ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος προς Τατάρ: Είμαι εδώ για να χειριστώ το Κυπριακό μέσα από κινήσεις ουσίας

Χρειάζεται να μάθουμε να σεβόμαστε ο καθένας την ιστορία του άλλου, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης

ΚΥΠΕ

Είμαι εδώ για να χειριστώ το Κυπριακό μέσα από κινήσεις ουσίας και όχι μέσα από καθημερινές δηλώσεις, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα προς τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και στους Τουρκοκύπριους, πως χρειάζεται να μάθουμε να σεβόμαστε ο καθένας την ιστορία του άλλου, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ με τις οποίες αυτός επέκρινε τις ενέργειες της ε/κ πλευράς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως δεν πρόκειται να εμπλακεί σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τατάρ είχε κάνει έκκληση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά «να τερματίσει τις ενέργειες που προκαλούν ένταση και να προσεγγίσει θετικά τις εκκλήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για διάλογο», ενώ σημείωσε πως έπαινοι για την ΕΟΚΑ, την οποία χαρακτήρισε, «τρομοκρατική οργάνωση», συνθήματα όπως «έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο» και «η κλιμάκωση της εχθρότητας προς τους Τούρκους δείχνουν ότι δεν έχει αλλάξει η αναχρονιστική αντίληψη που έχει η ελληνοκυπριακή ηγεσία και ότι παραμένει η ίδια».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «από την αρχή έχω πει ότι δεν πρόκειται να εμπλακώ σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών ή σε καθημερινές δηλώσεις, επικρίνοντας είτε τον κ. Τατάρ, είτε την Τουρκία».

Πρόσθεσε πως «είμαι εδώ για να χειριστώ το Κυπριακό μέσα από κινήσεις ουσίας και όχι μέσα από καθημερινές δηλώσεις».

«Εμείς επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια όπως την προανέφερα από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, πώς μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο, γιατί αυτό είναι το βασικό ζητούμενο σήμερα. Και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται αξιοποιώντας τη διπλωματία», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως «θα υπάρξουν και ταξίδια στο εξωτερικό έτσι ώστε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την προσπάθεια, μια προσπάθεια η οποία ελπίζω να καρποφορήσει. Χρονικός ορίζοντας είναι αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία».

Είπε πως όσον αφορά την ΕΟΚΑ και δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς, είχε αναφέρει πρόσφατα και με αφορμή την 1η Απριλίου, και θέλει να το επαναλάβει, γιατί είναι έντονη η πεποίθησή του, ότι «εορτάζοντας τέτοιου είδους επετείους δεν απομακρυνόμαστε από τη λύση του Κυπριακού».

«Αντίθετα εκείνο που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι δεν είναι μέσα από την αυτοκατάργηση, αλλά μέσα από το να μάθουμε να σεβόμαστε ο καθένας την ιστορία του άλλου, όπως γίνεται για παράδειγμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και αυτό είναι το μήνυμά μου και προς τον κ. Τατάρ αλλά και προς όλους τους Τ/κ συμπατριώτες μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς σε ποιες χώρες θα πραγματοποιήσει προσεχώς τα ταξίδια στα οποία αναφέρθηκε, ανέφερε πως «σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά σίγουρα είναι οι χώρες οι οποίες από τη μια επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά το πιο σημαντικό μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην προσπάθειά μας για σπάσιμο του αδιεξόδου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Δρομολογούνται αλλαγές για αντικατάσταση Κωμοδρόμου, ενώ αλλαγές προσώπων αναμένονται και στο κεφάλαιο της Χλώρακας
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ