ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος - Σίσι: Συζήτησαν για την επόμενη διακυβερνητική Κύπρου - Αιγύπτου

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την πραγματοποίηση της επόμενης τριμερούς διάσκεψης με Ελλάδα αλλά και της διακυβερνητικής συνάντησης Κύπρου - Αιγύπτου

ΚΥΠΕ

Για την πραγματοποίηση της επόμενης τριμερούς διάσκεψης με την Ελλάδα και της διακυβερνητικής Κύπρου-Αιγύπτου, συζήτησαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι την Κυριακή στο Κάιρο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι δύο ηγέτες, συζήτησαν κατά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, για την πραγματοποίηση της επόμενης τριμερούς διάσκεψης με Ελλάδα αλλά και της διακυβερνητικής συνάντησης Κύπρου-Αιγύπτου, για ενεργειακή συνεργασία, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την επίλυση της κρίσης, αλλά και διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε κυρίως η πρόθεση να προγραμματιστούν οι δύο διασκέψεις.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, παρόλο που η Αίγυπτος βελτιώνει τις σχέσεις της με την Τουρκία, εξακολουθεί να διατυπώνει τις θέσεις αρχής που διαχρονικά τηρεί για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του ρόλου που προσδίδει η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα η ΕΕ, στην Κύπρο ως προς την περιοχή. Η παρουσία λίγων μόλις χωρών μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδεικνύει το πώς πλέον αναγνωρίζεται το ενεργό διπλωματικό αποτύπωμα της Κύπρου, ανέφεραν, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν υπέρ μιας στρατηγικής σχέσης της ΕΕ με την Αίγυπτο γιατί τα συμφέροντα, οι προκλήσεις, και οι ευκαιρίες είναι κοινές.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ταξίδεψε στο Κάιρο για να συμμετάσχει σε συνάντηση ανάμεσα σε Ευρωπαίους ηγέτες και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της Στρατηγικής και Συνολικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου κατά την οποία υπεγράφη Κοινή Διακήρυξη ανάμεσα στην ΕΕ και την Αίγυπτο.

Στη συνάντηση, εκτός από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συμμετείχαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου, και ο Καγκελάριος της Αυστρίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη και μοναδική Διακυβερνητική Συνάντηση Κύπρου-Αιγύπτου,  πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι δύο Κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν την κοινή βούληση τόσο για ενίσχυση του πλούσιου συμβατικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών όσο και για διεύρυνση του σε νέους τομείς.

Η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 στην Αθήνα, όπου ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αλ Σίσι, εξέφρασαν «ισχυρή αποφασιστικότητα» να συνεχίσουν να εργάζονται στενά σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενισχύοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση