ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Λειτουργική και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας της Κύπρου αφορά την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος

Newsroom K

Μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως η λύση δεν μπορεί να δίνει τέτοια προνόμια ή εξουσίες στη μια εκ των δύο κοινοτήτων κατά τρόπο που να καταπατάται το δίκαιο και βασικές αρχές και αξίες που σε ουδεμία άλλη χώρα ισχύουν ή εφαρμόζονται.
 
Ο Πρόεδρος μιλούσε σε συνάντηση με μέλη της Διακοινοβουλευτικής  Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, που πραγματοποίησε τη συνεδρία της στην Κύπρο, με την ευκαιρία των 25 χρόνων από την ίδρυση της.
 
Εξέφρασε ευχαριστίες για τη σταθερή στήριξη αρχών που τηρεί η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της επανειλημμένης υιοθέτησης ψηφισμάτων και άλλων κειμένων, με τα οποία εκφράζει ποικιλοτρόπως την υποστήριξή της προς το δίκαιο αγώνα της Κύπρου γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για συγκεκριμένες πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας της Κύπρου αφορά την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. «Αγώνας, ο οποίος νομιμοποιείται στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι σύμφωνος με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος», είπε.
 
«Κύριο μέλημά μας είναι να επιτύχουμε μία λύση η οποία θα δημιουργεί ένα κράτος ανεξάρτητο και πραγματικά κυρίαρχο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία της όποιας τρίτης χώρας και πιο συγκεκριμένα της κατοχικής δύναμης», συνέχισε ο Πρόεδρος.
 
Η λύση, συμπλήρωσε, θα πρέπει να διασφαλίζει και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτρέποντας στο σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συνυπάρξουν ειρηνικά, να συνδημιουργήσουν μέσα από μια λειτουργική και βιώσιμη λύση. «Και λειτουργική και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής. Δεν μπορεί να δίνει τέτοια προνόμια ή εξουσίες στη μια εκ των δύο κοινοτήτων κατά τρόπο που να καταπατάται το δίκαιο, να καταπατώνται βασικές αρχές και αξίες που σε ουδεμία άλλη χώρα ισχύουν ή εφαρμόζονται» επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Διαβεβαίωσε την ίδια ώρα ότι «όραμα και φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε να είμαστε πρότυπο σταθερότητας και δημιουργίας συνεργειών για την προαγωγή της αμοιβαίας ευημερίας και σταθερότητας για όλους, και ιδιαίτερα στην εύφλεκτη και ευμετάβλητη περιοχή της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος».
 
Εκείνο που απαιτείται, επεσήμανε, «συνειδητοποιώντας την κοινή βάση των προβλημάτων και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι λαοί, είναι όλα τα κράτη να μπορέσουμε να επιτύχουμε διαρκείς και βιώσιμες πολιτικές λύσεις που θα προωθήσουν την περιφερειακή ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και οι οποίες θα προστατεύσουν τις μελλοντικές γενιές από ασύμμετρες απειλές».
 
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος εξήρε τη δραστηριότητα της Συνέλευσης – που απαριθμεί βουλευτές από 25 χώρες – και το πλούσιο και επιτυχημένο έργο της, και αναφερόμενος στις αξίες και αρχές της, είπε πως η συμβολή της είναι σημαντική όσον αφορά την προσπάθεια που διεξάγεται μέσω του σύγχρονου παγκόσμιου διάλογου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και τη συλλογική αντιμετώπιση άλλων περιφερειακών και διεθνών προβλημάτων που ξεπερνούν τα στενά σύνορα των κρατών.
 
Είπε ακόμα ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η διαρκής στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η απεριόριστη ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού, για όσα μέχρι σήμερα η Συνέλευση έχει προσφέρει τόσο στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Φωτογραφία από ΚΥΠΕ.

Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα

Ο Ερντογάν, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις ...
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ