ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι στο Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» οι υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Προεδρικές Εκλογές. Όπως ήταν φυσιολογικό η προσοχή στράφηκε στα πρόσωπα που συνόδεψαν τους υποψηφίους αλλά και στις δηλώσεις μετά την διαδικασία υποβολής.

Τα πρώτα τους σχόλια μετά την επίσημη υποβολή υποψηφιοτήτων έκαναν στην Διασπορά Ειδήσεων οι Άθως Αντωνιάδης, Έφη Ξάνθου και Σάβια Ορφανίδου.

Ακούστε τα ηχητικά:

Αβέρωφ Νεοφύτου – Ευθύνη και «ττενέκκα»

Θυμίζουμε ότι τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως αποκάλυψε πρώτη η «Κ», πρότεινε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να δηλώνει ότι «Τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα για τη χώρα μας, για κάθε Κύπρια και κάθε Κύπριο. Η οικονομία της χώρας μας είναι σήμερα δυνατή όμως δεν είναι δεδομένη». Πρόσθεσε ότι «στον ΔΗΣΥ, αποδείξαμε ότι είμαστε το κόμμα της ευθύνης. Αρκεί να συγκρίνουμε τι παραλάβαμε και πως είναι σήμερα. Η δουλειά ενός ηγέτη να φέρνει αποτέλεσμα». Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όποιος έχει σκέψεις διάσπασης για τον ΔΗΣΥ θα πάρει την απάντηση στην τενέκκα».

Νίκος Χριστοδουλίδης– Έμφαση στο σύγχρονο πρόγραμμα διακυβέρνησης και στην συνένωση

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως επίσης αποκάλυψε η «Κ», θα προτάθηκε από την 18χρονη κόρη του, Ιωάννα. Στις δηλώσεις του ο κύριος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για το σύγχρονο πρόγραμμα διακυβέρνηση που διαμόρφωσε με τους συνεργάτες του. Τόνισε επίσης την πολυσυλλεκτικότητα της υποψηφιότητας του, εισπράττοντας τη θερμή υποστήριξη από όλο το φάσμα της κοινωνίας.

Ανδρέα Μαυρογιάννης – Ώρα αλλαγής με σχέδιο

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης που προτάθηκε από τον γνωστό νομικό Χαράλαμπο Προύντζο αρχικά ευχαρίστησε όσους στήριξαν την υποψηφιότητά του με την υπογραφή τους και τους «χιλιάδες ανθρώπους εκεί έξω που προσδοκούν την προοδευτική αλλαγή στον τόπο», ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι χρειάζεται «ηγεσία που να υπηρετεί τον τόπο και όχι τα δικά της συμφέροντα, με ειλικρίνεια και εντιμότητα, με διαφάνεια και λογοδοσία, εξυγίανση, κάθαρση, τιμωρία των ενόχων για τα δεκάδες σκάνδαλα που ατίμασαν την Κύπρο».
Επιπλέον, ο υποψήφιος για την Προεδρία είπε ότι διεκδικεί δουλειά με δικαιώματα, επιχειρείν σε υγιές περιβάλλον, ζωή με αξιοπρέπεια, τομές και μεταρρυθμίσεις για τον τόπο. «Αυτό σημαίνει για εμάς προοδευτική αλλαγή. Έχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο, έχουμε τους ανθρώπους για να κάνουμε πράξη τα αιτήματα και τις προσδοκίες της κοινωνίας», σημείωσε.


Διαβάστε επίσης: 

Οι 101 που στηρίζουν Αβέρωφ

Οι 100 που στηρίζουν Νίκο Χριστοδουλίδη

Αυτοί είναι οι 100 που στηρίζουν Ανδρέα Μαυρογιάννη


Πως εξελίχθηκε η διαδικασία

11:36 -  Αυτοί πλαισίωναν τον Χριστοδουλίδη - Υπέβαλε υποψηφιότητα 

Με τις κόρες του και τη σύζυγό του έφτασε στο «Φιλοξενία» ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Στο πλάι του βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, η Ελένη Θεοχάρους, ο Μάριος Καρογιάν, ο Μάρκος Κυπριανού και ο Σάββας Ηλιοφώτου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι με τον πλέον επίσημο τρόπο υποψήφιος. Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για το πρόγραμμα διακυβέρνησης του που διαμόρφωσε με τους συνεργάτες του. Έκανε λόγο για την πολυσυλλεκτικότητα της υποψηφιότητας του, εισπράττοντας τη θερμή υποστήριξη από όλο το φάσμα της κοινωνίας όπως είπε. «Οι καιροί απαιτούν συνενώσεις. Είμαι πανέτοιμος για την αυριανή διακυβέρνηση της χώρας, σχηματίζοντας κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Στη τελική ευθεία με μεγάλη αισιοδοξία παραμένω προσηλωμένος στην επόμενη μέρα όπου πρέπει να μας βρει ενωμένους» είπε μεταξύ άλλων. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι θα παραμείνει συνενωτικός μακριά από κομματικούς και άλλους διαχωρισμούς. Κάλεσε ακόμη τους νέους να συμμετέχουν στις εκλογές. Τέλος, ευχαρίστησε τον κόσμο για τη δύναμη που του δίνει. «Τώρα μέσα από τη συνένωση δυνάμεων πάμε για το μέλλον που μας αξίζει». 

11:30 - Κατέθεσε την υποψηφιότητά της η Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός

Η κ. Κομνηνού μπαίνοντας και επίσημα στην μάχη των Προεδρικών Εκλογών, ανέφερε ότι ήρθε η ώρα για το λαό της Κύπρου να καθορίσει τη μοίρα του για τα επόμενα πέντε χρόνια. Υποσχέθηκε να βρει τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, να εξαλείψει τη διαφθορά, να διασφαλίσει την αξία της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας.

11:20 - Στην κούρσα των Προεδρικών και επίσημα ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης 

Ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ευχαρίστησε τον Ανδρέα Λαδόμματο που πρότεινε την υποψηφιότητα του. Ευχαρίστησε επίσης τους 100 που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του, τους συνεργάτες του στο «ΝΕΟ ΚΥΜΑ», τον Νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη και την οικογένεια του. «Η επιλογή είναι δική μας. Ή θα πορευτούμε στην πεπατημένη ή θα πορευτούμε στην αλλαγή. Αν δεν επανενώσουμε την πατρίδα μας τότε ποιος; Να αποφασίσετε όχι με κομματικό κριτήριο ούτε το στενά προσωπικό συμφέρον αλλά για το καλό της πατρίδας μας. Το μέλλον ανήκει στους οραματιστές», είπε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του.

11:07 - Στο συνεδριακό ο Αριστοτέλους

Κατέθεσε και επίσημα την υποψηφιότητά του ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους. Στο πλευρό του ανεξάρτητου υποψήφιου βρέθηκαν φίλοι και οικογένεια. Στις δηλώσεις του ο κ. Αριστοτέλους ευχαρίστησε «τους εργαζόμενους και την εργατική τάξη που στήριξε την προσπάθεια του από τον Μάιο του 2022 όπου και ξεκίνησε». «Είναι μια προσπάθεια που θέλει να προκρίνει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο. Να απαλυνθούν τα προβλήματα που απασχολούν τις κοινωνικές ομάδες και τη νέα γενιά». «Αυτή η υποψηφιότητα αγκαλιάστηκε από τη νέα γενιά όπου το 90% είναι νέοι άνθρωποι», είπε και ευχαρίστησε τον λογοτέχνη Μιχάλη Μαυροθέρη.

10:45 - Σύσσωμη η Κυβέρνηση  - Υπέβαλε υποψηφιότητα ο Αβέρωφ

Με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου αλλά και με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έφτασε στο «Φιλοξενία» ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος υπέβαλε την υποψηφιότητά του. Στο Συνεδριακό ακούστηκαν συνθήματα όπως «Μόνο με Αβέρωφ». «Τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα για τη χώρα μας, για κάθε Κύπρια και κάθε Κύπριο. Η οικονομία της χώρας μας είναι σήμερα δυνατή όμως δεν είναι δεδομένη», είπε. Πρόσθεσε ότι «στον ΔΗΣΥ, αποδείξαμε ότι είμαστε το κόμμα της ευθύνης. Αρκεί να συγκρίνουμε τι παραλάβαμε και πως είναι σήμερα. Η δουλειά ενός ηγέτη να φέρνει αποτέλεσμα». Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όποιος έχει σκέψεις διάσπασης για τον ΔΗΣΥ θα πάρει την απάντηση στην τενέκκα».

10:24 - Στο συνεδριακό ο Γιώργος Κολοκασιδης

Υπέβαλε την υποψηφιότητα του ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Κολοκασίδης. Από το βήμα του Συνεδριακού ανέφερε ότι οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι απαιτώντας αλλαγές στην ποιότητα της δημοκρατίας μας και στο Κυπριακό όπου οι διαδοχικές κυβερνήσεις επιδιώκουν λύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν. Όλα αυτά εις βάρος της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Ως ανεξάρτητος πολίτης σήμερα καταθέτω την υποψηφιότητα μου για την Προεδρία της ΚΔ. Τάσσομαι δίπλα στους πολίτες, μάχομαι εναντίον της κομματοκρατίας και αρνούμαι να παζαρέψω την υποψηφιότητα μου. Οι θέσεις μου με θέτουν αντιμέτωπο και με τους τρεις βασικούς υποψηφίους, που επευλογούνται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος φέρει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα», είπε ο κ. Κολοκασίδης. Τέλος κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει και να κάνει την «Ειρηνική Επανάσταση». 

10:08 - Υπέβαλε υποψηφιότητα ο Ανδρέας Μαυρογιάννης - Ποιοι βρέθηκαν στον πλάι του 

Στο Συνεδριακό έφτασε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, από την κόρη του Αθηνά, τον Στέφανο Στεφάνου, τον Τσαρλς Έλληνα, τον Άριστο Δαμιανού, τον Χαράλαμπο Προύντζο, τον Σταύρο Μαλά, τον Ανδρέα Βύρα και την Δέσποινα Μπεμπεδέλη.  Ο κ. Μαυρογιάννης ευχαρίστησε τους 100 που στήριξαν την υποψηφιότητά του αλλά και τους χιλιάδες ανθρώπους που τον στηρίζουν. Μίλησε για την προοδευτική αλλαγή που εκπροσωπεί και το όραμα του. «Ο λαός έχει δύο επιλογές. Είτε θα μείνουμε στην ίδια πορεία είτε θα φέρουμε την προοδευτική αλλαγή», είπε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του. Δήλωσε ταυτόχρονα ότι είναι ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας που φλερτάρουμε με λύση δύο κρατών.

09:53 - Υπέβαλε υποψηφιότητα ο Αλέξιος Σαββίδης

Υπέβαλε την υποψηφιότητα του ο εκπαιδευτικός και ανεξάρτητος υποψήφιος Αλέξιος Σαββίδης. Ο κ. Σαββίδης μίλησε για τις θέσεις του, για το ζήτημα του κορωνοϊού και την παράνομη όπως τη χαρακτήρισε μετανάστευση.

09:30 - Με σκυλάκι στο Συνεδριακό ο Αχιλλέας Δημητριάδης 

Κρατώντας τον «Σκάι», το σκυλάκι του Άδωνι Γιάγκου έφτασε στο Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» ο Αχιλλέας Δημητριάδης. Στις δηλώσεις του ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η ανεξάρτητη του υποψηφιότητα στόχο έχει να δώσει φωνή. Ευχαρίστησε την Τιτίνα Λοϊζίδου, την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και όσους βρίσκονταν μαζί του. Ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί τέρμα στη διαφθορά, ενώ θέλει να υπηρετήσει τη χώρα του, μια Κύπρο πράσινη και ενωμένη. «Οι εκλογές δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αφετηρία. Είμαι εδώ για να μείνω στη πολιτική ζωή», κατέληξε. Η Τιτίνα Λοϊζίδου δήλωσε ότι «ο Αχιλλέας έχει το θάρρος της γνώμης του αλλά έχει και συναίσθημα. Ανεπιφύλακτα τον υποστηρίζω»  

09:17 - Υπέβαλε υποψηφιότητα ο Ανδρόνικος Ζερβίδης

Την υποψηφιότητά του υπέβαλε ο Ανδρόνικος Ζερβίδης. Σε δηλώσεις του είπε ότι είναι μεγάλο προνόμιο για αυτόν η υποβολή της υποψηφιότητας του. Θέση του όπως δήλωσε είναι να υπογραφεί μία λύση με τους Τούρκους για το Κυπριακό, κάνοντας λόγο για μανιφέστο που έγραψε για το «πως θα βρεθούν λύσεις για τα πολλά προβλήματα». Ευχαρίστησε παράλληλα τον Μάρκο Κωμοδρόμου και την μικρή ομάδα του. 

09:00 Με την οικογένειά του υπέβαλε υποψηφιότητα ο Χρίστου

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του ανέφερε οτι το ΕΛΑΜ αποτελεί το ισχυρότερο ανάχωμα για τη μη αποδοχή λύσης τουρκικών ρποδιαγραφών όπως η λύση ΔΔΟ. Τόνισε παράλληλα οτι ο ίδιος έχει σαφές πρόγραμμα για την πάταξη των μεταναστευτικών ροών. Είπε ακόμα πως η παράταξη του βρίσκεται μακριά από σκάνδαλα διαφθοράς ενώ παράλληλα βρίσκεται κοντά στους συμπολίτες του προασπίζοντας τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας.

08:46 - Επισήμως υποψήφια η Τσελεστινα Ντι Πέτρο

Η κ. Ντε Πέτρο ανέφερε ότι περίμενε μέχρι τελευταία στιγμή για να υποβάλει την υποψηφιότητά της και τελικά τα κατάφερε. Ανέφερε επίσης ότι αγαπάει πολύ τον κόσμο με την προσπάθεια της να συνεχίζεται.

08:30 - Υπέβαλε υποψηφιότητα ο Λουκάς Σταύρου

Ελλάς - Κύπρος - Ένωσις φώναξε ο Λουκάς Σταύρου κατά την είσοδο του στο Συνεδριακό. Στις δηλώσεις του ο κ. Σταύρου ανέφερε ότι καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για ένταξη της ΚΔ στην Ελληνική Δημοκρατία, με άμεση ενσωμάτωση της ΕΦ στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας. Απορρίπτει την ΔΔΟ και το Ενιαίο Κράτος στη βάση του Συντάγματος της Ζυρίχης. Σκοπός του είναι η απελευθέρωση χωρίς να αποκλείει ωστόσο την ένοπλη σύγκρουση, ενώ παράλληλα απαιτεί την αναθέρμανση των σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία. Τόνισε ότι δεν δόθηκε βήμα για να αναπτυχθούν οι θέσεις του ΕΚΑΝ, κάνοντας αναφορά και στην Ελλάδα για τη φυλάκιση του Γιάννη Λαγού και του Ηλία Κασιδιάρη. Παράλληλα, ανέπτυξε τις θέσεις του θέτοντας την κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, την ακύρωση των εκποιήσεων και την κατάργηση της καπιταλιστικής οικονομίας με επιστροφή στον κοινοτισμό.

08:00 - Έφτασε ο πρώτος υποψήφιος, Ανδρέας Ευστρατίου

Και επίσημα υποψήφιος για τις Προεδρικές Εκλογές είναι ο Ανδρέας Ευστρατίου ο οποίος έφτασε πρώτος στο Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» για την υποβολή της υποψηφιότητάς του. Στις δηλώσεις του είπε ότι βρίσκεται και πάλι επί των επάλξεων για μια καλύτερη λύση και ζωή στην Κύπρο. Ευχήθηκε να ελευθερωθεί ο τόπος, τονίζοντας ότι θα αγωνιστεί και πάλι για την επιβίωση των ανθρώπων του. Ως πολύτεκνος, διαβεβαίωσε ότι θα αγωνιστεί για τους συνανθρώπους του, τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους. Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Γενικό Έφορο για την άψογη συνεργασία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023