

Της Οριάνας Παπαντωνίου
Ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του ΔΗΚΟ με την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από στελέχη του κόμματος η έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνεργασία των έξι ευρωβουλευτών σε θέματα που αφορούν την Κύπρο, χωρίς καμία αναφορά σε πιθανούς λανθασμένους χειρισμούς που είχαν προηγηθεί από τον ευρωβουλευτή του ΕΛΑΜ. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε τη δημόσια αντίδραση του βουλευτή του κόμματος, Χρύση Παντελίδη, και στη συνέχεια του προέδρου, Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για ατυχή δήλωση από πλευράς του Νίκου Χριστοδουλίδη, απευθύνοντάς του έκκληση να μην εξισώνει τους τέσσερις υπεύθυνους και σοβαρούς ευρωβουλευτές με δύο ευρωβουλευτές που, όπως είπε, φαίνεται να ενδιαφέρονται μόνο να χαϊδεύουν τα αφτιά συγκεκριμένου ακροατηρίου.
Βέβαια, μπορεί ο κ. Παπαδόπουλος στις δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες να επαναλαμβάνει ότι η διαφωνία εκφράστηκε αποκλειστικά σε σχέση με τη συγκεκριμένη δήλωση, ωστόσο ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας εντός του κόμματος για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν από το Προεδρικό. Όπως σημειώνουν, βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή υπερασπίζοντας σειρά ζητημάτων και αποφάσεων της κυβέρνησης, ως το μεγαλύτερο κόμμα που τη στηρίζει. Μάλιστα, ορισμένοι, ακόμη και από την ηγετική πυραμίδα, θέτουν προς συζήτηση το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημειώνουν πως τα δεδομένα της συνεργασίας έχουν αλλάξει από το 2023, καθώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης φέρεται πλέον να επενδύει περισσότερο στην «κοινωνία των πολιτών», αφήνοντας εκτός τα κόμματα, τα οποία, όπως επισημαίνουν, παρουσιάζουν γενικότερη πτώση στην αποδοχή από τους πολίτες.
Οι ψυχραιμότεροι, ωστόσο, τονίζουν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να τεθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές, καθώς το ΔΗΚΟ μόνο ζημιωμένο μπορεί να βγει από ένα νέο κύμα εσωστρέφειας. Την ίδια ώρα εξηγούν πως το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα πιθανώς να καθορίσει και τα επόμενα βήματα σε σχέση με συνεργασίες εντός της Βουλής. Η στάση του ΔΗΚΟ σε ό,τι αφορά τους ευρωβουλευτές επικροτήθηκε από τον ΔΗΣΥ, με το σενάριο ο Νικόλας Παπαδόπουλος να είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής να συζητείται πλέον όλο και πιο έντονα. Το ΔΗΚΟ, όπως σημειώνουν στελέχη της ηγεσίας, δεν ζητάει προνομιακή μεταχείριση από το Προεδρικό, αλλά την ίδια ώρα θεωρεί αναγκαίο να καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να κλείνει τα μάτια, όπως έγινε σε κάποιες περιπτώσεις κατά την περίοδο των διπλών εκλογών του Ιουνίου, σε ενέργειες που έρχονται –ενδεχομένως– σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του μεγαλύτερου κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί, ανάμεσά τους και συγκεκριμένοι βουλευτές, που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από το κόμμα, παρά να αποσύρουν την υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του.
Σε ό,τι αφορά τους ευρωβουλευτές, μπορεί η κυβέρνηση δημοσίως να κάνει λόγο για υπερβολικό θόρυβο γύρω από το θέμα, εξηγώντας πως η εκτελεστική εξουσία, θεσμικά, δεν μπορεί να τοποθετείται για ενέργειες ευρωβουλευτών. Ωστόσο, μετά τις δημόσιες δηλώσεις των ΔΗΚΟϊκών, φέρεται το τηλέφωνο στο Προεδρικό να «πήρε φωτιά», με στελέχη του κόμματος που είναι πιο κοντά στον Νίκο Χριστοδουλίδη να καλούνται να παρέμβουν για να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.
Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, μιλώντας στο ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», ανέφερε ότι όταν άκουσε για πρώτη φορά την τοποθέτηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη δεν την εξέλαβε αρνητικά, σημειώνοντας ότι το πώς θα ερμηνεύσει κάποιος την έκκληση είναι υποκειμενικό και πως οι ευρωβουλευτές πρέπει να βρουν τρόπους να συνεργάζονται.
Αμέτοχοι ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ
Την ίδια ώρα, η ΔΗΠΑ φέρεται να είναι πιο κοντά στη θέση της κυβέρνησης, λέγοντας πως πιθανώς προκλήθηκε υπερβολικός θόρυβος για ένα θέμα που ουσιαστικά δεν υπάρχει, μιλώντας, βέβαια, εκ του ασφαλούς, αφού δεν εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή. Μάλιστα, πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως ο Πρόεδρος δεν θα ήθελε να χάσει σημαντικά δημοκρατικά τμήματα της κοινωνίας που θα απέσυραν την υποστήριξή τους, εάν υπήρχε συνεργασία με το ΕΛΑΜ. Αναγνωρίζεται ότι πρέπει να υπάρχει επαφή, ειδικά εάν το ΕΛΑΜ εισέλθει στη Βουλή με υψηλό ποσοστό, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, σε σχέση με τα νομοσχέδια που θα κατατίθενται και την ανάγκη εξασφάλισης πλειοψηφιών. Ωστόσο, σημειώνεται πως η επικοινωνία που υπάρχει, ακόμη και με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου και τις επισκέψεις του στο Προεδρικό, δεν είναι στο επίπεδο που κάποιοι προβάλλουν.
Όπως διαμηνύεται, η ΔΗΠΑ είναι το κόμμα που στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς υπάρχει ταύτιση απόψεων τόσο στο Κυπριακό όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση. Τονίζεται, ωστόσο, η ανάγκη για όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία, με στόχο την ενδυνάμωση του κόμματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι η ΔΗΠΑ δεν φαίνεται πλέον να αποτελεί επιλογή δυσαρεστημένων συναγερμικών, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η «ψήφος διαμαρτυρίας» κατευθύνεται κυρίως προς το ΕΛΑΜ, κάτι που ενδεχομένως να στοιχίσει σε ποσοστά.
Πάντως, και τα τρία κόμματα που στηρίζουν τον Πρόεδρο αναμένουν τον ανασχηματισμό, ο οποίος συνεχώς αναβάλλεται και αυτή τη φορά φέρεται να προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, ώστε να διαφανεί κατά πόσον οι επιλογές που θα γίνουν θα ενισχύσουν την εικόνα τους προς τους ψηφοφόρους. Το γεγονός, ωστόσο, ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, πιθανώς να δυσχεραίνει ορισμένες επιλογές των κομμάτων ως προς τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων, σε περίπτωση που υπάρξει υπουργοποίηση πρωτοκλασάτων στελεχών.
Στη ΔΗΠΑ, ο Μάριος Καρογιάν φέρεται το τελευταίο διάστημα να έχει εντείνει τις προσπάθειες με συνεχείς συναντήσεις, ώστε να επιλεγούν πρόσωπα που θα δώσουν στο κόμμα προοπτική και ένταξη στη Βουλή με καλό ποσοστό, για να έχει λόγο και ρόλο στις προεδρικές του 2028. Μάλιστα, ο κ. Καρογιάν φέρεται να προβληματίζεται ιδιαίτερα για το αν θα είναι υποψήφιος στις Βουλευτικές του 2026 στην επαρχία Λεμεσού, όπου και εκλέγεται. Θέλει όπως ο ίδιος αναφέρει να δώσει κίνητρα σε νέους υποψηφίους να ενδιαφερθούν για τη βουλευτική έδρα που μέχρι σήμερα θεωρείτο «πιασμένη» από τον ίδιο, ώστε να προκύψει μια εκλογική αναμέτρηση που θα ενισχύσει το κόμμα.
ΕΔΕΚ: Σκέψεις και ανησυχίες
Σε ό,τι αφορά την ΕΔΕΚ, τα δεδομένα αυτή τη στιγμή φαντάζουν δύσκολα τόσο για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου όσο και ως προς την κριτική απέναντι στις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή και δεν έλαβε θέση στο θέμα των ευρωβουλευτών, ωστόσο φέρεται να ανησυχεί για την «ασυλία», όπως χαρακτηρίστηκε, που φαίνεται να απολαμβάνει το ΕΛΑΜ, έστω και άτυπα, από την κυβέρνηση. Η στάση της ΕΔΕΚ έναντι της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, παρότι διαφωνούν στους χειρισμούς στο Κυπριακό, θα εξαρτηθεί πιθανότατα και από τη νέα ηγεσία του κόμματος. Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, είναι πως δεν θα υπάρξει ανατροπή της στήριξης, τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές του 2026.
Η εκλογική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά την παραίτηση Μαρίνου Σιζόπουλου και τις εσωκομματικές εξελίξεις που ακολούθησαν, έχει φέρει το κόμμα σε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων, παρά τις αρχικές διακηρύξεις για ενότητα και επαναπροσέγγιση απογοητευμένων και διαγραμμένων μελών. Η πρόκληση για τη νέα ηγεσία που θα αναλάβει αρχές Ιουνίου είναι μεγάλη, με βασικό στόχο την ενίσχυση στις βουλευτικές και τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση του κόμματος.