ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρευστό το σκηνικό για την άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων

Κατατίθεται την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο φαίνεται ότι θα βρει εμπόδια

Του Γιάννου Λύτρα

Επιφυλακτική στάση απέναντι στο νομοσχέδιο για την άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων τηρούν τα κόμματα, την στιγμή που ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, ευελπιστεί ότι η Βουλή θα το υπερψηφίσει. Οι κόκκινοι φάκελοι οι οποίοι έφταναν ο ένας μετά τον άλλον από την UEFA σε σχέση με χειραγωγημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες ήταν η αφορμή για την επαναφορά του νομοσχεδίου στο προσκήνιο, με τον Υπουργό να εκφράζει την πεποίθηση ότι η ψήφισή του σε νόμο θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τις αρχές στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Ο κ. Σαββίδης, σε δηλώσεις που παραχώρησε στην «Κ», τόνισε ότι στόχος είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης, ώστε την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί. Ανέφερε ότι θα είναι ιδιαίτερα ευτυχής αν το νομοσχέδιο περάσει, καθώς παρασκηνιακά έγιναν τεράστιες προσπάθειες για να βρεθεί η κοινή συνισταμένη. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός προς το κοινό ως προς την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων του κοινού. Εξήγησε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλές ασφαλιστικές δικλείδες, ενώ προστέθηκαν κι άλλες τις οποίες εισηγήθηκαν τα κόμματα, τα οποία ευχαρίστησε για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν.

Κάρτες κινητής τηλεφωνίας

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σε δηλώσεις του στην «Κ», υπογράμμισε, ότι πρέπει να μην υπάρχουν πλέον οι ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες κινητής τηλεφωνίας.

Ένα άλλο θέμα το οποίο προκαλεί «πονοκέφαλο», αλλά βρίσκεται υπό συζήτηση, είναι αυτό της ταυτοποίησης των προπληρωμένων καρτών κινητής τηλεφωνίας. Όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κατέθεσε ο ίδιος μια πρόταση για την ταυτοποίηση των εν λόγω καρτών, με την συζήτηση στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής να είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Παρασκευή, στην δική του παρουσία. Η πρόταση νόμου εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια, είπε ο κ. Σαββίδης, εκφράζοντας παράλληλα την ευαρέσκειά του για την επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών μαζί του.

Οι προπληρωμένες κάρτες κινητής τηλεφωνίας, είπε, χρησιμοποιούνται από εγκληματικά στοιχεία. Πλέον, υπογράμμισε, πρέπει να μην υπάρχουν πλέον οι εν λόγω ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες κινητής τηλεφωνίας, για σκοπούς εξιχνίασης εγκλημάτων.

Εν αναμονή των κομμάτων

Φαίνεται, όμως, ότι το σκηνικό είναι ρευστό, καθώς τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έλαβαν τις οριστικές τους αποφάσεις, ως προς την στάση που θα τηρήσουν απέναντι στο νομοσχέδιο, μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία στην Βουλή. Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ αναμένεται να λάβει την Παρασκευή την τελική του απόφαση για την στάση που θα τηρήσει, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα τηρήσει αποχή για λόγους αρχής. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα, οι τροπολογίες τις οποίες κατέθεσαν και ικανοποιούν την θέση περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, έγιναν δεκτές από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζουμε ότι μετά την συνεδρία της Επιτροπής Νομικών την Τετάρτη, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, αφού ανέφερε ότι «αναγνωρίζουμε την ανάγκη να δοθούν όπλα στην Αστυνομία, στις διωκτικές αρχές ώστε να προληφθεί και παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα», είπε πως η διαδικασία της διαβούλευσης απέφερε αποτελέσματα καθώς διανύθηκε τεράστια απόσταση από τα αρχικά κείμενα και τέθηκαν ικανοποιητικές δικλείδες προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών. Ο κ. Δαμιανού σημείωσε πως υπήρξε καλή επικοινωνία με τον Υπουργό Δικαιοσύνη και με τα άλλα κόμματα και στο κείμενο του νόμου περιλήφθηκε διάταξη με βάση την οποία ο Αρχηγός της Αστυνομίας θα υποβάλλει κατάλογο με τις παρακολουθήσεις και θα ετοιμάζεται έκθεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε πως περιλήφθηκε διάταξη προς απαγόρευση της εισαγωγής εξοπλισμού παρακολούθησης από τον οποιονδήποτε άλλο εκτός της Αστυνομίας.

Το ΔΗΚΟ, με την σειρά του, φαίνεται ότι θα ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου. Σε δηλώσεις που παραχώρησε η βουλευτής του κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι, κατά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών την Τετάρτη 22/01, καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια να τεθούν πολύ ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες και έχουμε καταλήξει σε ένα ισοζυγισμένο κείμενο νόμου που να ανταποκρίνεται στην ανάγκη των καιρών. Η ΕΔΕΚ προτίθεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, από την στιγμή που οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από το κόμμα δεν βρήκαν θετική ανταπόκριση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X