ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΒ: Ευγνωμοσύνη για την αδιάλειπτη στήριξη της Σερβίας στο Κυπριακό

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την «ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου»

ΚΥΠΕ

Ευγνωμοσύνη για την πλήρη και αδιάλειπτη στήριξη και συμπαράσταση της Σερβίας στον αγώνα που διεξάγει η Κύπρος για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών αρχών, εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, προσφωνώντας την Ολομέλεια της Εθνικής Συνέλευσης της Σερβίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Σερβία.

Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την «ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», ενώ διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας».

Στην προσφώνησή της που έγινε στην παρουσία μελών της σερβικής Κυβέρνησης, του Διπλωματικού Σώματος στο Βελιγράδι και άλλων επισήμων, τα οποία υποδέχθηκαν την Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής με παρατεταμένο χειροκρότημα, η κ. Δημητρίου, αφού μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς αγάπης και τη βαθιά εκτίμηση των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ολόκληρου του κυπριακού λαού, τόνισε ότι η παρούσα επίσημη επίσκεψή της «υπογραμμίζει την κοινή βούληση και δέσμευσή μας για την περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά άριστων σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων μας, προς αμοιβαίο όφελος των χωρών και των λαών μας».

Σχέσεων αδελφικών, σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, «που πάνε πίσω στον χρόνο, στην εποχή της Γιουγκοσλαβίας και του Κινήματος των Αδεσμεύτων» και οι οποίες «εδράζονται στους ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς μας και που ενισχύονται περαιτέρω από την κοινή μας προσήλωση στις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης».

«Σχέσεων αλληλεγγύης και αμοιβαίας στήριξης σε μείζονα για την κάθε χώρα ζητήματα, αλλά και σχέσεων στρατηγικού προσανατολισμού, που στοχεύουν στην ανάδειξη και εδραίωση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι δύο χώρες μας, στις προσπάθειες για επίτευξη συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στις καίριας στρατηγικής σημασίας περιοχές των Βαλκανίων και της Μεσογείου», υπογράμμισε.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε τη βαθύτατη εκτίμηση και αναγνώριση της Κύπρου για την πολύτιμη, όπως είπε, «συνεισφορά του σερβικού λαού μέσα από τη συμμετοχή σερβικού αποσπάσματος στην UNFICYP», όπως επίσης και εκτίμησή για τη στήριξη της Σερβίας «στο αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης».

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι για περισσότερα από σαράντα επτά χρόνια μετά τη στρατιωτική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κυπριακός λαός αγωνίζεται για επανένωση της χώρας μας, απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες».

«Διαμηνύουμε ακούραστα προς κάθε κατεύθυνση ότι στόχος μας ήταν και παραμένει η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών αρχών», πρόσθεσε.

Μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, συνέχισε, «χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής και σχέσεις εξάρτησης, μιας λύσης, που θα καθιστά την Κύπρο ένα σύγχρονο, βιώσιμο και λειτουργικό κράτος, του οποίου οι πολίτες θα καθορίζουν το παρόν και το μέλλον τους σε συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας και αρμονικής συμβίωσης, όπως επιτάσσει και η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα».

Οι προσπάθειές μας, όμως, πρόσθεσε η Πρόεδρος της Βουλής, «προσκρούουν στην αδιαλλαξία και τον επεκτατισμό της Τουρκίας, της οποίας η προκλητικότητα αυξάνεται επικίνδυνα, όχι μόνο εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Ανέφερε ότι «απροκάλυπτα η τουρκική πλευρά αξιώνει λύση ΄δύο κρατών΄ στην Κύπρο, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού.

«Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε τέτοιες απαράδεκτες θέσεις, τις οποίες άλλωστε απορρίπτουν ρητώς τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία προχωρεί στη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους και στη θάλασσα».

Η κ. Δημητρίου τόνισε πως «οι συνεχείς παραβιάσεις από την Τουρκία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το άνοιγμα με οδηγίες του Τούρκου Προέδρου τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου για εμπορική εκμετάλλευση, κατά παράβαση των Ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι εξαγγελίες του κ. Ερντογάν για περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των κατεχομένων, εντάσσονται όλα στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας εις βάρος ολόκληρου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Στην προσφώνηση της, ενώπιον της Ολομέλειας της Εθνικής Συνέλευσης της Σερβίας, η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε «τη θέση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Σερβίας», τονίζοντας ότι «αποτελεί ιστορικό χρέος και ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας η μη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου».

«Η νομική βάση για επίλυση του θέματος παραμένει το σχετικό με το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου ψήφισμα 1244/ 99 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «στην απουσία επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του καθεστώτος της περιοχής, η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να είναι παράνομη».

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Βουλής χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτύχει η Σερβία στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων και τόνισε πως ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σερβία θα αποτελέσει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Για την Κύπρο, η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί προϋπόθεση για εδραίωση της σταθερότητας στα Βαλκάνια, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη και αυτή τη θέση υποστηρίζουμε εντός των οργάνων της Ένωσης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στην πορεία αυτή, η Σερβία θα έχει «πάντοτε ένα ειλικρινή, ανιδιοτελή και σταθερό πρεσβευτή, που πιστεύει ειλικρινά ότι το μέλλον της Σερβίας δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκό και βεβαίως ένα αξιόπιστο εταίρο μετά την ένταξη».

Επίσης, η κ. Δημητρίου διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να παράσχει στη Σερβία την εμπειρογνωμοσύνη που έχει αποκομίσει σε θέματα εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο πλαίσιο και του Μνημονίου Συναντίληψης που υπογράφηκε μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων μας το 2018.

Κλείνοντας την προσφώνησή της, η Πρόεδρος της Βουλής διαβίβασε στην σερβική γλώσσα «τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του κυπριακού λαού προς τους Σέρβους αδελφούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση