ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προειδοποιητικές βολές Εισαγγελέα κατά Ελεγκτή

Σκληροί χαρακτηρισμοί από πλευράς Γιώργου Σαββίδη με νέο όχι σε εμπλοκή της Ελεγκτικής Υπηρεσίες στις έρευνες για τις πολιτογραφήσεις

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε βαρύ χειμώνα έχουν εισέλθει και επίσημα οι σχέσεις του Γενικού Ελεγκτή με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Η υποβόσκουσα ένταση επισημοποιήθηκε μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργου Σαββίδη, στην επιμονή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη να έχει παράλληλο ρόλο στο κομμάτι ερευνών του επενδυτικού προγράμματος των πολιτογραφήσεων. Τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα το περασμένο Σάββατο, αποδείχθηκαν ότι ήταν η κορυφή του παγόβουνου σε σχέση με τα όσα είπε ο Γιώργος Σαββίδης την Δευτέρα το μεσημέρι στο πλαίσιο έκτακτης δημοσιογραφικής διάσκεψης. Σε μια δεύτερη ανάγνωση του όλου ζητήματος που έχει προκύψει, αυτό το οποίο αποκαλύπτεται είναι πως οι σχέσεις του Γενικού Ελεγκτή με το γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα περνούν περίοδο κρίσης με άγνωστους παράγοντες την διάρκεια και την κατάληξη, ένα ζήτημα που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αγνοηθεί παρά την προσπάθεια του κ. Σαββίδη να μην δώσει έκταση στην δυσαρέσκειά του, για τις κινήσεις του κ. Μιχαηλίδη.

Το πριν και το τώρα

Η 13σέλιδη εισαγωγική τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα σε έντονο ύφος ουσιαστικά τερματίζει το αγαστό κλίμα συνεργασίας που επικρατούσε μέχρι πρότινος μεταξύ των δυο θεσμικών αξιωματούχων. Κάτι που επισημάνθηκε με νόημα από τον Γιώργο Σαββίδη, στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξε. «Επειδή έχω δει με ποιο τρόπο συμπεριφερόταν ο ίδιος Γενικός Ελεγκτής στις γνωματεύσεις του προκατόχου μου και με ποιο τρόπο αναφερόταν σε όλες τις αρχές του κράτους, ό,τι πει ο Γενικός Εισαγγελέας είναι Ευαγγέλιο, θεωρώ λίγο περίεργο πριν καν ανοίξω το στόμα μου, πριν καν βγάλω την οποιαδήποτε πρώτη γνωμάτευσή μου να ξεκινούν αυτού του είδους οι παρεμβάσεις και αυτού του είδους οι εμφανίσεις στα κανάλια».

Δριμύ κατηγορώ

Το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας τοποθέτησης του Γενικού Εισαγγελέα αναλώθηκε στη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, έναντι του ιδίου και του γραφείου του οποίου είναι επικεφαλής. Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Σαββίδης για να περιγράψει τα όσα φαίνεται να επιδιώκει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε αρκετές περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα σκληρή αποκαλύπτοντας το χάσμα που έχει δημιουργηθεί. Δηλώνοντας πλήρη σεβασμό για το έργο και την αποστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και των άλλων θεσμών, ο Γενικός Εισαγγελέα κάλεσε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, υπό την έκφραση «θα ήμουν ευτυχής», πέρα από τον φραστικό να δείχνει έμπρακτά το σεβασμό του στο θεσμό που εκπροσωπεί ο ίδιος. Ο κ. Σαββίδης απευθυνόμενος στον κ. Μιχαηλίδη του απέδωσε προσπάθεια να πιέσει να εκφοβήσει ή να αποδημήσει τον Γενικό Εισαγγελέα μέσω «μιας άνευ προηγουμένου εκστρατείας παρεμβάσεων στα ΜΜΕ. Με νόημα ο κ. Σαββίδης επικαλέστηκε και πάλι την πρακτική που ακολουθούσε ο κ. Μιχαηλίδης στο παρελθόν. «Δυστυχώς αυτή η προσέγγιση του Γενικού Ελεγκτή σαφέστατα διαφέρει πολύ από τις επικλήσεις του για ευλαβική συμμόρφωση της Διοίκησης με τις γνωμοδοτήσεις του τέως Γενικού Εισαγγελέα, δεικνύει προκατάληψη και ουδόλως συνάδει με τις συνεχείς διακηρύξεις του περί σεβασμού του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα».

«Εργολαβική προσπάθεια»

Ο Γενικός Εισαγγελέας έκανε λόγο για 37 «απαράδεκτες» δημόσιες τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή στα ΜΜΕ που τον ανάγκασαν να απευθυνθεί στο ίδιο με επιστολή στην οποία όπως ανάφερε χαρακτηριστικά «υπέδειξα κατ’ ιδίαν την εκτροπή, και τον κάλεσα να παύσει να ενεργεί κατ’ αυτόν τον ανάρμοστο τρόπο». Ωστόσο όπως σημείωσε η υπόδειξη του δεν είχε αποτέλεσμα. «Η εργολαβική προσπάθεια του Γενικού Ελεγκτή να αποδομεί και να αμφισβητεί τους πάντες αλλά ιδίως τον Γενικό Εισαγγελέα και την Ερευνητική Επιτροπή που ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε, δεν χωρεί, κατά την γνώμη μου, αμφιβολία ότι πρόκειται για εκτροπή την οποία δεν μπορώ ως Γενικός Εισαγγελέας να δεχθώ». Ο κ. Σαββίδης ξεκαθάρισε πως δυο παράλληλες έρευνες για το ίδιο αντικείμενο δεν μπορούν να διεξαχθούν. Διαβεβαίωσε πως η Επιτροπή που διόρισε με βάση το νόμο θα ολοκληρώσει το έργο της και πως ο ίδιος και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δεν θα επιτρέψουν συγκάλυψη οποιασδήποτε ποινικής υπόθεσης.

Νέο ΟΧΙ

Ο Γενικός Εισαγγελέας επικαλούμενος πέντε λόγους μεταξύ των οποίων, το τι ζήτησε η Ε.Ε, την εξέταση του συνόλου των φακέλων πολιτογραφήσεων, είπε νέο όχι στην εμπλοκή Γενικού Ελεγκτή. «.. έκρινα ότι, επί του παρόντος, δεν θα εξεταστούν από την Ελεγκτική Υπηρεσία τα όποια επιμέρους θέματα, για τα οποία ζητά να διενεργήσει έλεγχο στο πλαίσιο των καθηκόντων της, αφ’ ής στιγμής αυτά αποτελούν μέρος της ευρύτερης και πληρέστερης έρευνας που διεξάγει η Ερευνητική Επιτροπή».

Επιμένει ο Ελεγκτής

Αντιδρώντας στα όσα είπε ο Γιώργος Σαββίδης, ο Γενικός Ελεγκτής ανάφερε πως η μόνη διαφωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα είναι στη θέση του πως, «αφ’ ης στιγμής διοριστεί μία Ερευνητική Επιτροπή, τότε η εκτελεστική εξουσία οφείλει να μην παραδίδει στην «Υπηρεσία μας στοιχεία για τη διεξαγωγή ελέγχου, ή/και ότι, καθ’ ων χρόνο διεξάγεται έρευνα από μία Ερευνητική Επιτροπή, αναστέλλεται η εκ του Συντάγματος εξουσία του Γενικού Ελεγκτή να διεξαγάγει τους δικούς του ελέγχους». Υποστήριξε πως η πρόθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για έλεγχο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) υπήρχε από τον Ιούλιο του 2019, ενώ ο διορισμός της τετραμελούς Ερευνητικής Επιτροπής από τον Γενικό Εισαγγελέα έγινε στις 7.9.2020. Απαντώντας στο ΟΧΙ του Γιώργου Σαββίδη για εμπλοκή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις έρευνες, ο Γενικός Ελεγκτής δεν διαπιστώνει την ύπαρξη οποιουδήποτε προβλήματος από μια παράλληλη ερευνητική διαδικασία. «Η διαφωνία είναι συγκεκριμένη, δεν θεωρούμε δε ότι είναι κακό, αλλά αντίθετα υγιές, να εγείρονται τέτοιες διαφωνίες μεταξύ κρατικών αξιωματούχων, που πολλές φορές επιλύονται από το Ανώτατο Δικαστήριο».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση