ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σαββίδης: Πρόθεση να επανέλθουν τα δικαστήρια στην ομαλότητα

«Αυτό θα πρέπει να γίνει πάντοτε, μέσα στα πλαίσια και των υπόλοιπων χαλαρώσεων, καθώς και των υπολοίπων κανονισμών που θα εκδοθούν από το Υπ. Συμβούλιο», είπε ο Υπουργός

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πρόθεση και βούληση όλων είναι να συνεχίσουν τα δικαστήρια να εργάζονται και να επανέλθουν στην ομαλότητα με τον ταχύτερο δυνατόν τρόπο και στον γρηγορότερο δυνατόν χρόνο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος σημείωσε ότι είναι ουσιαστικός πυλώνας ενός κράτους δικαίου η ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, σε σχέση με το θέμα της λειτουργίας των δικαστηρίων, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι «έγινε ενημέρωση για το πώς κινηθήκαμε και πώς το Ανώτατο Δικαστήριο ρύθμισε τα της λειτουργίας των δικαστηρίων, για όλη αυτή την έκρυθμη περίοδο».

Ανέφερε ότι «η κοινή συνισταμένη όλων των παρευρισκόμενων είναι ότι υπάρχει από όλους η βούληση, έτσι ώστε τα δικαστήρια να επανέλθουν στην πλήρη λειτουργία τους το συντομότερο δυνατόν», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό θα πρέπει να γίνει πάντοτε, μέσα στα πλαίσια και των υπόλοιπων χαλαρώσεων, καθώς και των υπολοίπων κανονισμών που θα εκδοθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, στα πλαίσια της επαναφοράς στην κανονικότητα».

Διευκρίνισε ότι για τη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου αποκλειστική και μόνη αρμοδιότητα έχει το Ανώτατο Δικαστήριο, για να σημειώσει ότι «υπάρχει ένας πλήρης σεβασμός στην πλήρη ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας από τη νομοθετική εκτελεστική εξουσία».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι έγιναν διάφορες συζητήσεις τόσο για τον τρόπο λειτουργίας των πρωτοκολλητείων και πως θα μπορούσε ενδεχομένως και η κυβέρνηση να βοηθήσει να μπορέσουν να τεθούν σε λειτουργία πιο γρήγορα, ενώ συμπλήρωσε ότι συζήτηση έγινε και για το θέμα της διεξαγωγής κάποιων ακροάσεων.

Επίσης, είπε ότι έγινε εκτεταμένη αναφορά στο θέμα της εισαγωγής της δυνατότητας της ηλεκτρονικής καταχώρησης δικογράφων, κάτι που όπως πρόσθεσε, ανέλαβε ο Υφυπουργός Καινοτομίας όπως ετοιμάσει ένα πρόγραμμα, μια πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία σε μερικές εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσει να περιοριστεί η αναγκαιότητα παρουσίας του κόσμου στα πρωτοκολλητεία.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως γίνεται μια μελέτη για να τροποποιηθεί η διαδικασία για την υπογραφή των ενόρκων δηλώσεων, έτσι ώστε να μην χρειάζεται απαραίτητα να μεταβαίνει ο πολίτης στο δικαστήριο, που μέχρι τώρα είναι ο μόνος χώρος που μπορούν να υπογραφούν ένορκες δηλώσεις.

Επιπλέον, είπε ότι γίνεται προεργασία και σκέψη, ώστε να δημιουργηθεί η δυνατότητα κάποιες δίκες να γίνουν με τηλεδιασκέψεις.

«Εκεί σε πρώτο στάδιο, που δεν θα συμμετέχουν οι κατηγορούμενοι μάρτυρες, εκεί που είναι ακροάσεις σε πρώτο στάδιο ή που είναι λίγα τα άτομα που συμμετέχουν. Όλα αυτά χρειάζονται και υλικοτεχνική προετοιμασία, αλλά και ενδεχομένως σε κάποιο βαθμό νομοθετική αλλαγή», είπε.

Όπως είπε ο κ. Σαββίδης «για το σκοπό αυτό επιβεβαιώθηκε η απόφαση για να γίνει μια Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μεταξύ των οποίων και η Βουλή, η οποία είχε και αυτή εγείρει το θέμα στην Επιτροπή Νομικών, που συζητήσαμε την περασμένη Παρασκευή για να μπορέσουμε να δώσουμε όλα τα στοιχεία που απαιτούνται στον Υφυπουργό Καινοτομίας και να τα προχωρήσει για να τεθεί σε λειτουργία αυτή η πλατφόρμα το συντομότερο δυνατόν».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η εβδομάδα αυτή θα είναι εβδομάδα εξελίξεων», συμπληρώνοντας ότι «αύριο θα συνέλθει σε νέα συνεδρία η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, η οποία θα συζητήσει τα θέματα που εκκρεμούν ενώπιον της, μεταξύ των οποίων και δύο προτάσεις νόμου, που αφορούν θέματα αναστολής περιόδου, που προβλέπεται στους νόμους για παραγραφή και μια τροποποίηση του περί δικηγόρων νόμου, που αφορά την ανανέωση της άδειας των δικηγόρων».

Είπε ακόμα ότι «την Τετάρτη θα γίνει η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία θα τεθεί το θέμα ενδεχομένως χαλάρωσης των μέτρων και βεβαίως υπό το πρίσμα των αποφάσεων του Υπουργικού την Πέμπτη, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία έχει και το αποκλειστικό δικαίωμα του χειρισμού των υποθέσεων και της λειτουργίας των δικαστηρίων, θα αποφασίσει πώς προχωρούμε».

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Υφυπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η Επίτροπος Νομοθεσίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση