εκλογές και για τα 25 αιρετά μέλη του Πολιτικού Γραφείου.

Ερωτηθείς αν αυτό θα γίνει στις 11 Μαρτίου ή αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά, ο κ. Δημητρίου είπε πως η εκτίμηση του είναι ότι όντως χρειάζεται παραπάνω χρόνος. Ωστόσο, όπως σημείωσε, αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει σήμερα το Πολιτικό Γραφείο.

Σε ερώτηση πού βρίσκει η επόμενη ημέρα της εκλογής Νίκου Χριστοδουλίδη τον ΔΗΣΥ, ο Εκπρόσωπος Τύπου είπε πως το κόμμα θα βρίσκεται στην υπεύθυνη αντιπολίτευση με έναν εποικοδομητικό ρόλο. «Αυτό θα πράξουμε, δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει σε οποιοδήποτε στάδιο η σταθερότητα της χώρας όπως ο κρατικός προϋπολογισμός, μέσω των ψήφων του ΔΗΣΥ στη Βουλή», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν επανέλαβε χθες ότι ο ΔΗΣΥ θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ο κ. Δημητρίου είπε πως η επίσημη θέση του Πολιτικού Γραφείου ήταν ομόφωνη στο θέμα αυτό. Ερωτηθείς, κατά πόσον ενδέχεται να αλλάξει η θέση αυτή του ΔΗΣΥ σε περίπτωση που έχει πρόταση εκ νέου από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Δημητρίου απάντησε αρνητικά. «Όχι, η θέση του Πολιτικού Γραφείου σε αυτό το κομμάτι ήταν ομόφωνη. Είμαστε στην αντιπολίτευση», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Μετά την συντριπτική ήττα του ΔΗΣΥ ηγεσία και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείο έπρεπε ήδη να είχαν παραιτηθεί από τα κομματικά αξιώματα.
Ποιος όμως, από τους κομματικούς εκμεταλλευτές έκπαλαι, έχασε την ντροπή και θα ακολουθήσουν και αυτοί παραδειγματιζόμενοι;

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023