ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Γκάφα» Μαυρογιάννη στο debate για οικονομία (βίντεο)

Μπέρδεψε το δημοσιονομικό έλλειμμα με το δημόσιο χρέος, ενώ μίλησε και για υποβάθμιση της οικονομίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο πρέσβης και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης κατά τη διάρκεια του «debate» που διεξήχθη την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 μεταξύ των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κυρίων Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη, έκανε δύο «γκάφες» σε σχέση με την οικονομία της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρογιάννης φάνηκε να μπερδεύει τον όρο του δημοσιονομικού ελλείμματος με αυτόν του δημοσίου χρέους, διορθώνοντας τη θέση του κ. Νεοφύτου όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012. Ο κ. Νεοφύτου είπε πως το 2012 η Κύπρος είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που αντιστοιχούσε σε 6,6%. Ο κ. Μαυρογιάννης διέκοψε τον κ. Νεοφύτου και πρόσθεσε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν στο 62%, διορθώνοντάς τον με τη σειρά του ο κ. Νεοφύτου, λέγοντας πως, καμία χώρα του κόσμου δεν είχε 62% δημοσιονομικό έλλειμμα. Συμπλήρωσε δε, ο κ. Νεοφύτου πως μάλλον ο κ. Μαυρογιάννης ήθελε να πει πως το δημόσιο χρέος ήταν στο 62%, που και αυτό ήταν λάθος, καθώς 104% ήταν το 2013 το δημόσιο χρέος.

Στο δεύτερο λάθος που υπέπεσε ο κ. Μαυρογιάννης, αφορούσε ενδεχομένως –αν ήθελε να θίξει αυτό- την πιστοληπτική αξιολόγηση της κυπριακής δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρογιάννης είπε στο «debate» πως η οικονομία της Κύπρου έχει υποβαθμιστεί. Το κυπριακό αξιόχρεο έχει να υποβαθμιστεί από τους Οίκους Αξιολόγησης πάνω από μία δεκαετία, ενώ από το Σεπτέμβρη του 2018 έχει μπει σε επενδυτική βαθμίδα. Από το 2018 και εντεύθεν, οι Οίκοι έχουν προχωρήσει μόνο σε αναβαθμίσεις και σε καμία υποβάθμιση.

Προφανώς ο κ. Μαυρογιάννης επί του θέματος της αναβάθμισης / υποβάθμισης της ΚΔ είτε ήταν απροετοίμαστος, είτε ήθελε να πει κάτι άλλο σε σχέση με την οικονομία, όπως άλλωστε έγινε νωρίτερα με το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση