ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Συνεχίζουμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς

Τον Ιούλιο τρυπάνι στο τεμάχιο 11, το 2018 στο 6

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τελευταία ενημέρωση: 11:07

«Ολοκλήρωση Γ' Γύρου Αδειοδότησης και υπογραφή συμβολαίων με ΕΝΙ και ΤΟΤΑL για κυπριακή ΑΟΖ. Συνεχίζουμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς», ανάρτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον προσωπικό του ιστότοπο στο twitter, μετά την τελευταία πράξη της διαδικασίας παραχώρησης τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες υδρογονανθράκων.

Η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις επίσημες υπογραφές από πλευράς Cyprus Limited / Total E&P Cyprus B.V και Δημοκρατίας για τα τεμάχια 6 και 8.

Το ερευνητικό πρόγραμμα γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια της τελετής υπογραφής των συμβολαίων παραχώρησης για τα τεμάχια έξι και οκτώ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γαλλικής εταιρίας η κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL προγραμματίζει για τις δύο πρώτες βδομάδες του Ιούλη, ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 προκειμένου να διαφανεί αν το αιγυπτιακό κοιτασμα Ζορ εκτείνεται στο τεμάχιο 11.

Το ερευνητικό πρόγραμμα των δυο εταιρειών θα συμπληρώσει μια τρίτη ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 10 το οποίο έχει παραχωρηθεί στην γαλλική TOTAL η οποία στην συνέχεια με άδεια του υπουργικού συμβουλίου παραχώρησε το 50% των δικαιωμάτων στην ιταλική ΕΝΙ.

Η 2η γεώτρηση η οποία προγραμματίζει η κοινοπραξία αφορά το τεμάχιο 6, το οποίο παραχωρήθηκε με τον 3ο γύρο αδειοδότησης, γεώτρηση η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2018.
Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της ΕΝΙ για τη Νότια Ευρώπη μετά την υπογραφή των συμβολαίων δήλωσε ευχαριστημένος που η εταιρία του είναι παρούσα στην περιοχή, μια εξέλιξη που δίνει την ευκαιρία να πιστοποιήσουμε αν η περιοχή έχει προοπτικές όμως ανέφερε.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σημείωσε ότι με τις σημερινές υπογραφές ολοκληρώνεται και επίσημα ο 3ος γύρος αδειοδότησης. Καλωσόρισε στην Κύπρο την ΕΝΙ και την TOTAL, που όπως είπε πρόκειται για δύο ετιαρίες με μεγάλη τεχνογνωσία στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Γεωτρήσεις και Προεδρικές

Το ερευνητικό πρόγραμμα των δυο εταιρειών είναι προγραμματισμένο σε μια περίοδο που εξυπηρετεί πλήρως και τους προσανατολισμούς του Προεδρικού ως προς τις επερχόμενες εκλογές.

Κάτι που δεν έγινε εφικτό και τους αμερικανούς της Exxon οι οποίοι όπως όλα δείχνουν να βάλουν τρυπάνι στο τεμάχιο 11 το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Για τον συγκεκριμένο στόχο ο ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό πριν την τελετή υπογραφή του συμβολαίου.

Η κοινοπραξία του τεμαχίου 11 Exxon και Qatar Petroleum θα πραγματοποιήσουν δυο γεωτρήσεις κατά την πρώτη περίοδο αδειοδότησης. Ειδικά για το τεμάχιο 11 το Προεδρικό θα επιθυμούσε οι γεωτρήσεις να πραγματοποιούνταν πριν τις εκλογές ώστε να τύγχανε της κατάλληλης εκμετάλλευσης μια ενδεχόμενη ανακάλυψη νέου κοιτάσματος.

Η επίσπευση της ερευνητικής γεώτρησης λένε οι πληροφορίες έπεσε στο τραπέζι ωστόσο από πλευράς εταιρείας η απάντηση ήταν αρνητική.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση