ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόταση νόμου για την 56η έδρα της Βουλής κατέθεσε ο Μιχάλης Γεωργάλλας

Θα συζητηθεί την Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και ακολούθως στην έκτακτη Ολομέλεια της Βουλής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κατατέθηκε από τον Βουλευτή του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλη Γιωργάλλα η πρόταση νόμου για την 56 έδρα της Βουλής, την οποία κατείχε ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ώστε αυτή να συζητηθεί τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και ακολούθως στην έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την Τετάρτη.

Η πρόταση νόμου, τροποποιεί τον περί εκλογή των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων νόμο και όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στοχεύει να καλύψει το νομοθετικό κενό που εντοπίστηκε από το εκλογοδικείο στις δύο εκλογικές αιτήσεις και τις περιπτώσεις που Βουλευτής, για οποιονδήποτε λόγο δεν προβαίνει σε ανάληψη των καθηκόντων του.

Προστίθεται περαιτέρω ότι με την πρόταση νόμου σκοπείται η αποκατάσταση της θεσμικής ομαλότητας στη Βουλή και η εφαρμογή του Συντάγματος, το οποίο καθορίζει τον αριθμό των Βουλευτών.

Όπως δήλωσε ο εισηγητής της πρότασης νόμου μετά τη συνεδρία της Ολομέλειας, η Βουλή ανέμενε ότι στο κρίσιμο πολιτειακό ζήτημα που προέκυψε, αφήνοντας τη Βουλή με 55 Βουλευτές, το Υπουργείο Εσωτερικών θα έδειχνε το αναγκαίο ενδιαφέρον και θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες προκειμένου να το επιλύσει.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν προέκυψε και ως εκ τούτου η Βουλή είναι αναγκασμένη να ρυθμίσει το θέμα με πρόταση νόμου.

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι με αυτό το δεδομένο αναλήφθηκε πρωτοβουλία από τον ίδιο, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προκειμένου η Βουλή να επιστρέψει στην αριθμητική αναλογία που ορίζει το Σύνταγμα.

Διευκρίνισε ότι η πρόταση νόμου εδράζεται στο σκεπτικό ότι η διενέργεια αναπληρωματικής εκλογής θα αλλοίωνε το αποτέλεσμα της κατανομής εδρών, όπως έγινε με το αποτέλεσμα των εκλογών της 22ας Μαΐου του 2016 και θα καταστρατηγούσε τη λαϊκή βούληση και κυριαρχία.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης είπε ότι «θεωρούμε πως η απόφαση του εκλογοδικείου δεν έχει ακυρώσει την εκλογή, ούτε την κατανομή των εδρών, όπως αυτή διαμορφώθηκε στη δεύτερη φάση κατανομής εδρών, αλλά έχει ακυρώσει την ανακήρυξη του επιλαχόντα Βουλευτή της Αλληλεγγύης Γιώργου Παπαδόπουλου».

Δυνάμει του άρθρου 69 του Συντάγματος η απόδοση της ιδιότητας του Βουλευτή προηγείται της νενομισμένης διαβεβαίωσης και της ανάληψης των καθηκόντων των Βουλευτών που γίνεται κατά την τελετή ορκωμοσίας.

Η ιδιότητα του Βουλευτή προκύπτει αμέσως μετά την ανακήρυξη από τον Έφορο Εκλογής και ως εκ τούτου, «θεωρούμε ότι Βουλευτής στον οποίο αποδόθηκε η βουλευτική ιδιότητα με την ανακήρυξη, και αποβιώσει ή για άλλον λόγο δεν προσέλθει στη νενομισμένη διαβεβαίωση, η αναπλήρωση της έδρας θα γίνεται από τον έφορο εκλογής», που να την αποδίδει στον αμέσως επόμενο επιλαχόντα Βουλευτή του ίδιου συνδυασμού.

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι η πρόταση νόμου θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών τη Δευτέρα στις 11.00 και θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στην έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας την Τετάρτη.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι για να εφαρμοστεί ο νόμος θα πρέπει να τον υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Γιωργάλλας είπε πως έγινε πάρα πολύς λόγος για αναπληρωματική εκλογή. Παρατηρώντας ότι η Βουλή δεν έχει συνταγματικό δικαίωμα να προκηρύσσει εκλογές και αν πράγματι αυτή είναι η θεραπεία που προτείνει το εκλογοδικείο τότε γιατί -διερωτήθηκε- το Υπουργείο Εσωτερικών δεν προχώρησε να προκηρύξει εκλογές εντός των 45 ημερών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο (φωτ. EPA).

Ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής

Η έκβαση της Συνόδου, που θα λάβει χώρα στις 24-25 Σεπτεμβρίου, μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις των δύο πλευρών «σε δύο αντίθετες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Φωτογραφία από ΚΥΠΕ.

Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα

Ο Ερντογάν, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις ...
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ