ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:13
 

Προς νέες γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 η ExxonMobil

Τα 5 με 8 tcf του «Γλαύκου» διατηρούν ζωντανό το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι δύο ερευνητικές γεωτρήσεις της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 μπορεί να μην επιβεβαίωσαν τις αρχικά υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις κλείδωσαν όμως την εδώ παρουσία της ExxonMobil, κάτι που ήταν και ο πρωταρχικός στόχος της Λευκωσίας. Ο εντοπισμός ποσότητας κοιτάσματος, από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf), ικανοποιεί τόσο την κυβέρνηση όσο και την αμερικάνικη εταιρεία.

Με νωπά τα αποτελέσματα της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη», τα σύννεφα είχαν πυκνώσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο από μια ενδεχόμενη νέα αποτυχία. Σε αυτό συνηγορούσαν και τα στατιστικά στοιχεία, μιας και σε περιοχές όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου ο μέσος όρος επιτυχίας είναι μία στις τρεις ή μία στις τέσσερις γεωτρήσεις. Ως εκ τούτου η επόμενη ημέρα των ανακοινώσεων βρίσκει τη Λευκωσία ικανοποιημένη, καθώς βλέπει ότι η ExxonMobil εδραιώνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και συνάμα παραμένει θερμή η φιλόδοξη προοπτική για κατασκευή ενός τερματικού LNG επί κυπριακού εδάφους.

Τα επόμενα βήματα

Το βρετανικό γεωτρύπανο της ExxonMobil Stena Icemax θα παραμείνει στον στόχο «Γλαύκος» μέχρι τις 10 Μαρτίου. Από πλευράς Αμερικανών, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, ο οποίος βρέθηκε στη Λευκωσία για τις επίσημες ανακοινώσεις, το μόνο που είπε ήταν πως οι αναλύσεις των δεδομένων των δύο γεωτρήσεων θα συνεχισθούν, προκειμένου να κλείσει το εύρος ποσοτήτων του κοιτάσματος. Με βάση την πάγια τακτική, στον «Γλαύκο» θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη γεώτρηση, αυτή τη φορά επιβεβαιωτική, χωρίς να προσδιορίζεται επί του παρόντος χρονικά.

Με τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στις υπόλοιπες προγραμματισμένες δραστηριότητες σε άλλα τεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI. Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρθηκε σε πέντε γεωτρήσεις που θα ακολουθήσουν, χωρίς να διευκρινίζεται, ωστόσο, σε ποια τεμάχια. Μία γεώτρηση πιθανόν να αφορά το τεμάχιο 6 και τον στόχο «Καλυψώ», όπου η ερευνητική γεώτρηση εντόπισε κοίτασμα. Μία δεύτερη γεώτρηση λέγεται ότι θα πραγματοποιηθεί στο τεμάχιο 3. Πρόκειται για τη γεώτρηση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε από την ΕΝΙ, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων που εμπόδισαν το τρυπάνι της εταιρείας.

Η ExxonMobil

Η παρουσία του αντιπροέδρου της ExxonMobil Τρίσταν Άσπρεϊ στη Λευκωσία και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις χθες (27/2), φαίνεται πως ενδυναμώνει την παρουσία της εταιρείας στην περιοχή, κάτι που δεν έκρυψε ο κ. Άσπρεϊ. Μάλιστα, για του λόγου το αληθές, είπε πως το ενδιαφέρον τους δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο και υπενθύμισε πως η εταιρεία εξασφάλισε πρόσφατα άδεια για το τεμάχιο 3 της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Ο κ. Άσπρεϊ αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της ExxonMobil όσον αφορά νέες ερευνητικές δραστηριότητες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν εντός του 2020.

Οι ανακαλύψεις

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν την Πέμπτη (28/2) το μεσημέρι στη Λευκωσία, στον «Γλαύκο» εντοπίσθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων, καλής ποιότητας με την ποσότητα του ταμιευτήρα να υπολογίζεται από 5 έως 8 tcf (τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών). Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη γεώτρηση στο 10, στον στόχο «Δελφύνη» δεν εντοπίσθηκε εμπορεύσιμη ποσότητα υδρογονανθράκων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X