ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:30
 

Σε εφαρμογή η στρατιωτική συμφωνία Κύπρου-Γαλλίας

Συνεχίζονται οι πτήσεις γαλλικών μαχητικών πάνω από τις ελεύθερες περιοχές

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η αεροναυτική άσκηση των γαλλικού πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας, που έχει ξεκινήσει αρχές της εβδομάδας και θα συνεχισθεί μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, ουσιαστικά αποτελεί την επίσημη ενεργοποίηση της στρατιωτικής συμφωνίας Κύπρου – Γαλλίας που είναι πολυεπίπεδη και επεκτείνεται σε στεριά θάλασσα και αέρα. Μια πρώτη γεύση για τη συνεργασία των δυο χωρών δίνει η παρουσία γαλλικών πολεμικών μέσων στην περιοχή της Κύπρου. Μια συνεργασία η οποία θα διερευνηθεί όταν θα ολοκληρωθούν οι αναβαθμίσεις στρατιωτικών υποδομών, προκειμένου να καλύπτουν τα στάνταρ για φιλοξενία και παροχή διευκολύνσεων σε πολεμικά μέσα της Γαλλίας και όχι μόνο. Τέτοιες αναβαθμίσεις προγραμματίζονται να γίνουν στο Ζύγι όπου βρίσκεται η ναυτική βάση, αλλά ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές της Κύπρου.

Πτήσεις Rafale

Η συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας στον στρατιωτικό τομέα, έχει γίνει αντιληπτή κυρίως στις παράλιες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου, ένεκα των συχνών και σχεδόν σε καθημερινή βάση πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας. Κάτι ανάλογο συνέβη το Σάββατο το μεσημέρι στην Πάφο όπου ανά ζεύγη, γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale πραγματοποίησαν τρείς διελεύσεις πάνω από την Πάφο προς την πλευρά του κάστρου. Συγκεκριμένα η πρώτη διέλευση των δυο μαχητικών, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά της 1 η ώρα το μεσημέρι. Τα δυο μαχητικά πέρασαν σχεδόν πάνω από το λιμανάκι της Πάφου, σε χαμηλό ύψος με κατεύθυνση τη Γεροσκήπου και το αεροδρόμιο της Πάφου. Στη συνέχεια τα δυο μαχητικά εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την ελεύθερη Μόρφου με διέλευση πάνω από το Φαρμακά και κατεύθυνση την κατεχόμενη Μόρφου. Τα δυο μαχητικά πέταξαν παράλληλα με την πράσινη γραμμή προς Πύργο πραγματοποιώντας άλλες δυο διελεύσεις ανοιχτά της Πάφου.

Μέχρι την Τετάρτη

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς αρχές της εβδομάδας στο πλαίσιο Γαλλικής αεροναυτικής άσκησης, τις επόμενες μέρες θα διεξαχθούν πτήσεις αεροσκαφών τύπου Rafale εντός του FIR Λευκωσίας άνωθεν Πάφου και Λάρνακας. Η άσκηση των Γάλλων στην περιοχή θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Στο πλαίσιο της γαλλικής άσκησης η Κυπριακή Δημοκρατία παραχωρεί διευκολύνσεις στο γαλλικό πολεμικό ναυτικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το κατασκοπευτικό βαν, η συγκάλυψη, η απολογία και και ο νέος εμφύλιος

«Πορδίκη να εγγραψεις στην βουλή τους ψεκασμούς... »
Αρμαγεδών  |  18:51

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Η Γερουσία εκκίνησε την ιστορική διαδικασία της δίκης του Τραμπ

«H Αμερική παραπαίει για ένα άχρηστο άτομο! »
ΑΚΑ  |  10:22

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X