ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΒ για χάσμα των φύλων: Η Κύπρος έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει

Η Κύπρος έχει το 27% των γυναικών σε θέσεις σε διοικητικό επίπεδο, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος έχει το 27% των γυναικών σε θέσεις σε διοικητικό επίπεδο, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ και κατατάσσεται στην 22η θέση στην ΕΕ στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων και οι ανισότητες των φύλων είναι έντονα έντονες στον τομέα της εξουσίας, είπε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να κλείσει το χάσμα των φύλων και να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στις δομές λήψης αποφάσεων και στην ηγεσία.

Σε χαιρετισμό ,το Σάββατο, στο 5ο Συμπόσιο Μεσογείου της BPW, Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών στη Λευκωσία, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η συμφιλίωση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων παραμένει μια σημαντική πρόκληση που πρέπει να ξεπεραστεί επειγόντως.

Επί του παρόντος, ανέφερε, οι Κύπριες γυναίκες επωμίζονται πολύ περισσότερες ευθύνες φροντίδας και απλήρωτη εργασία από τους άνδρες και έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε δίκτυα ηγεσίας.

«Η επένδυση ύψους 20,5 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Κυπριακού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την υποστήριξη της προσχολικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία δικτύου εγκαταστάσεων παιδικής μέριμνας είναι ένα θετικό βήμα προόδου, καθώς θα ενισχύσει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας πλήρους απασχόλησης των φροντιστών, ιδίως των γυναικών», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ξεπεράσουμε τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες , να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την εξάλειψη των διαφορών στις αμοιβές και στις συντάξεις μεταξύ των φύλων (9% και 39%, αντίστοιχα), του διαχωρισμού των φύλων στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχόληση και την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε διάφορους τομείς.

«Οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν το δρόμο σε μια νέα κανονικότητα, όπου η ισότητα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Δουλεύοντας στενά μαζί με αλληλεγγύη και ενότητα, μπορούμε να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο, δίκαιο και πολλά υποσχόμενο μέλλον για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση