ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψήφο κατά συνείδηση και στην αντιπολίτευση η απόφαση ΔΗΣΥ

Έξι ψήφισαν υπέρ Μαυρογιάννη και δύο υπέρ Χριστοδουλίδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ψήφο κατά συνείδηση αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία μετά από μία πολύωρη συνεδρία το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ. 

Δείτε όλα όσα συνέβησαν: 

01:05 - Με ψήφο κατά συνείδηση ο ΔΗΣΥ

Η ανακοίνωση της απόφασης του ΠΓ ΔΗΣΥ 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τιμώντας τις αρχές και αξίες που τον καθιέρωσαν σαν την πιο σταθερή και αξιόπιστη πολιτική δύναμη της πατρίδας μας και μετά και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, αξιολόγησε τις δυο υποψηφιότητες που βρίσκονται ενώπιον των πολιτών και αποφάσισε τα ακόλουθα:

A) Τη μη συμμετοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα προκύψει από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο ΔΗΣΥ, σεβόμενος πλήρως την ετυμηγορία του λαού, αναλαμβάνει την ευθύνη του ως η υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση του τόπου. Πορεύεται αυτόνομος, υπερασπίζεται τις αρχές του και προασπίζει τις κατακτήσεις και τις προοπτικές του λαού μας.

Αταλάντευτες προτεραιότητές μας είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με κράτη της περιοχής και με τις ΗΠΑ, η ισχυρή οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία, η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, η προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, η εφαρμογή του σχεδίου Κύπρος_ το Αύριο, η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου του λαού.

Β) Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι πολιτική παράταξη αποτελούμενη από ελεύθερους ανθρώπους, των οποίων σέβεται και αναγνωρίζει την ελεύθερη βούληση, άποψη και κρίση.

Από την ώρα που η πρόταση διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν βρίσκεται πλέον ενώπιον των πολιτών και η παράταξη από την 1η Μαρτίου θα είναι η μεγάλη και υπεύθυνη δύναμη της αντιπολίτευσης, καλούμε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να ζυγίσουν τις επιλογές που έχουν μπροστά τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά συνείδηση, θέτοντας πάντα ως απόλυτη προτεραιότητα το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας.

Η σημερινή κατά πλειοψηφία απόφαση που λαμβάνεται ως προνοούν οι καταστατικές μας διατάξεις, στέλνει το μήνυμα της αποφασιστικότητας της παράταξης να λειτουργεί πάντοτε προς όφελος της Κύπρου και των πολιτών της. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του Προέδρου και του συνόλου της ηγεσίας του κόμματος για ενδυνάμωση της ενότητας και του πρωταγωνιστικού ρόλου που καλείται ο Δημοκρατικός Συναγερμός να διαδραματίσει στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας, έχοντας ως στέρεο υπόβαθρο την διακήρυξη αρχών του, το ιδεολογικό του μανιφέστο, καθώς και τις πολιτικές του.

01:02 - Πρόταση Φαίδωνα για στήριξη Μαυρογιάννη: Yπέρ 6.

Πρόταση για στήριξη Χριστοδουλίδη: Υπέρ 2. 

01:01 - Ο λόγος στον Φαίδωνος

«Να δώσουμε ψήφο στον Ανδρέα Μαυρογιαννη». 

00:38 - Στο βήμα ο Αβέρωφ

«Δεν χάσαμε αυτές τις εκλογές, κερδίσαμε τις αρχές και αξίες μας. Όταν έβαζα υποψηφιότητα γνώριζα και τους Ιούδες και τους αποστάτες. Τους αποστάτες που είχα απέναντι μου δεν είχα πρόβλημα να τους αντιμετωπίσω. Οι άλλοι να σταθούν απέναντι μου. Τους γνώριζα. Έχω άποψη, δεν θα ψηφίσω λευκό. Τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει η ιστορία τους διάσπαρτές ποτέ », είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

00:29 - Χ. Γεωργιάδης: Ξεχάσαμε τι λέγαμε για Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη μέχρι το περασμένο Σάββατο; 

Ένα πράγμα μας έμεινε η πολιτική μας αξιοπιστία. Ξεχάσαμε τι λέγαμε για Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη μέχρι το περασμένο Σάββατο; ανέφερε ο Χάρης Γεωργιάδης. 

00:00 - Δημητρίου: Ψήφος κατά συνείδηση η πιο σοφή εισήγηση

Η ψήφος κατά συνείδηση είναι σήμερα η λιγότερο λάθος για μας απόφαση, η πιο σοφή εισήγηση. Αν και δεν είναι απόφαση που ταιριάζει σε μας, στο κόμμα των τολμηρών αποφάσεων, στην παράταξη των μεγάλων αλλαγών, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου. [Διαβάστε περισσότερα εδώ]

22:34 - Επί ενός κειμένου το οποίο έχει ετοιμαστεί και θα διαβάσει μετά το τέλος των ομιλιών ο Αβέρωφ Νεοφυτου, θα κληθούν να ψηφίσουν τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ. Το κείμενο περιλαμβάνει την ψήφο κατά βούληση με τον ΔΗΣΥ στην αντιπολίτευση, θέση κατόπιν συνεννόησης με τον Νίκο Αναστασιάδη. Το κείμενο περιλαμβάνει και τους βασικούς πυλώνες πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

22:15 - Χατζηπαντέλα: Υιοθετώ την πρόταση του προέδρου μας

Χαίρομαι γιατί ήμουν και στις δύο συναντήσεις μετά τις εκλογές και κάποιοι αλλάξαν γνώμη. Κάποιοι από εδώ, οι νέοι μας παλεύαμε μέχρι το τελευταίο λεπτό να μαζέψουμε 1000 ψήφους περισσότερους. Ντροπή είναι για κάποιους που είναι αναμεσά μας και ξέρουμε ποιοι είναι που δεν στήριξαν το κόμμα μας, είπε ο κ. Χατζηπαντέλα. 

21:55 - Καρούσος: Ψήφος κατά συνείδηση - Όχι στους αποστάτες

Η καλύτερη και πιο σοφή επιλογή για την παράταξη μας είναι η ψήφος κατά συνείδηση, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος. [Διαβάστε περισσότερα εδώ]

21:18 - Τι πυροδότησε την ένταση στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ (βίντεο)

Ένταση επικράτησε στο Συνεδριακό όπου συνεδριάζει το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ. [Διαβάστε περισσότερα εδώ]

20:42 - Η συνεδρίαση συνεχίζεται

Τα πνεύματα ηρέμησαν και οι πόρτες άνοιξαν. 

20:37 - Η συνεδρίαση διακόπηκε

Προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα ο Αβέρωφ. 

20:31 - Ένταση στο Συνεδριακό

Προπηλακισμός εναντίον του Προδρόμου. 

20:28 - Με βάση τις πληροφορίες της «Κ» από τις ομιλίες τοποθετήσεις, η πλειοψηφία μιλά πρώτον για κατά βούληση ακολουθεί η στήριξη Ανδρέα Μαυρογιάννη και με μικρή μειοψηφία η στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη.

20:23 - Φαίδωνας: H πλειοψηφία των τοποθετήσεων είναι υπέρ του Μαυρογιάννη

Ο δήμαρχος Πάφου σε δηλώσεις του και ενώ συνεχίζεται η συνέδρια του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ επιβεβαίωσε τα όσα μετέδωσε η «Κ» για κατά βούληση ψήφο σε συνεννόηση με τον ΠτΔ. Επίσης ανάφερε πως η πλειοψηφία των τοποθετήσεων είναι υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη. 

19:35 - Συνεχίζονται οι ομιλίες των μελών του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ

Συνεχίζονται οι ομιλίες των μελών του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ. Από τις ομιλίες των πρώτων Συναγερμικών προκύπτει πως υπάρχει κλίμα υπέρ υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη.

19:11 - Αβέρωφ σε συνεννόηση με Πρόεδρο Αναστασιάδη: Κατά βούληση ψήφος και ΔΗΣΥ στην αντιπολίτευση

Κατά την διάρκεια του Πολιτικού Γραφείου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διάβασε ανακοίνωση η οποία είναι σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για κατά βούληση ψήφο με τον ΔΗΣΥ ωστόσο να βρίσκεται στην αντιπολίτευση. 

19:05 - ΔΗΣΥ: Εισήγηση για υπέρβαση έκανε η Καίτη Κληριδου

Η Καίτη Κληρίδου έκανε εισήγηση για υπέρβαση, ενώ ο Παναγιώτης Δημητρίου στην ομιλία του εξήγησε γιατί πρέπει να επικρατήσει η ενότητα, με ψηλά την παραταξιακή συνείδηση για να διαχειριστούμε αυτή την περίοδο που έχουμε ενώπιον μας.

18:50 - Η συνέλευση συνεχίζεται κεκλεισμένων των θυρών 

18:30 - Σε εκλογές ο ΔΗΣΥ στις 11 Μαρτίου - Επαναδιεκδικεί ο Αβέρωφ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξήγγειλε τη διεξαγωγή Παγκύπριου Εκλογικού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ στις 11 Μαρτίου, για εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος και ανέφερε ότι θα ζητήσει ανανέωση της εντολής.

Μιλώντας ενώπιον των 300 περίπου μελών του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου τους ευχαρίστησε για τον «δύσκολο αλλά υπέροχο αγώνα που δώσαμε, για τα πιστεύω, τις αρχές και τις αξίες μας, για μια ενωμένη Κύπρο, για μια δυνατή οικονομία και για αξιοπρεπείς πολίτες».

«Κι όταν λέμε για αξιοπρέπεια, Η αξιοπρέπεια φαίνεται και στην πράξη με τον τρόπου που αποδέχεσαι ακόμα και την ήττα. Αξιοπρεπείς ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ακόμα ότι λειτουργεί θεσμικά με απόλυτο σεβασμό στις διατάξεις του καταστατικού, αλλά και με πολιτική ευθιξία.

«Για αυτούς τους δύο λόγους και με βάση το άρθρο 17/4 του καταστατικού μας, συγκαλώ παγκύπρια εκλογική συνέλευση στις 11 Μαρτίου για εκλογή ηγεσίας και δηλώνω στο σώμα και στα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι θα ξαναζητήσω ανανέωση εντολής», ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου εισερχόμενος στο συνεδριακό κέντρο έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από μέλη του κόμματος, κάποιοι από τους οποίους φώναζαν «είμαστε μαζί σου», «όχι στους αποστάτες» και άλλα συνθήματα.

18:10 - Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν τον Αβέρωφ Νεοφύτου

17:54 - Σχηματίστηκαν πηγαδάκια για ποια θα πρέπει να είναι η στάση του κόμματος 

Εκτός αίθουσας όπου θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο έχουν σχηματιστεί πηγαδάκια με θέμα το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και ποια θα πρέπει να είναι η στάση του κόμματος την ερχόμενη Κυριακή. Στα πηγαδάκια κυριαρχεί ο δήμαρχος Πάφου ο οποίος εξηγεί γιατί ο Συναγερμός θα πρέπει να επιλέξει Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ωστόσο άλλες εκτιμήσεις Συναγερμικών βλέπουν ως επικρατέστερο σενάριο τη ψήφο κατά βούληση.

17:42 - Στην Πινδάρου ο Δήμαρχος της Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος 

17:40 - Ξεκίνησε η προσέλευση των μελών του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ

Ξεκίνησε η προσέλευση των μελών του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ τα οποία θα αποφασίσουν για τη στάση του κόμματος κατά τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών. Στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου και εντός ή παρουσία της Αστυνομίας είναι έντονη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023