ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σ. Λίλι στην «Κ» - Λάθος να πιστεύει κανείς ότι η σωστή λύση είναι με την απομόνωση των Τ/κ

Το πρόσφατο ψήφισμα είναι το πιο φιλόδοξο γιατί αναφέρεται σε μηχανισμούς απευθείας επαφής μεταξύ Ε.Φ. και τουρκικού στρατού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το μήνυμα που βγαίνει από το τελευταίο ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη συνεργασία κατά μήκος της πράσινης γραμμής, λέει ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, κληθείς να σχολιάσει την ερμηνεία του ψηφίσματος και τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Μιλάει για τη νέα κατάσταση πραγμάτων κατά την μετά το Brexit εποχή, εκφράζοντας την εκτίμηση πως οι σχέσεις Βρετανίας- Κύπρου θα συνεχίσουν να ενισχύονται, καθώς είναι κτισμένες σε πολύ γερά θεμέλια παρά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Απαντά στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ, αλλά και στην τοποθέτηση του προέδρου ότι όλες οι χώρες πλην της Γαλλίας έχουν επιδείξει αναποφασιστικότητα.

Συγκεκριμένη αναφορά στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αφορούσε τον μηχανισμό για απευθείας επαφές των δύο κοινοτήτων, είχε προκαλέσει αναστάτωση στη Λευκωσία. ΜΜΕ και πολιτικοί κύκλοι είχαν επικρίνει το Ηνωμένο Βασίλειο για τον ρόλο που έπαιξε...

Τείνουμε να μη λαμβάνουμε υπόψη τις επικρίσεις που καταγράφονται στον κυπριακό Τύπο. Το εν λόγω ψήφισμα έχει εγκριθεί ομόφωνα από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Προφανώς, πριν από την υιοθέτησή του υπήρξε διαπραγμάτευση από μέλη για το τι θα ήταν καλό να μπει και τι όχι. Αυτό αποτελεί μέρος της διαδικασίας. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε, όμως, είναι πολύ δυνατό με διάφορους τρόπους. Είναι το πιο φιλόδοξο ψήφισμα που υιοθετήθηκε, γιατί διευκρινίζει την ανάγκη για μηχανισμούς απευθείας επαφής σε στρατιωτικά θέματα, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του τουρκικού στρατού. Κάτι που οδήγησε τα Ηνωμένα Έθνη να φέρουν εισηγήσεις στο τραπέζι αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα. Μέσα από το ψήφισμα διαφαίνεται και η σημασία της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας αλλά και η σημασία των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών. Για παράδειγμα, στέλνεται ένα δυνατό μήνυμα στήριξης της δουλειάς που γίνεται από τις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές και της ανάγκης να γίνουν ακόμη περισσότερα πράγματα. Το μήνυμα που βγαίνει μάλιστα από το ψήφισμα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη συνεργασία κατά μήκος της πράσινης γραμμής.

Δεν στέλνει το μήνυμα της αναγνώρισης;

Όχι. Το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι αυτό της ανάγκης για επαφή, για συνεργασία και για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της ε/κ και τ/κ πλευράς. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» μέσω του ψηφίσματος. Όσοι όμως πιστεύουν πως η σωστή λύση στο Κυπριακό είναι με την απομόνωση των Τ/κ κάνουν λάθος. 

Διαβάστε την συνέντευξη της Μαρίνας Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινήτο σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση