ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η «μυστική συμφωνία» και η ρήξη

Ποια μέτρα μελετά το ΔΗΚΟ μετά το δημοσίευμα μυστικών εγγράφων και συμφωνιών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στη γραμματεία του Δημοκρατικού Κόμματος την Τρίτη αναμένεται να καθοριστεί το με ποιο τρόπο θα απαντήσει το κόμμα στο δημοσίευμα του «Πολίτη» το οποίο παρουσίασε την περασμένη Κυριακή «μυστική συμφωνία» του κόμματος του Κέντρου με τον υποψήφιο για την προεδρία Νίκο Χριστοδουλίδη. Στο τραπέζι συζητούνται ήδη νομικά μέτρα.

Το εν λόγω έγγραφο στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα είχε ολοκληρωθεί τον Απρίλιο προτού το ΔΗΚΟ προχωρήσει στην επίσημη σύμπλευση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Σε αυτό καταγράφεται μεταξύ άλλων η ανάγκη δέσμευσης του Νίκου Χριστοδουλίδη οτι δεν θα προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος στο σενάριο εκλογικής του αποτυχίας ή οτι στο σενάριο εκλογής του θα υπάρξει εις βάθος συνεργασία. Σημειώνονται οι διαφορές σε κυπριακό και στο ζήτημα της διαφθοράς μεταξύ των δύο μερών αλλά και η ανάγκη να στελεχωθεί το επιτελείο και από πρόσωπα με τα οποία συναινεί το ΔΗΚΟ. Στο δημοσίευμα -όχι στο έγγραφο που παρουσιάζεται- υπάρχει και αναφορά για συνεργασία των δύο μερών ανεξαρτήτως του αποτελέσματος σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αν ο κ. Χριστοδουλίδης χάσει, μπορεί να συμμετέχει με το ΔΗΚΟ στις ευρωεκλογές ή στις δημοτικές εκλογές -σε έναν από τους δύο μεγάλους δήμους. 

Εις γνώσιν Νικόλα

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν ενήμερος προηγουμένως για το σχετικό δημοσίευμα και φρόντισε να ενημερώσει τα στελέχη του κόμματος το περασμένο Σάββατο για το τι θα δημοσιευόταν και να εξηγήσει πως πρόκειται για ψευδή είδηση. Από το πρωί της Κυριακής σε ανάρτησή του διέψευσε το εν λόγω δημοσίευμα και ανέφερε πως πρόκειται για ένα κατασκευασμένο έγγραφο.

Οι επιλογές

Από την Κυριακή πάντως η ηγεσία του κόμματος συζητούσε για το αν θα προχωρήσει με νομικά μέτρα εναντίον της εφημερίδας, να κινήσει αγωγή, να πάρει το θέμα στην αστυνομία –δεδομένου ότι όπως υποστηρίζει πρόκειται για κατασκευασμένο έγγραφο- ή να περιοριστεί σε μία καταγγελία στην επιτροπή δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Η συνεδρίαση θα διεξαγόταν τη Δευτέρα το απόγευμα ωστόσο λόγω του ότι δύο στελέχη απουσιάζουν στο εξωτερικό (Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Πανίκος Λεωνίδου) και ο Χρύσης Παντελίδης προεδρεύει στην ολοήμερο επιτροπή Οικονομικών, αποφασίστηκε να διεξαχθεί την Τρίτη. Αυτές ακριβώς οι επιλογές μαζί με το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν σε καμία κίνηση βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης την Τρίτη. Υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά από νομικούς, καθώς όπως υποστηρίζουν το επιστολόχαρτο που παρουσιάζεται δεν είναι αυτό που χρησιμοποιεί το ΔΗΚΟ και συνεπώς μπορεί να γίνει καταγγελία στην αστυνομία. Υπάρχουν ωστόσο και στελέχη εντός του ΔΗΚΟ που διαφωνούν με το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων καθώς αυτό ενδεχομένως να θεωρηθεί φίμωση και λογοκρισία.

Ασκήσεις επί χάρτου και άλλα σενάρια…

Στο ΔΗΚΟ απορρίπτουν αναφανδόν ότι υπήρξε μία τέτοια συμφωνία, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται από κάποιες ΔΗΚΟϊκές πηγές το ενδεχόμενο κάποιο μέλος να έκανε στρατηγική εν είδει ασκήσεων επί χάρτου, χωρίς ωστόσο να πρόκειται για συμφωνία ή κάτι με το οποίο συμφώνησε η ηγεσία. Το εν λόγω δημοσίευμα διέψευσε στο OMEGA και ο υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας πως η προσπάθεια του εν λόγω δημοσιεύματος είχε ως στόχο να στείλει προς τους Συναγερμικούς ψηφοφόρους του το μήνυμα ότι ανήκει σε άλλο πολιτικό χώρο. «Εκεί που ανήκω είχα την τόλμη το είπα δημόσια και δεν έχω απολύτως τίποτε να κρύψω. Ούτε ευρωβουλευτής θέλω να γίνω ούτε δήμαρχος. Αν ήθελα αξιώματα θα έμπαινα σε συμβιβασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το αξιοποίησε ο ΔΗΣΥ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πάντως είχε γρήγορα αντανακλαστικά μπροστά στο δημοσίευμα, καθώς στελέχη και υποστηρικτές του Αβέρωφ Νεοφύτου φρόντισαν να το αναρτήσουν και να υπογραμμίσουν τα περί σύμπραξης Χριστοδουλίδη-Παπαδόπουλου. Κάτι τέτοιο θεωρείται άλλωστε πως θα προκαλέσει πλήγμα στην κοινοπραξία κομμάτων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη –αν εμπεδωθεί δηλαδή ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο και όχι με τους υπόλοιπους- αλλά και πλήγμα σε εκείνους τους Συναγερμικούς ψηφοφόρους που σκέφτονται να τον ψηφίσουν.

Ενδεικτική η αναφορά του εκπροσώπου τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου πως «η υποτιθέμενη ανεξαρτησία της υποψηφιότητας του κ. Χριστοδουλίδη καταρρέει σήμερα σαν χάρτινος πύργος. Ο κ. Χριστοδουλίδης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον κυπριακό λαό για τις δεσμεύσεις του έναντι του Νικόλα Παπαδόπουλου. Οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού τον οποίο εξαπάτησε συστηματικά με τα ψέματά του. Πολλούς μήνες πριν παραιτηθεί από Υπουργός συνομολογούσε κρυφές συμφωνίες με τον Νικόλα Παπαδόπουλο πίσω από την πλάτη του κυπριακού λαού και της κυβέρνησης που τον ανέδειξε».

Η ρήξη

Σε αυτό το πλαίσιο πάντως ο Νικόλας Παπαδόπουλος φρόντισε να απαντήσει και να χαρακτηρίσει ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν την είδηση αλλά και τον εκπρόσωπο τύπου του ΔΗΣΥ «παπαγαλάκια» που «νομίζουν ότι θα κερδίσουν τις εκλογές με το ψέμα». Ο ΔΗΣΥ πάντως κάλεσε επανειλημμένως το ΔΗΚΟ να προχωρήσει σε καταγγελία στην αστυνομία αν δεν ισχύει, ενώ η εκπρόσωπος τύπου του επιτελείου του Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για μάσκες που έπεσαν. «Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί από κόμματα που χρειάζονται μυστικές συμφωνίες για να συνεργαστούν. Ούτε από έναν Πρόεδρο που αντί να λύνει τα προβλήματα του λαού, θα ασχολείται μονίμως με την επίλυση των διαφορών μεταξύ των κομμάτων που θα τον στηρίζουν. Γιατί αυτή είναι η συνταγή της απόλυτης ακυβερνησίας. Αυτή δεν θα είναι κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά κυβέρνηση εθνικής ασυνεννοησίας. Η Κύπρος χρειάζεται ηγεσία που να λύνει και όχι να δημιουργεί προβλήματα. Ηγεσία αποτελεσματική και υπεύθυνη. Και αυτό μόνο ο Αβέρωφ Νεοφύτου ως Προέδρος της Δημοκρατίας μπορεί να το εγγυηθεί» ανέφερε η κα Παναγιώτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση