ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόταση Αβέρωφ - Οικονομική στήριξη στις οικογένειες που θα φιλοξενήσουν Ουκρανούς

Συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από βουλευτές της παράταξης, με αντικείμενο το μεταναστευτικό αλλά και το ουκρανικό ζήτημα. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τα εξής:

«Ευχαριστούμε τον Υπουργό Εσωτερικών και τους συνεργάτες του για την ενημέρωση για ένα από τα θέματα που κινδυνεύουμε ως χώρα να γίνει όσο σοβαρό όσο και το εθνικό μας πρόβλημα, της παράτυπης μετανάστευσης. Οι αριθμοί που έχει παραθέσει ο Υπουργός είναι σε τέτοιο επίπεδο που πρέπει να ανησυχήσουν όλους. Είμαστε μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα παρεκκλίνουμε απ’ αυτή τη θέση. Άλλο όμως είναι να σέβεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλο κάποιοι να καταχρώνται αυτού του σεβασμού για να γίνονται οικονομικό βάρος, να θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, να αυξάνεται η εγκληματικότητα και να είναι ορατός ο κίνδυνος της δημογραφικής αλλοίωσης του τόπου μας.

Εμείς στηρίζουμε τις ενέργειες της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο ζήτημα. Αφορά όχι μόνο την Κύπρο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη που πρέπει να σταθεί αρωγός σε χώρες υποδοχής όπως είναι η Κύπρος και όπως πολύ σωστά το έχετε πει πολλές φορές χρειάζεται η Ευρώπη να κάνει εκ μέρους όλων των κρατών μελών συμφωνία για τον επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών. Αντί 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν 26 διαφορετικές συμφωνίες για να στέλνονται πίσω οι παράτυποι μετανάστες που δεν δικαιούνται ασύλου είναι καλύτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ως οντότητα να κάνει αυτές τις συμφωνίες».

Από την πλευρά του ο κ. Νουρής δήλωσε τα εξής:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να ενημερώσω τον Πρόεδρο και τους Βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού για το πρόβλημα της μετανάστευσης. Με την συγκεκριμένη επαφή έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών του Υπουργείου Εσωτερικών με όλα κοινοβουλευτικά κόμματα ώστε και να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί με κάθε λεπτομέρεια όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης αλλά βεβαίως να γίνουν και κοινωνοί τόσο των προβλημάτων όσο και τον τρόπο διαχείρισης που προκρίνεται εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών γι’ αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα. Επιπρόσθετα, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και για το θέμα του Ουκρανικού που επίσης ανάγεται στη σφαίρα του μεταναστευτικού ουσιαστικά, γιατί έχουμε να κάνουμε με μια συγκεκριμένη κατηγορία προσφύγων και βεβαίως ενός εξόχως ανθρωπιστικού θέματος και έχω ενημερώσει ότι μέχρι σήμερα έχουν αιτηθεί 6.000 περίπου Ουκρανοί προστασία στην Κυπριακή Δημοκρατία απ’ όσους έχουν αφιχθεί στη χώρα μας και βεβαίως τους τρόπους με τους οποίους η Δημοκρατία παρέχει περίθαλψη και στήριξη στους ανθρώπους αυτούς.

Όσον αφορά το τεράστιο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε με την παράνομη μετανάστευση αυτό το οποίο ιεραρχείται πάρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι το γεγονός ότι αφενός μεν αδιάλειπτα συνεχίζουν οι καθημερινές ροές, χθες είχαμε άλλες 111 ροές από την πράσινη γραμμή, όλοι προερχόμενοι από τα κατεχόμενα και όλοι προερχόμενοι απ’ την Τουρκία η οποία όπως πολλές φορές έχω επαναλάβει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, αποδεδειγμένα εργαλειοποιεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και τροφοδοτεί συστηματικά κυρίως με Αφρικανούς το τελευταίο οκτάμηνο την Κυπριακή Δημοκρατία με αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ξεκάθαρο και επιβαλλόμενο ότι θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός των ροών, έχουμε ανακοινώσει και έχουμε πει τις προθέσεις μας επί τούτου όπως επίσης και το γεγονός ότι προσπαθούμε με όσα μέσα έχουμε είτε με τις επιμέρους συμφωνίες είτε με τους μηχανισμούς μέσω του FRONTEX να επιχειρούμε να προχωρούμε σε μια σειρά επιστροφών για να μειώσουμε τον συνολικό αριθμό.

Ήδη παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στα θέματα των επιστροφών έχουμε κατορθώσει να επιστρέψουμε μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε 890 για φέτος παράτυπους μετανάστες, ένας αριθμός που συγκριτικά με το μέγεθος του κατ’ αναλογία πληθυσμού θεωρείται πάρα πολύ υψηλός στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτός ο αριθμός απέχει από τις 5,500 σχεδόν νεοαφιχθέντες που αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούν ένα πρόσθετο βάρος. Ως εκ τούτου η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί και όσον αφορά την διαχείριση και όσον αφορά τον περιορισμό των εισροών και έχω ζητήσει από τον Δημοκρατικό Συναγερμό όπως και από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα την στήριξη τους και στις μελλοντικές μας πρωτοβουλίες που θα πάρουμε γιατί θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της Βουλής των Αντιπροσώπων για να ενισχύσουμε ακριβώς αυτή την δυνατότητα μας».

Στα προαναφερόμενα ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε τα εξής:

«Φίλε Υπουργέ, επειδή έχει αναφερθεί στους πρόσφυγες από την Ουκρανία να πω και δημόσια μια πρόταση που έθεσα προς την κυβέρνηση μας, την ίδια θα επαναλάβω και στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας. Ξέρετε, υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες Ουκρανοί πρόσφυγες που φιλοξενούνται και καλά φιλοξενούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία, το κόστος είναι περίπου 100 ευρώ το δωμάτιο την ημέρα, δηλαδή την εβδομάδα είναι γύρω στα 700 ευρώ.

Η εισήγηση μου προς τον φίλο Υπουργό Εσωτερικών και λέω θα την επαναλάβουμε και στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας είναι να μελετήσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να βγάλει ένα πρόγραμμα που αυτοί να φιλοξενούνται σε κυπριακές οικογένειες και αντί τα λεφτά να πηγαίνουν σε κάποια ξενοδοχεία, να πηγαίνουν και ως οικονομική στήριξη κυπριακών νοικοκυριών, με πολύ λιγότερο ποσό από τα 700 ευρώ την εβδομάδα που πληρώνει το κράτος προς τα ξενοδοχεία. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν έξτρα υπνοδωμάτια, έχουν διπλανό βοηθητικό σπίτι που μπορούν να φιλοξενήσουν τις ουκρανικές οικογένειες, θα είναι πιο ζεστή και η φιλοξενία και θα έχουν και ένα καλό εισόδημα και έμμεση οικονομική στήριξη γιατί δεν θα τους κοστίζει όσα θα παίρνουν από το κράτος γιατί θα έχουν το έξτρα δωμάτιο, θα έχουν το έξτρα βοηθητικό σπίτι και με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε και κυπριακές οικογένειες που έχουν ανάγκη από έξτρα εισόδημα, από την άλλη δίνουμε και φιλοξενία στους Ουκρανούς σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση